
’Rococo’-papukaijatulppaaneja ja helmililjoja
Viime viikolla sain viimeisetkin kukkasipulit multaan ja tarjoushintaan hankitut pensaat ja puun istutettua. Kyllä, niitäkin riitti, viimeksi pari viikkoa sitten kun tulin kaupunkireissulta, oli mukanani yhdeksän pensasta ja yksi puu! Mutta kun niitä saattaa tähän aikaan vuodesta löytyä taimimyymälöistä jopa eurolla, niin… no, eipä siitä sen enempää muuta kuin että säästöä syntyy.
Ensi keväänä on odotettavissa kukkaloistoa! Tämän kirjoituksen kuvat ovat viime keväältä, mutta samoja lajeja, tosin hieman eri värejä, on odotettavissa. Tänä syksynä keskityin tulppaanien osalta lähinnä pienten villitulppaanien hankkimiseen.

Vanha tulppaanilajike ’Duc van Tol Rose’ ja ’Top Hit’ -tuoksuhyasintteja
Hyasintit ovat hyviä, niitä eivät peurat syö ja ne sentään syövät lähes kaikkea! Luulen, että hyasintit saattavat jopa pelastaa viereiset tulppaanitkin syödyiksi tulemiselta. Istutinkin uusia hyasintteja oikein urakalla; sinisiä, kermanvaaleita ja monia vaaleanpunaisia ja purppuraisia lajikkeita.

Metsätulppaaneja (Tulipa sylvestris) ja ’Orangerie’-narsisseja
Uusia narsissejakin istutin, sillä nekään eivät kelpaa tuholaisille. Tänä vuonna hankin vanhaa valkonarsisseihin kuuluvaa ’Ornatus’-lajiketta Villi niityn nettikaupasta. Vanhoissa lajikkeissa on usein huumaava tuoksu.
Näiden viimekeväisten kukkakuvien voimin ehkä jaksaa yli pimeimmän kauden, sitten alkaa vimmattu kevään odotus! Mukavaa odotusta kaikille muillekin malttamattomille!
Mitä voi nähdä helmikuun alun eteläsuomalaisessa kasvimaailmassa? Lumien kohta taas sulaessa ja Föhn-tuulten välillä puhaltaessa maa pienine kevään merkkeineen on monin paikoin esillä. Maisemassa korostuu nyt kasvien kaunis ruskea sävytys: […]
Lumipeite näyttää herkkiä jälkiä pihan muiden asukkaiden elämästä: siroja jalanjälkiä siellä, siiven lennokas pyyhkäisy tuolla. Liikkeellä voi olla lintuja, pieniä jyrsijöitä kenties, ehkä lumikkokin. Mustarastas esimerkiksi on ruvennut viime vuosikymmenten […
Kuvassa näkyy olohuoneeni sohvan viereistä ikkunanurkkausta. Siinä onkin rakkaat asiat tiivistettynä, kissat tosin puuttuvat. Kukat ikkunalla ovat isoäidin vanhassa kukkatelineessä ja kastelen niitä lapsuudesta tutulla kannulla (josta myös kissat tykkäävät […]
När den glada julen städats ut finns det plats och lust att påbörja ett nytt odlingsår med spirande grönska. De växter som behöver förodlas längst som paprika och chili brukar […]
Euroopanlehtikuusen neulaset ovat puutarhan myöhäisimmän ruskan runollinen yksityiskohta. Tämä havukasviksi poikkeava kesävihanta puu on kotoisin keskisen Euroopan vuorilta. Kultaneulaskimput säteilevät puun oksilla tähtimäisesti ja pysyvät yleensä osin kiinni vielä lumen