Vaaleajouluruusu ja tuoksuhyasintteja

Vaaleajouluruusu ja tuoksuhyasintteja

Kukkakauppojen ovensuussa alkaa näkyä jouluisia kausikukkia. Ensimmäiset hyasintit on bongattu, samoin jouluruusut.
Vaaleajouluruusun (Helleborus niger) vaaleahipiäinen herkkyys viehättää, mutta olenpa nähnyt tumman viininpunaisen tarhajouluruusunkin (Helleborus Orientalis-Ryhmä) silloin tällöin joulukukkien valikoimassa, tosin sellaisia tapaa harvemmin. Jouluruusussa on samaa kainoutta kuin kielossa, joka on valitettavan harvoin nykyään tavattava joulun kukka.
Tuoksuhyasinteista (Hyacinthus orientalis) tulee väriä vaalean jouluruusun seuraksi, jos sitä ylipäätään kaivataan. Itse pidän hyasintin tuoksusta eniten ulkona, jossa se ei aiheuta päänsärkyä.
Sekä hyasintti että jouluruusu ovat todella kestäviä nollakelin kukkia, joten jos sää hieman lauhtuu jouluksi, näistä kukista saa ihanat asetelmat portaanpieleen ja terassille tai parvekkelle. Varsinkin lasitetulla parvekkeella asetelma kestää pitkään vaikka vähän pakkasta välillä tulisikin. Huoneenlämmössä kukinta menee ohi nopeammin, mutta toisaalta sisällä asetelmaa voi ihailla iltaisinkin, kun ulkona on jo pimeää.
Sekä hyasintit että jouluruusut voidaan istuttaa ulos keväällä, kun maa on sulanut. Ne on pidettävä viileässä siihen saakka, jotta ne eivät kuivu. Ne säilyvät ehkä parhaiten ulkona, peitteellä tai harsolla hyvin suojattuna kovalta pakkaselta.

Jaa artikkeli