Vaikka joulutähden eli poinsettian emotaimet kasvavat Keniassa ja Kanariansaarilla, niin Suomessa myytävien joulutähtien varsinainen viljely tapahtuu lähes sataprosenttisesti kotimaassa.
– Emotaimista otetut pistokkaat toimitetaan Suomeen ja juurrutetaan Schetelig-konserniin kuuluvalla Ansari-yhtymän puutarhalla Luumäellä. Schetelig toimittaakin Suomen runsaasta kahdesta miljoonasta joulutähden taimesta tai puolivalmisteesta puolet. Sieltä ne toimitetaan jatkokasvatettaviksi suomalaisiin puutarhoihin ja leviävät tuhansiin myyntipisteisiin kautta Suomen, kertoo asiakaspalvelujohtaja RAIJA HOLMQVIST Oy Schetelig Ab:stä Vantaalta.
– Valkoisen joulutähden osuus on noussut vuosi vuodelta, mutta se ei ole siltikään kuin kymmenyksen. Punaisista joulutähdistä suosituimmat ovat lajikkeet ovat Cortez red ja Cortez fire, toteaa Holmqvist
– Joulutähtiuutuksia tulee joka vuosi, mutta yleensä niiden käyttö on hyvin varovaista. Suomalaiset pitäytyvät punaisessa. Tämän hetken mielenkiintoisimmat uutuudet ovat mm lohenpunainen Da VInci -lajike,,jokasopii erinomaisesti adventtiajan kukaksi sekä uusi burgundinpunainen Cortez Burgundi, joka on uusi väri perinteisten punaisten rinnalle. Tulossa on myös kerrottukukkaisia erikoisuuksia.
– Viljelijät toivovat jalostuksen tuovan nopeakasvuisia ja hyvin kuljetusta kestäviä lajikkeita. Geenimuunneltuja joulutähtiä ei kuitenkaan ole markkinoilla.
– Ansari-yhtymä tuottaa myös itse valmiita joulutähtiä. Suomessa myytävät joulutähdet ovatkin lähes kaikki Suomessa viljeltyjä. Kotimaisen joulutähden etuja ovat hyvä kestävyys, sillä joulutähti on herkkä kasvi, eikä se kestä pitkiä kuljetusmatkoja pimeissä autoissa. Kuluttajien kannattaa aina ostaessaan tarkistaakin, onko tuote viljelty Suomessa.
– Joulutähden lajikevalikoima on laaja. Erikoisväreillä voidaan pidentää myyntikautta siten, että voidaan aloittaa ennen pikkujoulua ja päästä joulun tunnelmaan kiinni, toteaa Raija Holmqvist.
Joulutähden hoitovinkit
Joulutähti (Euphorbia pulcherrima)on helppohoitoinen ja kestävä ruukkukasvi. Hyvin hoidettuna siitä saa pysyvän huonekasvin. Se ei siedä kylmyyttä ; siis ei vetoa eikä kylmää kasteluvettä! Joulutähden on myös hyvä antaa kuivahtaa kastelujen välissä, jatkuva märkyys tuhoaa juuret .
Jos joulutähden tahtoo säilyttää, sijoitetaan se ikkunalaudalle ja lannoitetaan n. kerran kuukaudessa. Keväällä helmi- maaliskuussa joulutähti leikataan ja uudelleenistutetaan. Leikkaus pitää joulutähden tuuheana ja tanakkana, erittäin koristeellisena.
Jos haluaa joulutähtensä kukkivan uudelleen ensi jouluna, on aloitettava lyhyenpäivänkäsittely lokakuun alussa. Tällöin joulutähti peitetään esim. mustasta muovista tehtyyn huppuun siten, että yön pituus on vähintään 14 tuntia. Jo katulampun valo voi estää kukintainduktion, joten peittäminen on tarpeen. Peittämistä jatketaan niin kauan, että ylälehdet alkavat värittyä ja kukkanuput näkyvät.
Lapsiperheiden ja eläintenomistajien on syytä muistaa, että joulutähti on myrkyllinen. Maitiaisneste saattaa aiheuttaa ihoärsytystä, joten turhaa koskettelua kannattaa välttää.