esikasvatusta

Vaikka ulkona on satanut – ja suorastaan välillä pyryttänyt – lunta täällä Pirkanmaalla ja viime yönä mittari näytti yli -14c pakkasta, lohtua tuo keittiön ikkunan edessä oleva ”minikasvattamo” sekä ajatus siitä että viikonlopulle on jo luvattu taas asteita reippaasti plussan puolella. En tosin pistänyt pientä lumisadetta pahakseni, sillä jos tuo lähes keväinen ja kuiva sää olisi muuttunut suoraan uudeksi kasvukaudeksi, olisi puutarhan keväinen kastelu-urakka ollut melkoinen. Lumikerros myös toivottavasti hieman suojasi kasveja näiltä (toivon mukaan) viimeisiltä pakkasilta.

Kesakukkien_taimikasvatusta

Ajatus omista kesäkukkien taimista inspiroi varustautumaan kahdella kasvivalolla ja lämpömatolla. Niin monesti on tullut kokeiltua esikasvatusta sisätiloissa ja aina taimet ovat venyneet liian pitkiksi ja honteloiksi valon puutteen johdosta. Päätin että tänä vuonna niin ei tule käymään! Tuntuu kyllä ainakin tässä vaiheessa että lämpö ja valo ovat tehneet tehtävänsä eikä pahempaa venymistä ole tapahtunut. Kasvamassa minulla on…

lobelia_crystal_palace

’Crystal Palace’ -lobeliaa

ahkeraliisa

värisekoitus ahkeraliisaa

amppelipetunian_kouliminen2

sekä amppelipetuniaa. Osa amppelipetunian taimista jäi hieman myöhäiseen koulimisen suhteen, kuten kuvasta näkyy, mutta tänään nekin pääsivät omiin uusiin pikkukennoihinsa. Taimethan yleensä koulitaan silloin kun ensimmäinen lehtipari ilmestyy sirkkalehtien jälkeen. Näissä oli nyt jo kolmas lehtipari tulossa.

amppelipetunian_kouliminen

Koulin pienokaiset varovasti puutikkujen avulla. Hieman lehdet lerpahtivat koulimisen yhteydessä, mutta toivotaan että eivät liikaa järkyttyneet toimenpiteestä vaan virkoavat taas pian! Onneksi toisessa kennostossa on jo aikaisemmin koulittuja virkeitä pikkutaimia joilla ei tunnu olevan mitään hätää. Tätä puuhaa voi kyllä todella sanoa ”viherpiipertämiseksi”. Samoin lobelian ja amppelipetunian mikroskooppisen pienten siementen taannoista kylvöä, mutta mikä ihana tunne onkaan joka päivä tarkistaa kasvu ja haaveilla kesäisestä kukkaloistosta. Nyt kaikki joukolla kylvämään ja kevättä tekemään! Vehreää viikonloppua kaikille!

Jaa artikkeli