Perunaruttoa on tänä kesänä löydetty varhaisperunasta Etelä-Karjalassa jaHämeessä. Tauti voi levitä perunaviljelyksille lähipäivinä nopeasti, mikälisää jatkuu epävakaisena ja sateisena. Perunarutto on jokavuotinen tauti,joka pahimmillaan tappaa varsiston muutamassa päivässä ja pilaa lisäksimukulasadon.

Tänä kesänä perunakasvustojen kehitysasteessa on poikkeuksellisen paljonlohkokohtaista vaihtelua, koska oikullisen kevään takia eri lohkojenistutusajankohta vaihteli suuresti. Ruttovaara on suurin aikaisinistutetuilla pelloilla, joilla kasvustot alkavat nyt peittää rivivälit.Näillä pelloilla rutontorjunta on syytä aloittaa niin pian kuinmahdollista.

Perunaviljelyksiä, olivatpa ne ammattituotannossa tai puutarhapalstoja, ontarkkailtava maasta leviävän ruton varalta. Ruton etenemistä voidaanhidastaa, jos alkavat ruttopesäkkeet hävitetään mahdollisimman varhaisessavaiheessa.

Koloradonkuoriaisesta ei vielä havaintoa

KTTK:n valtuuttamat tarkastajat ovat kartoittaneet perunapeltoja. Viime kesänä myrskytuuli toi koloradonkuoriaista yli 300 kotipalsta- ja ammattiviljelmälle Kaakkois-Suomeen. Kuoriaiset hävitettiin, mutta on mahdollista, että niitä olisi jäänyt talvehtimaan perunapeltoihin viimekesäisille esiintymispaikoille tai niiden lähettyville. Aikuinen kuoriainen selviytyy talvesta kaivautumalla routakerroksen alapuolelle.

Kylmä kesä on hidastanut kuoriaisen kehitystä. Tarkkailua tulee edelleen jatkaa, sillä kesän edistyessä peltomaat lämpenevät ja kuoriaiset nousevat pinnalle. Idän suunnalta tulevat ukkosmyrskyt voivat jälleen tuoda myös uusia yksilöitä maahamme.

Koloradonkuoriainen on noin yhden senttimetrin mittainen kovakuoriainen. Sen selässä on kymmenen mustaa pitkittäistä juovaa keltaisella pohjalla. Toukka on punaisen oranssi. Sekä aikuinen että toukka syövät perunakasvustoa tehokkaasti. Niillä ei ole luontaisia vihollisia. Koloradonkuoriainen on karanteenituhooja, jota hävitetään kasvinsuojelulain nojalla. Havainnoista on ilmoitettava kasvinsuojeluviranomaiselle.

Jaa artikkeli