Tämän vuoden omenasadolla on jo päästy herkuttelemaan, vaikka satoa saatiinkin kylmän kevään ja alkukesän takia odotella muutama viikko totuttua pitempään. Kesälajikkeista myynnissä ovat olleet ainakin vanhat tutut Pirja ja Valkea Kuulas, syyslajikkeista pehmeänmakuinen Samo. Syksyn edetessä markkinoille saadaan lisää omenaa, kun syksylajikkeet alkavat tuottaa kunnolla satoa. Seuraavina poimintakuntoon kypsyvät muun muassa maukas, lievästi happoinen Melba ja mausteisen aromikas Jaspi.
Vaikka kesän sateet ovat kiusannut monia kasveja, omenaa se ei vielä ole haitannut. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta kerrotaan, että raakileet ovat päinvastoin hyötyneet sateista ja kasvaneet kooltaan suuriksi ja mehukkaiksi. Markkinoilla on nyt tarjolla hyvälaatuista omenaa.
Keväthallat Lounais-Suomen omenatarhojen kiusanaHuippusatoon ei ammattitarhoilla tänä vuonna kylmän alkukesän ja keväthallojen takia päästä. Eniten ovat kärsineet Lounais-Suomen rannikkoalueet ja siellä erityisesti kesä- ja syyslajikkeet. Omena kukki kyllä runsaasti, mutta kukinnan aikaan sattuneet poikkeuksellisen kovat hallat vaurioittivat omenankukkia tuntuvasti.
Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan satoa saadaan neljännes vähemmän kuin normaalina satovuonna, yhteensä noin 3 miljoona kiloa. Hallat kiusasivat myös kotipuutarhojen omenapuita varsinkin Etelä- Suomessa. Pohjois- ja Keski-Suomessa kotipuutarhojen omenasato on kohtuullinen. Lisäksi kotipuutarhojen omenaa on vaivannut hedelmärupi.
Omenaa viljellään ammattimaisesti noin 600 hehtaarilla ja 430 tilalla. Pääviljelyalueet ovat Ahvenanmaa, Lounais-Suomi ja Länsi-Uusimaa. Viljely on pikkuhiljaa laajentunut näiltä alueilta myös Hämeeseen ja Kaakkois-Suomeen. Ammattitarhojen sato menee kokonaisuudessaan tuorekulutukseen.