– Rypsiöljyn tulisi kuulua päivittäiseen ravintoon, sanoo Helsingin yliopistossa alkuvuodesta väitellyt TUULIKKI SEPPÄNEN-LAAKSO. Hän tutki väitöskirjassaan ravintorasvan vaihtamisen vaikutuksia veren seerumin rasva-aineisiin ja plasman rasvahappokoostumukseen sekä välttämättömien rasvahappojen aineenvaihduntaan. Laakso esitteli tutkimustaan viime viikon torstaina ravitsemusterapeuteille järjestetyssä tilaisuudessa.
Rypsiöljyllä tulisi Laakson mukaan korvata kovaa, tyydyttynyttä rasvaa. Näin voitaisiin alentaa veren kolesterolitasoa. Samalla varmennetaan molempien välttämättömien rasvahappojen tasapainoa. Alfa-linoleenihappoa rypsiöljyssä on 10 – 12 prosenttia ja linolihappoa 22 – 24 prosenttia.
Välttämättömiä rasvahappoja oikeassa suhteessa
Välttämättömien rasvahappojen oikea suhde ravinnossa on tärkeää. Ravinnon liiallinen linolihapon määrä pystyy rajoittamaan n-3 rasvahappojen esiasteena toimivan alfa-linoleenihapon metaboliaa. Toimiva alfa-linoleenihappometabolia voi Laakson mukaan suojata muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia vastaan.
– Tutkimus osoittaa, että rypsiöljyn välttämättömät rasvahapot ovat sellaisessa suhteessa, joka mahdollistaa alfa-linoleenihapon metaboloitumisen pitempiketjuisiksi rasvahapoiksi ennen linolihappometaboliaa. Tämä näkyi selvimmin plasman fosfolipideissä kun voi korvattiin rypsiöljyllä, Laakso selittää. Soija- ja oliiviöljystä ei tutkimuksessa vastaavia tuloksia saatu.
Rypsiöljyllä muitakin vaikutuksia
Laakso sanoo, että rypsiöljyn öljyhappopitoisuus ei rajoita alfa-linoleenihapon metaboloitumista. — Paras mahdollinen rasvahapposuhde näyttää olevan sellainen, jossa on kaksi osaa linolihappoa, yksi osa alfa-linoleenihappoa ja kuusi osaa öljyhappoa, täsmentää Laakso.
Rypsiöljystä löydettiin muitakin vaikutuksia. Kylmäpuristettu rypsiöljy nosti selvästi plasman lesitiinipitoisuutta. Se myös laski veren fibrinogeenitasoa eli vähensi veren hyytymisalttiutta.
Tutkimukseen osallistui 148 työikäistä henkilöä, joilla oli lievästi kohonnut seerumin kolesterolitaso. Kuuden viikon tutkimusjaksolla korvattiin leivällä tavallisesti käytetty määrä rasvaa tavallisella tai kylmäpuristetulla rypsiöljyllä, oliivi- ja soijaöljyllä sekä testimargariinilla.
Rypsissä paljon mahdollisuuksia
Rypsiöljytutkimusta uutterasti tukeneen Kankaisten Öljykasvit Oy:n toimitusjohtaja TIMO KÄMÄRIN mukaan rypsiöljyllä on vielä paljon mahdollisuuksia terveyden edistämisessä. Kuluttajia kiinnostaa rypsiöljyn käyttömahdollisuudet, ja toiveet otetaan Kämärin mukaan huomioon. Parhaillaankin mietintämyssyssä muhii uusia ideoita. — Liikevaihdostamme käytetään 6 prosenttia erilaisiin terveystutkimuksiin. Meillä on valtava kiinnostus kehittää öljyalaa, Kämäri kertoo.