Lobo ja muut talviomenalajikkeet ovat saapuneet markkinoille. Vaikka kotipuutarhoista ei tänä vuonna kummoistakaan satoa saada, tulee ammattitarhoista Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan aivan normaali talviomenasato. Suuruudeltaan se on noin 1,4 miljoonaa kiloa. Lämmin loppukesä kasvatti omenasadon hyvälaatuiseksi ja syyskuun alun yöpakkaset värittivät omenat herkullisen punaposkisiksi.

Lobo on yhä talviomenien ykkönen. Sen sato on noin kolmannes kaikista meillä viljellyistä omenista. Muita nyt markkinoille tulevia talviomenalajikkeita on muun muassa mehukas ja rapea Aroma. Loboa ja muita talviomenia riittää kaupoissa marraskuulle asti.

Merkittävimpiä omenanviljelyalueitamme ovat läntinen Uusimaa, Lounais-Suomen rannikkoseutu ja Ahvenanmaa. Muutamia omenatarhoja on viime vuosina perustettu myös muualle Etelä-Suomeen.

Lobo säilyy pitkään

Talviomenalajikkeita, erityisesti Loboa ostaessaan kannattaa pussiin kerätä vähän tavallista suurempi annos. Lobo säilyy hyvin jääkaapin vihanneslaatikossa useita viikkoja, jos sitä malttaa säilyttää. Omenan aromit tulevat parhaiten esille kun se on kunnolla kypsä.

Lobo ja muutamat muut lajikkeet kehittävät viileässä varastoitaessa ympärilleen ohuen kiiltävän vahakerroksen, jota ei kannata säikähtää. Kyseessä on omenan luontainen vaha, joka suojaa hedelmää ja osaltaan varmistaa sen säilymisen hyvänä varastoinnin aikana. Vahan takia omenaa ei myöskään tarvitse kuoria, vaan sen voi huoleti syödä kuorineen. Tällöin pitää myös parhaiten huolen, että kaikki hedelmän vitamiinit tulevat tehokkaasti käyttöön. Esimerkiksi suurin osa omenan flavonoideista sijaitsee aivan kuoren alla.

Kotimainen omena joulupöydässä ja varsinkin tammikuulla on harvinaisuus. MTT on laskenut markkinoille uuden Talvikki-nimisen lajikkeen, joka säilyy pitkään.

– Tulevaisuudessa kotimaista omenaa onkin tarjolla elokuulta helmikuun lopulle, arvioi professori Risto Tahvonen

Jaa artikkeli