Atsaleat kuuluvat alppiruusujen kanssa Rhododendron-sukuun, joka on kasvikunnan suurimpia sukuja. Sen lähes tuhannesta lajista atsaleoita on noin 160 lajia, joista suurin osa on kesävihantia, eli nämä kasvit pudottavat lehtensä talven ajaksi. Keväällä lehdet eivät ehdi puhjeta, kun atsaleat ovat jo peittyneet koristeelliseen kukintaan.

Revontuliatsalea 'Orchid Lights' aloittaa kukintansa jo toukokuussa

Revontuliatsalea ’Orchid Lights’ aloittaa kukintansa jo toukokuussa

Kesävihannat atsalealajit on kotoisin pääasiassa Pohjois-Amerikan vuoristoalueilta. Sikäläisessä ilmastossa niiden on havaittu kestävän jopa 40 pakkasasteen lämpötiloja. Lights-ryhmään kuuluvia revontuliatsaleoita on jalostettu yli 50 vuoden ajan USA:n Minnesotassa. Oheisissa kuvissa oleva revontuliatsalea ’Orchid Lights’ kuuluu tähän ryhmään.

Atsaleat kukkivat huomiota herättävän näyttävästi

Atsaleat kukkivat huomiota herättävän näyttävästi

Tätä pinkin keijumaiselta näyttävää revontuliatsaleaa, joka lajitovereidensa tapaan kukkii ennen lehtimistä, suositellaan vyöhykkeille I-III eli Keski-Suomen korkeudelle saakka. Se kasvaa noin 1-1,5 metrin korkuiseksi aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Atsaleoiden kasvupaikkavaatimuksia voi verrata alppiruusujen vastaaviin maaperän suhteen.

Jaa artikkeli