Pensaspapu on puutarhapavun matala kasvumuoto, josta käytetään tuleentumattomat palot. Normaalin pensaspavun palot ovat vihreitä ja täyteläisiä taitepapuja. Samantapaisia keltapalkoisia muotoja kutsutaan vahapavuiksi. Puutarhapapu on kotoisin Amerikan trooppisista osista ja siksi se vaatii meidän oloissamme huomattavan lämpimät kasvupaikat ja vioittuu jo ennen kuin lämpötila on laskenut 0 asteeseen.
Pavun viljelyyn on siis valittava hyvin lämpöiset, hallalta suojaiset alueet. Maaperän on oltava lämpöinen kivennäismaa ja rakenteeltaan kuohkea, mutta ei liian poutiva. Sopivia maalajeja ovat hienohieta, hietasavet ja -moreenit. Karkea hieta käy, jos sen pidätyskykyä parantaa korkea humuspitoisuus. Maan tulee olla hyvin kalkittu, pH yli 6,0. Keskimääräinen lannoitustarve on esim. Puutarhan Y-lannos 1:stä 700-900 kg/ha.
Peltoviljelyssä pensaspapu kylvetään n. 50 cm rivivälein ja 15-20 siementä metrille. Hellävaraisimmat viljan kylvökoneet hyvin säädettyinä ja hitaasti ajaen voivat soveltua, mutta parhaat tulokset saadaan pneumaattisilla kylvökoneilla, jotka eivät riko siemeniä. Maan lämpötilan on oltava kylvöhetkellä yli 10 astetta. Myöhäisestä kylvöajasta on hyötyä myös rikkakasvien torjunnassa, kun kylvömuokkaus tehdään heti maan valmistuttua ja kylvöä odotellessa rikkakasvit pääsevät papua nopeammin itämään ja voidaan siten tuhota aineilla ilman pavun vioitusta.
Papumaan on oltava vapaa kestorikkakasveista ja myös siemenrikkojakin on oltava vähän, sillä rikkojen torjuntaan pavulla ei ole tehokkaita vaihtoehtoja. Jos rikat saadaan valtaosin itämään ennen papua, ne voidaan tuhota Reglonella tai Bastalla, jotka tuhoavat myös lähelle pintaa ehtineet papujen oraat. Basagrania voi käyttää pavun 1-2-lehtiasteella, mutta sen teho ei ole täydellinen. Osittain maavaikutteinen Afalon tehoaa, jos maa on kevyt ja vähähumuksinen. Afalon on ruiskutettava juuri ennen pavun orastumista. Afalonin annostuksessa on oltava tarkkana, sillä se voi vioittaa papuakin. Keveillä mailla riittää jo 1,0 kg/ha määrä.
Pavun pahimpana tuholaisena pidetään papukärpästä, joka tuhoaa jo orastuvia taimia. Pavun vähäisen viljelyn vuoksi papukärpäsen esiintyminen on ainakin toistaiseksi melko epätodennäköistä. Sen sijaan papumaahan voivat tulla hernekärsäkäs ja -ripsiäinen sekä kirvoja. Ne torjutaan parhaiten synteettisillä pyretroideilla kuten Decis, Fastac ja Karate. Kirvoja pidetään pavulle haitallisena myös siksi ,että ne voivat levittää virustauteja.
Papu on herkkä saastumaan home- ja laikkutauteihin, joiden torjunnassa pääpaino on viljelykierrossa ja viljelypaikan avoimuudessa. Kyseiset taudit voivat tulla myös muista palkokasveista, joita ei saisi olla samassa viljelykierrossa eikä mielellään papupellon lähellä. Pahkahome voi tulla sitä suosivista esikasveista kuten kaaleista ja rypsistä. Laikkutauteja torjutaan myös siementen peittauksella.
Pavun palot korjataan ennen kuin siemenet ovat täysikokoisia, koska silloin palot alkavat puutua. Palkojen säilyvyys on heikko ja siksi ne tulisi jäähdyttää välittömästi poiminnan jälkeen 5-7 asteisiksi.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Kasvihuone- ja avomaakurkku ovat todennäköisesti peräisin Afrikasta. Sieltä kurkku on kauan sitten siirtynyt Aasian puolelle, missä kurkun geneettinen kehitys on jatkunut. Viljellyn kurkun kantamuotoa esiintyy luonnossa Pohjois-Intiassa Himalajan vuoriston etelärinteillä. Kantamuodon (Cucumis sativus ssp. agrestis) hedelmät ovat pieniä ja jokseenkin karvaan makuisia. Kurkku on ollut ihmisravintona käytössä koko ihmiskunnan historian ajan. Intiassa kurkku on ollut
Maatiaiskasvien suosio kasvaa yhtä tahtia uuden viljelyinnostuksen myötä. Maatiaisten ja muiden vanhojen, kulttuurisesti arvokkaiden alkuperäislajikkeiden eteen vuosikymmeniä työskennelleitä Hyötykasviyhdistystä ja Maatiainen ry:tä kehitys ilahduttaa, sillä viljeleminen on ainoa keino pitää vanhat lajikkeet hengissä. Maatiaisen makuun pääsee kylvämällä vielä tänä syksynä maahan esimerkiksi talvivalkosipuli Aleksandraa, jota on viljelty Suomessa lähes sata vuotta. Alun perin Pietarista tuotu
Palsternakalla on esihistorialliselta ajalta periytyvä mahtava menneisyys, joka sittemmin hiipui. Nykytiede on löytänyt palsternakasta monia terveyttä edistäviä aineita, vahvoja aromiaineita ja arvokkaita ravintoaineita, joten mahdollisuudet sen uudelleen tulemiseen ovat lupaavat. Olisi vain löydettävä muutamia osaavia tuottajia, jatkojalostajia ja markkinoijia, jotka voisivat muodostaa vahvan ketjun tuotannosta kuluttajalle. Kotimainen tutkimuskin voisi tuoda soppaan omat mausteensa. Tuottoisat paikat
BERTALAN GALAMBOSI ja KIRSI JOKELA ovat tehneet kirjallisuusselvityksen uhanalaisten lääkekasvien markkinoista ja viljelystä. Lääketeollisuuden aloitteesta Euroopassa on aloitettu tärkeimpien uhanalaisten yrttien viljelytutkimus ja viljely. Näistä lähes 20 sopii viljeltäväksi Suomen ilmastossa. Tässä kirjallisuuskatsauksessa pyrittiin selvittämään, mitä Suomen ilmastoon soveltuvia, uhanalaisia lääkekasveja Euroopassa viljellään ja minkälaista niiden viljelytutkimus on. Lisäksi selvitettiin, mitkä uhanalaiset yrtit sopivat Suomessa
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.