Halla on purrut mustikan kukintoja Etelä- ja Keski-Suomen kuivissakangasmetsissä ja alavilla kasvupaikoilla. Toukokuun loppuun mennessätarkastetuista metsiköistä noin kolmanneksessa halla pudotti satonäkymäterittäin runsaasta tai runsaasta keskinkertaiseksi tai melko heikoksi.Tämä selviää Metsäntutkimuslaitos Metlan valtakunnallisen luonnonmarjojenja kauppasienten satotutkimuksesta.

Alueilla, joita halla ei ole vaivannut tai joilla mustikat eivät olleetvielä ehtineet kukkaan ennen toukokuun hallaöitä, sadosta tulee Metlanennusteen mukaan hyvä. Näitä alueita ovat esimerkiksi Lapin lääni jaKainuu.

Mustikka on jo kukkinut eteläisessä Suomessa. Tällä hetkellä mustikkakukkii Kainuussa ja tällä viikolla todennäköisesti myös Peräpohjolassa jaMetsä-Lapissa.

Hallan lisäksi vähäsateiset huhti- ja toukokuu voivat pienentäämustikkasatoa, mikäli kesäkuun alussa ei saada kunnollisia sateita.Vaarojen yläosilla ja rinteillä eivät hallat ja kuivuus kuitenkaan vaivaa,joten niillä saadaan parhaimmat mustikkasadot. Myöskään järvien ja lampienrantametsät ja järvien saaret eivät kärsi halloista.

Viljelty pensasmustikka on varmasatoisempi kuin metsäinen sukulainen. Pensasmustikka ei ole kovinkaan hallanarka. Viljelmillä voidaan sen vedentarve turvata keinokastelun avulla.

Myös sienet ovat kärsineet kuivasta loppukeväästä. Korvasieniä on poimittukosteammilla metsäalueilla, mutta tärkeimpien ruokasienten kutenkantarellien, tattien, rouskujen ja haperoitten rihmastot kasvavatkangasmetsien kuivemmissa humuskerroksissa.

Nyt odotetaankin kesäsateita, jotta itiöemien muodostuminen pääsisialkuun. erukat varistavat raakileitaan

Herukka karistaa raakileita

Kukinta-aikaisten hallaöiden vaikutukset ovat alkaneet näkyäherukkaviljelmillä raakileiden varisemisena. Hallojen tuhot vaihtelevathyvin paljon tilalta toiselle riippuen herukoiden kukinnan ajoittumisestaja hallojen ankaruudesta. Pahiten halloista kärsivätmustaherukkakasvustot, joissa kukinta oli runsaimmillaan hallojen aikaan.Herukoiden sato näyttää jäävän viime vuoden tapaan tavanomaistapienemmäksi.

Omenoiden kukinta alkaa olla ohi Etelä- ja Keski-Suomessa. Vadelmankukinta sen sijaan on vasta alkamassa. Omenan kukinta oli runsasta kokomaassa, vaikkakin tilakohtaisia eroja esiintyi. Etelä-Suomessa omenoidenpölyttyminen onnistui hyvin ja hallojenkin tuhot jäivät vähäisiksi.Edellytykset hyvälle sadolle ovat olemassa, mutta satoarvioidenesittäminen on vielä ennenaikaista.

Jaa artikkeli