Suomen koristepuuvalikoimaa monipuolistetaan. Mustilan Arboretumia hoitava Mustilan Kotikunnassäätiö on käynnistänyt Maa- ja Metsätalousministeriön avustuksella projektin, jonka tavoitteena on lisätä puistojemme ja muiden viheristutusten lajistoa käyttäen Suomen ilmastoon soveltuvia testattuja ja talvenkestäviä lisäyskantoja.

Mustilan arboretumissa kasvaa Suomen laajin puu- ja pensasvalikoima. Arboretumiin on kerätty kasveja lukuisilla keräysmatkoilla ympäri maailmaa, mutta kestäviksi osoittautuneita kantoja ei ole osattu hyödyntää viherrakentamisessa. Nyt perustetun projektin tavoitteena on löytää uusia, talvenkestäviä koristekasveja, jotka voidaan lisätä kotimaisilla taimitarhoilla.

Muutaman vuoden kuluttua taimimyymälöistä saattaa löytää kotimaisia, kestäviä kantoja esimerkiksi japaninmagnoliasta (Magnolia kobus), pensasmagnoliasta (Magnolia sieboldii), kurilienlehtikuusesta (Larix gmelinii var. japonica) ja hernesypressistä (Chamaecyparis pisifera). Suurempien siemenerien testaamista varten on perustettu monisatapäinen harrastajarengas, jotka ovat vuodesta 1992 lähtien kasvattavat koe-eriä eri puolilla Suomea ja raportoineet tuloksista Mustilaan.

Suomessa käytettiin vuonna 1995 avomaan koristekasvien hankintoihin 400 miljoonaa markkaa. Koristakasvien taimista lähes 70 prosenttia on 1990-luvulla tuotu ulkomailta. Vuonna 1990 tuotiin maahan puuvartisia koristekasveja yhteensä yli 6 miljoonaa kappaletta, luvussa eivät ole mukana maahantuodut marjakasvit, hedelmäpuut eivätkä perennat. Tuontitaimien menestymisessä on kuitenkin ongelmia, sillä Keski-Euroopassa tuotetut taimet sopeutuvat huonosti kylmään ilmastoomme.

Harvinaisimpien koristepuiden taimia voi kysyä Arboretum Mustilasta sekä alla mainituilta taimikasvattajilta:
Arboretum Mustila, Puh:05-377 6678
Jussi Salonen , AITOO Puh. 03-5387 110, 040- 5522110
Kortesniemen taimisto – Hannu Kortesniemi, KÄRJENKOSKI Puh. 040-8434055 Iltaisin (06) 2639247
Kymppitaimi – Juha Suhonen, VARKAUS puh:017-556 2188

Jaa artikkeli