Sienenpoimijat ovat olleet ahkerasti liikkeellä Pohjois-Karjalassa.Kauppasienien keruuta harrastavat jo tuhannet ihmiset. Parhaidenpoimijoiden päiväansiot voivat kohota jopa satoihin euroihin. -Hyväsienivuosi on tulossa, arvioi italialaissyntyinen yrittäjä LORENO DALLAVALLE kauppasieniä vastaanottavasta Dalla Valle Oy:stä JoensuunHeinävaarasta.

-Tänä vuonna voimme yltää samaan määrään kuin vuonna 2000, jolloinvälitimme 400 000 kiloa herkkutatteja Italiaan. Viime vuosi olisitävastoin huono, ja keruutulos jäi vain 220 000 kiloon. Kesä on ollutsääoloiltaan suotuisa ja sienirihmastot kehittyneet hyvin.

Poimijahinta sienen laadun mukaan

Dalla Valle ottaa vastaan ja jalostaa kaikkia kauppasieniä kutenherkkutattia, kantarellia, kangas- ja haaparouskua. Herkkutatista meneelähes kaikki Italian markkinoille. Muut sienet markkinoidaan pääosinSuomeen.

– Olen rakentanut Italian markkinoille laatuimagoa suomalaisestaherkkutatista. Sitä voi verrata Ferrariin automaailmassa, Loreno DallaValle naurahtaa. Suomalaiset sienet ovatkin italialaisasiakkaiden silmissänyt hyvin arvostettuja. -Siksi voin maksaa poimijoille ykkösluokanherkkutatista 4-5 euroa kilolta, kun muualla poimijat saavat korkeintaaneuron kilolta.

Korkeaan laatuun tähdätään myös poimijoiden koulutuksella. Dalla Valle onvastikään painattanut opaskirjasen, jota jaetaan poimijoille. Kirjasessaopastetaan sienien tuntemisen lisäksi miten sienet pitää poimia jakäsitellä.

Keruujärjestelmä hyvin organisoitu

Dalla Valle on luonut kuljetusjärjestelmän, joka perustuu sienienvastaanottopisteisiin, joihin sienet kerätään säännöllistä vuoroa ajavillakuljetusautoilla. Näin sienet saadaan välittömästi tuoreeltaanjatkojalostukseen ja pakasterekat lähtemään vuorollaan kohti saapasmaata.

Vielä muutama vuosi sitten kerääjiä oli viitisen sataa. Nyt niitä on DallaVallen mukaan jopa 5000. Pienistä pisaroista syntyy iso virta

-Kukaan ei lähde itse ajamaan satoja kilometrejä tuodakseen parin kolmenkilon tattisaaliin pakastamolle. Mutta kun ostaja tulee torille tai muullesovitulle paikalle säännöllisesti ja maksaa saaliin kerääjälle sienienlaatuluokan ja painon mukaan palkan puhtaana käteen, niin homma toimii.Autojen aikatauluista ilmoitetaan lehdissä.

Sienten keruun yksi merkittävimmistä suomalaiskumppaneista on metsänhoitaja Kimmo Af Ursin Sipoosta.
– En luota satoennusteisiin, vaan koulutettujen poimijoiden omiin havantoihin. He lähettävät viestejä havainnostaan. Kun aika on kypsä, mobilisoidaan heti tekstiviesten poimijat metsään. Sieltä ei saa myöhästyä, kertoo Kimmo af Ursin herkkutattibisneksestä.

Jaa artikkeli