Siemenperunakaupan käynnistyessä KTTK kehottaa tarkkaavaisuuteen hankinnoissa. Vaarallisten kasvintuhoojien leviämistä pelätään, sillä markkinoilla saattaa olla myytävänä virallisesti tarkastamatonta siemenperunaa.Tarkastamattoman siemenperunan myyminen on kiellettyä niin ammattikäyttöön kuin harrastajallekin.

Myös kotitarveviljelijöitä kehotetaan käyttämään virallisesti tarkastettua eli sertifioitua siemenperunaa. Tarkastamattoman siemenperunan myyminen kylvötarkoituksiin on siemenkauppalain mukaan kiellettyä. Se voi esimerkiksi aiheuttaa pellolle pysyvän peruna-ankeroistartunnan. Lisäksi tarkastamaton siemenperuna voi olla muuta lajiketta, kuin myyjä ilmoittaa. Sertifioitu siemen on aina vakuuslipun ilmoittamaa lajiketta.

Siemenperunaa ei saa myydä koskaan avoimesta pakkauksesta. Sertifioitu siemen on aina suljetussa pakkauksessa ja siihen on kiinnitetty vakuuslipuke. Vakuuslipukkeesta näkee erän tunnistetietojen lisäksi muun muassa siemenperunan mukulakoon, pakkauksen painon, pakkaajan ja vakuuden myöntämisajan. Tämä vakuuslipuke takaa, että erä on virallisesti tarkastettua, sertifioitua, puhdasta siementä.

Viljelijän kannattaa säilyttää aina yksi vakuuslipuke kasvukauden ajan. Jos sertifioidussa siemenessä on virhe, ostaja voi saada korvausta pakkaajalta. Ruokaperunan laatua koskeva tarkastustodistus ei osoita kylvösiemenominaisuuksia eikä ole sertifioinnin tunnus.

Siemenperunatilat tarkan valvonnan alla

Kotimaista siemenperunaa pakataan noin 50 rekisteröityneellä ja pakkausluvan saaneella siemenperunapakkaamolla ympäri Suomea. Sertifioitua siemenperunaa saa ostaa muun muassa hyvin varustetuista maatalouskaupoista, siemenliikkeistä, puutarhamyymälöistä ja marketeista.

Virallisesti tarkastettu, sertifioitu siemen tuotetaan tilalla, joka on todettu vapaaksi vaarallisista kasvintuhoojista, vaaleasta ja tummasta rengasmädästä, perunasyövästä ja peruna-ankeroisesta. Siemenviljelyksen tulee olla vapaa myös koloradonkuoriaisista. Maanäytteistä tehdään peruna-ankeroistutkimus ja kasvukauden aikana siemenperunatilalla tehdään myös viljelystarkastus. Lisäksi tarkastetaan lajikeaitous, tyvimätä, virusten sekä perunaseitin esiintyminen. Nämä eivät saa ylittää annettuja raja-arvoja, jotta viljelys voidaan hyväksyä.

Laboratoriossa siemenperunasadosta tutkitaan virukset ja rengasmätä. Erälle tehdään silmämääräinen varastotarkastus, jossa tutkitaan multapitoisuus, kuiva- ja märkämädän sekä perunaruven esiintyminen, mekaaniset ja fysiologiset vauriot, eräiden virusten esiintyminen, vaaralliset kasvintuhoojat sekä aitous ja mukulakoko. Jos erä täyttää kaikilta osin laatuvaatimukset, se sertifioidaan. Sertifiointiviran-omainen Suomessa on Loimaalla sijaitseva KTTK:n siementarkastusosasto.

Jaa artikkeli