Kukilla saa aikaan juhlan tuntua. Kaamosajan lähestyessä ruokapöydän tai olohuoneen piristykseksi riittää muutama joulutähti tai tulilatva. Pikkujouluna tutut kasvit komeilevat minikoossa kukin omassa ruukussaan. Juhlakattaukseen tarvitaan tavallisia juomalaseja ja värikästä paperia tai kangasta. Muoviruukun voi piilottaa vaikkapa pieneen, kauniiseen kangaspussukkaan.

Joulutähti on kauden kukista pitkäikäisin. Se kukkii pikkujoulusta vuoden vaihteeseen, kunhan kastelua ei kokonaan unohdeta, eikä kukka saa kuljetuksen aikana kylmää. Pikkujoulusta alkaa myös hyasinttien sesonkikausi. Tuoksuva kukka on mukava pieni tuliainen tai työpöydän piristys. Huoneenlämmössä hyasintti kestää kauniina noin viikon, ja kukan kuihduttua saa marketista sen tilalle uuden eurolla tai parilla.

Kauniskaan kukka ei erotu edukseen, jos se yhdistyy muoviseen kasvatusruukkuun ja nuhruiseen aluslautaseen. Joulukukat myydään monesti valmiiksi koristeltuina, mutta koristelun voi helposti tehdä myös itse. Tavallisesta joulutähdestä syntyy hetkessä asetelma, kun ruukun ympärille kietaisee kaitaleen harsomaista kangasta. Lopuksi ruukku kangasverhoiluineen nostetaan syvälle, lasiselle tarjoiluvadille tai läpikuultavaan maljakkoon, jonne lisäkoristeeksi voi ripotella lasihelmiä, sammalta, kultaisia tähtiä tai vaikkapa joulupalloja.

Pikkujouluksi voi kodin somistaa minikokoisilla kukilla, jotka näyttävät hellyttäviltä tavallisissa juomalaseissa. Kietaise pienen tulilatvan ympärille pala tuohta tai tukku niintä. Hyvää ”paketointimateriaalia” syntyy myös tarlataanista ja säkkikankaasta. Kaksinkeroin taitetusta huopakaitaleesta tai värjätystä villasta syntyy kasville pumpulinpehmeä mekko, mutta kovin imukykyistä materiaalia ei kannata asettaa vasten ruukun pohjaa. Kukkien hoito sujuu helposti ja ne viihtyvät hyvin, kun lasin pohjalle levittää kerroksen hiekkaa tai koristeellisia kiviä.

Yhden pienen kukkakäärön tarpeet löytyvät monesti valmiiksi kotoa. Hintaa asetelmalle ei tule nimeksikään, joten pikkujoulun glögikutsuille voi askarrella kukkia koko joukon. Laseihin aseteltuja kukkia voi asettaa pöydälle vapaiksi muodostelmiksi tai tiukoiksi riveiksi tonttuparaatin tapaan. Ruokapöydän lisäksi hyviä somistuskohteita ovat esimerkiksi eteisen pöytä ja portaikot. Erityisen hyvältä kukkalasien ryhmä näyttää pitkällä ikkunalaudalla, jossa kukkien väleihin voi sijoittaa tuikkukynttilöitä.

Jaa artikkeli