Syksyn paras kanerva-aika on jälleen käsillä. Vielä kymmenen vuotta sitten myyntitiskit täyttyivät purppuraisista kellokanervista (Erica), mutta nykyisin istutusten kanerva on yhä useammin lajiltaan Calluna, jonka lähisukulaisia kasvaa kotoisissa metsissä lähes Suomen pohjoisimpia kolkkia myöten. –Callunoiden osuus on jo 30 prosenttia ja Eurooppalaisen mallin mukaan viiden vuoden kuluttua sen osuus tulee olemaan puolet, tietää Juhani Kotilainen Helsingin Kukkatoimituksesta.
– Markkinoimme 150 rekkalastillista kanervaa ja Callunaa Helsingin ja Tampereen seuduille. Tuontimaa on lähes yksinomaan Saksa. Rekkalastiin mahtuu 13.500 ruukkua, joten kokonaismäärä on yli kaksi miljoonaa kasvia. Maahantuojia on satakunta, mutta meidän markkinaosuutemme on puolet.
Kotilaisen mukaan kanerva ja Calluna ovat samanhintaisia, koosta riippuen tukkuhinta on eurosta kahteen. – Kuluttajien toiveen mukaan kanervat tuodaan pääsääntöisesti saviruukussa, joka on kalliimpi kuin muoviruukku. Callunat ovat kuitenkin useimmin muoviruukussa.
Callunasta uusia lajikkeita
Suuret eurooppalaiset kasvinjalostajat kilpailevat tällä hetkellä uusilla Calluna-lajikkeilla. Suosion ovat taanneet lajin kestävyys sekä entistä pystykasvuisemmat lajikkeet, jotka jäävät näkyviin lumen alta. –Uusia lajikkeita tulee markkinoille jatkuvasti, ja Callunasta on luotu kokonaisia lajikeperheitä, Kotilainen päivittelee.
Kanervaistutuksissa voikin tänä syksynä nähdä niin eri värisiä kuin eri kokoisia Calluna-lajikkeita. Tuttujen vaaleanpunaisten ja punaisten sävyjen rinnalle on tullut valko-, kelta- ja vihertäväkukkaisia kanervia. Niissä väri kuuluu lajikeominaisuuksiin. Värjättyjen kanervien osuus myynnistä on sen laskemassa.
Muutaman vuoden takainen sinisten ja oranssien kanervien buumi on nyt hiipumassa, mutta värjättyjä kanervia on edelleen markkinoilla jonkin verran. Niiden kirkkaat värit näkyvät kauas ja säilyvät haalistumatta läpi pakkasten ja tuiskujen.
–Kemiallisesti värjätyt kanervat ovat yleensä alun perin valkoisia. Ne kuljetetaan suuren maalauslinjan läpi, jossa väri sumutetaan kasveihin päältä päin, selvittää Juhani Kotilainen. Kaikki jännittävän väriset kanervat eivät kuitenkaan ole kulkeneet maalauslinjalla. Iloinen väripaletti syntyy, kun ruukkuun on istutettu sekaisin valko- ja punakukkaisen kanervan pistokkaita.
Nyt eletään parasta kanerva-aikaa
Niin kanervat kuin kellokanervat ovat helppohoitoisia pihan istutuksissa. Niistä voi istuttaa monenlaisia ruukkuasetelmia tuomaan väriä ovenpieleen tai havuryhmään. Paitsi parvekkeilla ja kotipihoilla, kanervia käytetään runsaasti julkisissa istutuksissa ja hautausmailla. Paras istutusaika on juuri nyt, syys- lokakuun vaihteessa.
Callunoita voi kokeilla istuttaa myös maahan, sillä ne kestävät hyvin kylmää. Kuten alppiruusut, kanervat istutetaan varjoisalle paikalle, johon vesi ei pääse kerääntymään. Parhaiten ne viihtyvät happamassa maassa. Pakkasen sijasta kanervia uhkaa aurinko.
–Callunoita ei vie talvi, vaan kevät, Juhani Kotilainen korostaa. Ikivihreät varvut alkavat auringon paistaessa yhteyttää, vaikka maa olisi vielä jäässä.
–Ne tulee istuttaa pohjoisrinteeseen tai paikkaan, johon kevätaurinko ei pääse paistamaan. Muussa tapauksessa ne pitää peittää kevättalvella havuilla, Kotilainen neuvoo.