Omenan ja muiden taimistotuotteiden vuosikasvut ovat tänä kesänä olleet Pekka Vikstenin taimistolla Tammelassa mahtavia.
– Nyt saisi kasvu jo loppua, jotta taimet pääsevät talvehtimaan, toivoo Pekka Viksten.

Vikstenillä on noin 30 omenalajiketta lisäyksessä.
– Lajikkeista meillä on uudet Piikkiön lajikkeet kuten Juuso, Sandra ja Vuokko, ja myös Petteri. Harrastajille menevistä taimista 60-70 % on kuitenkin vielä Punakanelia ja Valkeaa Kuulasta, mutta nyt silläkin puolella on liikahdus tapahtumassa.

– Nyt alkavat lähes kaikki puut olla vartettuja kääpiöiville perusrungoille. Meillä on käytössä P9 ja P59, mutta MTT:n perusrungoille vartetut eivät jostakin syystä menestyneet.

Pekka Vikstenin taimisto on perustettu Tammelaan vuonna 1989. Taimisto tuottaa vuosittain 60.000 piiskatainta ja 25.000 astiatainta. Omaa kääpiöperusrunkojen tuotantoa on 10.000 kappaletta ja loput yritys ostaa mm. Ruotsista ja Hollannista.

– Teen itse lähes kaikki varttamiset. Yhtään vakituista työntekijää ei ole, mutta sesonkiaikoina on seitsemisen vierasta työntekijää.

– Talvella piiskataimet varastoidaan kylmiössä 0-asteen lämpötilassa. Taimet ovat kuivassa väliaineessa ja laatikoiden päällä on muovihuppu.

– Varavoimala on tarpeellinen, sillä jos sähköt katkeavat, voi kylmiön lämpötila nousta. Sahaava lämpötila rikkoo omenan taimien kuoren, tietää Viksten.

– Astiataimet varastoidaan kylmissä muovihuoneissa yli miinus 7 asteen lämpötilassa. Huoneissa on kyllä lämminilmakehitin, mutta viime talvena ei niitä tarvinnut lainkaan käyttää, vaikka ulkona oli pakkasta yli 20 astetta. Kaksinkertainen muovi ja huoneen päällä oleva lumipeite ovat hyvä lämmöneriste.

Jaa artikkeli