Myös kesäaikaan joudumme turvautumaan tuontiin, sillä kotimaasta ei saa riittävää valikoimaa ja tarpeeksi laadukkaita vihanneksia, pahoittelee sisäänostaja JUKKA AHOLA helsinkiläisestä Vihannespörssi Oy:stä. Vihannespörssin asiakkaina ovat tasokkaat ravintolat, hotellit ja cateringit. Yrityksen liikevaihto on jo 15 miljoonaa euroa.

– Meillä on vihannesten toimittajina hyviä viljelijöitä lähialueelta, mutta he kattavat vain osan tarpeestamme. Emme tee mitään parin kilon suuruisilla kukkakaaleilla, vaan tarvitsemme hyvin pieniä päitä.

– Hankimme maailmalta hyvin erikoisia vihanneksia ja hedelmiä sekä marjoja. Olemme erikoistuneet myös sesongin ulkopuolisiin eli niin sanottuihin off-season tuotteisiin. Nytkin meillä on laaja valikoima tuoreita marjoja eri puolilta maailmaa, sanoo Ahola.

Ahola esittelee laajaa valikoimaa minivihanneksia.- Gourmet-ravintolat valmistavat niistä näyttäviä annoksia. Tuontilistallamme on esimerkiksi hyvin pieniä nauriita. Tuomme myös Puikulaa muistuttavia perunoita Ranskasta, sillä kotimaisen Puikulan jauhoisuusaste ei sovi asiakkaillemme.

– Tämäkin noin 300 gramman rasia mininauriita maksaa asiakkaalle noin 14 euroa. Kyllä niiden hankinnassa työtä onkin.

– Kyllä kotimaistenkin tuottajien kannattaisi erikoistua hyvin laadukkaisiin tuotteisiin kuten minivihanneksiin, arvioi Ahola.

Jukka Ahola korostaa oikean käsittelyn merkitystä. – Saimme Ahvenanmaalta kevätsipulia, mutta jouduimme toteamaan, että tämä ei meille käy. Viljelijä oli leikannut siitä valkoisen osan pois, kun keittiömestarit tarvitsevat juuri sen osan ja vihreästä osasta he tekevät jotain sipulisilppua.

Vihannespörssi on perustettu vuonna 1995. Se on kasvanut nopeasti merkittäväksi vihannestukuksi. Liikevaihto oli viime vuonna 15 miljoonaa euroa ja palveluksessa on 45 henkilöä. Helsingin toimitilat ovat Tukkutorin vieressä olevassa väestösuojassa. Yrityksellä on toimintaa myös Turussa ja myymälä Helsingin Kauppahallissa.

Jaa artikkeli