Nuoret miehet syövät kasviksia erittäin niukasti. Esimerkiksi Aikuisväestön terveyskäyttäytymiskyselyssä vuonna 2002 15 – 24-vuotiaista miehistä vain 12 prosenttia ilmoitti käyttävänsä tuoreita vihanneksia päivittäin. Nuorista naisista samaan ylsi neljännes.

Keskimäärin suomalaiset syövät kasviksia edelleen vähän, mutta miesten ja poikien ruokavalioista löytyy eniten kohennettavaa. Naiset kertovat nauttivansa kasviksia huomattavasti miehiä enemmän. Ero näkyy jo nuoruudessa, sillä vuosien 1996 ja 1997 Kouluterveyskyselyn mukaan 8. – 9.-luokkalaisista tytöistä 36 prosenttia söi tuoreita kasviksia ja 27 prosenttia hedelmiä tai marjoja. Pojilla osuudet olivat 18 ja 13 prosenttia. Yli 10 prosenttia pojista ei ollut syönyt tuoreita kasviksia kertaakaan edellisen viikon aikana.

— Kasvisten terveydellinen merkitys kasvaa, mutta suositusten käytännön toteuttaminen tuntuu olevan hankalaa, totesi Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori PIRJO PIETINEN Apetitin tiedotustilaisuudessa Helsingissä tänään.

Ei ole selvää mitkä aineet kasviksissa vaikuttavat

Runsas tutkimusnäyttö osoittaa, että kasvikset vähentävät sydän- ja verisuonisairauksien, syöpien ja ylipainon riskiä. Toistaiseksi selittämätöntä on, mitkä kaikki aineet vaikuttavat. Kerta toisensa jälkeen kuitenkin havaitaan, että runsaasti kasviksia käyttävät ovat erittäin vähän kasviksia syöviä terveempiä.

Suomalaisesta sydäntautien ja ravinnon yhteyttä selvittäneestä SETTI-tutkimuksesta ilmeni, että sydäntautikuoleman vaara pieneni miehillä 40 prosenttia, kun kasvisten käyttö kasvoi niukimman kasviskäyttäjäryhmän 26 grammasta runsaasti käyttävien 154 grammaan. Jo tällä 100 gramman lisällä oli valtava merkitys.

— Päivittäisessä elämässä 100 gramman lisääminen ei ole suuri temppu, Pietinen korosti. Samalla Pietinen kuitenkin muistutti, että 400 – 500 kasvisgramman suositukseen nähden reilu 150 grammaa on edelleen naurettavan vähän.

Elintarviketeollisuuden haasteena on tehdä tuotteita, jotka ovat samaan aikaan terveellisiä ja nautinnollista syötävää. Apetitilla kala, kasvikset ja marjat ovat jatkossa yhä selkeämmin tuotteiden pääraaka-aineet. Raaka-aineiden valinnalla pyritään täyttämään sekä kuluttajien odotukset että virallisten ravitsemussuositusten vaatimukset. Markkinointijohtaja TOM SKOGSTRÖMIN mukaan Apetit haluaa tarjota ennakoivan hyvinvoinnin ruokailuratkaisuja.

Jaa artikkeli