Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt Närpiössä toimivan Wickmanin taimistontaimitarhatuotannon Vuoden laatutuottajaksi. Huomionosoitus julkistettiintänään Taimistoviljelijät ry:n järjestämillä koulutuspäivillä Espoossa.Ensimmäistä kertaa taimitarhatuotannon alalla myönnetty tunnustusannettiin närpiöläiselle Wickmanin taimistolle. Viime vuonna 50 vuottatäyttänyt yritys on tunnettu laajasta taimivalikoimastaan jamonipuolisesta markkinoinnista.

– Asikkainamme ovat vähittäisasiakkaidenlisäksi viherrakentajat, taimimyymälät ja muut taimitarhat. Joitakintuotteita on viety säännöllisesti myös muihin Pohjoismaihin sekäYhdysvaltoihin ja Kanadaan, sanoo taimitarhaa luotsaava KJELL WICKMAN.

Syksystä 1997 lähtien on yrityksellä ollut oikeus myydä FinE-tuotemerkillä varustettuja taimitarhatuotteita. Tunnus takaa sen, ettämerkillä varustetut kasvit on lisätty tutkituista ja tautitestatuistaemokasveista. Merkin myöntävät Maatalouden tutkimuskeskus jaTaimistoviljelijät ry. FinE-kasvien valinnassa painottuvat ilmaston- sekätautien ja tuholaisten kestävyys. Lisäksi kasvien täytyy ollahelppohoitoisia ja näyttäviä koko kasvukauden.

Tarhalla myös omia kasvikantoja

Kjell Wickman pitää tuotannossa myös yrityksen omia, kestäviksi janäyttäviksi todettuja kantoja. Tällaisia ovat mm. erittäin kestäväpunakukkainen unkarinsyreeni ¤Julia¤ sekä tuuheakasvuinen sinikuusama¤Jörgen¤. Taimituotannossa yrityksellä on noin viiden hehtaarin ala, jostaosa on kesannolla. Astiataimia tuotetaan puolen hehtaarin alalla japensaita yhden hehtaarin alalla.

Vuoden laatutuottajien nimeäminen on aloitettu vuonna 1994 ja sentavoitteena on antaa tunnustusta yrityksille, jotka paitsi tuottavathyvälaatuisia tuotteita, myös toimivat laadukkaasti ja pitkäjänteisesti.Valinta perustuu eri sidosryhmiltä saatuihin suosituksiin. KotimaisetKasvikset ry nimeää vuosittain vuoden laatutuottajan taimitarhatuotannonlisäksi kasvihuonekukka-, kasvihuonevihannes-, avomaanvihannes-, hedelmän-ja marjantuotannon sekä ruokaperunantuotannon alalta.

Jaa artikkeli