Yleisnäkymä kostean niityn alueesta
Uusimmassa Oma PIHA -lehden numerossa (5/2013) on artikkelini kosteasta niitystä. Kerron siinä, millaisia sipulikukkia voi istuttaa paikkaan, joka on märkä etenkin keväisin. Joskus juhannuksen jälkeen tällainen keväinen sipulikukkaniitty niitetään ja loppukesän ajan siitä leikataan ruoho kuten muiltakin nurmialueilta.
Kolmisen vuotta sitten katkenneen lipputangon huippu toimii nyt humalasalkona keskellä kosteaa kevätniittyä. Keltalehtinen humala (Humulus lupulus ’Aureus’) vain ei ole kovin reipas kasvamaan, mutta ehkä se viettää muutaman ensimmäisen vuotensa keskittymällä juurten kasvattamiseen.
On muuten kutkuttavaa käyskennellä nurmella, kun tietää mullassa piilevän kymmeniä ellei satoja sipuleita, jotka taas keväällä varsovat ja kukkivat, osa talven tuskin päätyttyä!
Tässä kuvassa ovat posliinihyasintit (Puschkinia scilloides) täydessä kukassa kostealla niitylläni viime toukokuun alussa, kukkien seassa nousee narsissinversoja. Keltaisiksi paleltuneista narsissinlehtien kärjistä voi nähdä, miten vaikea, pitkä ja kylmä kevät oli.
Nyt kukkasipulit ovat jo saapuneet puutarhamyymälöihin, lisäksi tämä on hyvä käyttötarkoitus Oma PIHA -lehden syksyn tilaajalahjalle eli sadalle posliinihyasintin sipulille! Vielä tänään ehtii maksaa tilaajalahjan ja saada sipulit omaa pihaa kaunistamaan.
Ihastuttava katsura (Cercidiphyllum japonicum) tuo pirteän tuoksun ulottuvuuden syyspuutarhaan, vaikka se yleensä liitetään kasvukauden aiempiin vaiheisiin. Kuultaviin keltaisen ja punaisen sävyihin syttyvien ruskaisten katsuranlehtien aromi on ihmeellisen imelä. Tuoksun voi [&h
Syksy on erilaisten kurpitsojen aikaa. Mikäpä olisi ihanampaa kuin lämmittävä, samettinen kurpitsakeitto tai uunissa paahdetut kurpitsaviipaleet pääruoan lisukkeena? Lajikkeissakin riittää kokeilemista: on spagettikurpitsaa, myskikurpitsaa, hokkaidonkurpitsaa ja vaikka mitä.
Puutarhan talvilevon aikana viherpeukalot voivat katsahtaa, millaisia kasviaiheita näyttelytiloista löytyykään. Tämänkertaisessa näyttelyvinkissä kasvit kukoistavat kirkkotekstiileissä, joita käsityömestari Helena Vaari on kirjonut 1980-luvulta lähtien maamme luterilaisiss
Mitäs ihanaa väriä pudonneiden lehtien kattamassa kukkapenkissä pilkottaa? Syyssahramejahan (Crocus speciosus) siellä! Nämä noin viisitoistasenttiset syysihmeet kuuluvat kauneimpiin pieniin yllätyksiin, joita puutarhuri voi toivoa maasta lämpimän syksyn mittaan nousevan. Tiu
Den första snön föll den första november och landskapet blev plötsligt mycket ljusare. Åtminstone en liten stund. De som inte redan satt ut plogkäppar fick bråttom. Plogkäppar underlättar vid snöröjning […]