Olemme kasvattaneet ja selvitelleet pioneita pian 20 vuotta, ja nyt viimein tuli tilaisuus koota aiheesta kirja. Aloitimme ostamalla pioneita melkein aina, kun niitä vastaan tuli. Pian huomasimme, että ei siitä tule mitään. Melkein kaikki kotimaassa myydyt pionit olivat iloisesti sekaisin.
Että saisimme selville edes joitain pionilajikkeita niiden oikeilla nimillä, aloimme tilata pioneita Saksasta. No, osoittautui, että niistäkin oli ainakin kolmasosa ihan mitä sattuu. Vuosien varrella olemme hankkineet pioneita myös Itävallasta, Ranskasta, Englannista, USA:sta, Kanadasta ja mistä vielä. Nämä ovat siis pionin juurakoita, jotka on pitänyt johdattaa kaksien terveystarkastusten ja tullin hyllyjen kautta oman puutarhan multiin – joskus 20 asteen talvipakkasissakin.
Pionin siemeniä on kertynyt niin monista lähteistä, että en jaksa edes muistaa. Vuosien mittaan on sitten kertynyt onnistumisia ja epäonnistumisia ja paljon kasvatuskokemusta, ja salapoliisitaitoja, kun on yritetty löytää nimet kauniille kasveille.
Puutarhaystävillä siellä täällä olimme nähneet matalaa, kerrottukukkaista pionia, joka kukki tarhapionien aikaan, mutta ei ollut tarhapioni. Nettikeskusteluissa samasta pionista käytettiin monia nimiä, joista ¤Juhannuspioni¤ oli suosituin. Kun sitten olimme tutkimassa Helsingin yliopiston Kasvimuseon pionin luonnonlajien näytteitä, katseemme osui kerrottukukkaiseen näytteeseen: se oli ilmiselvä ¤Juhannuspioni¤ ja kerätty Alajärven pappilan puutarhasta vuonna 1917.Amanuenssi Arto Kurtto oli huvittunut, ja sanoi, että olipa hyvä, että sillekin näytteelle löytyi jotain käyttöä, yliopiston kokoelmissa kun ei yleensä säilytetty tällaisia koululaisten kasvioista saatuja näytteitä. Iloisia olimme mekin, sillä nyt tiesimme, että ¤Juhannuspioni¤ oli kuulunut suomalaisiin puutarhoihin viimeistään jo 1910-luvulla. Siitä pääsimme veilä paljon vanhempiin aikoihin.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Viherympäristö-puutarhanäyttely tuo taas koko piha- ja puutarhatuotteiden kirjon ihailtavaksemme Espoon Marketanpuistoon 16.-18.5. Ideoita ja uutuuksia pihanomistajille ja puutarhaihmisille tarjoilee 150 näytteilleasettajaa. Marketanpuiston vehreisiin maisemiin nousee jokaisen viherpeukalon pieni paratiisi puutarhakoneineen ja -laitteineen, työkaluineen, kalusteineen ja loistavina hehkuvine kasveineen. Tänä vuonna keskitytään erityisesti koneisiin, joilla haetaan helpotusta pihan hoitotöihin, kerrotaan hyötypuutarhan uusista mahdollisuuksista ja esitellään perennoja,
Agrimarket-ketjun kasvinsuojeluneuvonnan puhelinpalvelu aloittaatoimintansa jälleen ensi maanantaina. Puhelimessa kasvinsuojelunammattilaiset vastaavat kasvinsuojeluun liittyviin kysymyksiin sesonginajan päivittäin kello 8.00 – 19.00. Puhelinnumero on kaikkialta Suomestasoitettaessa sama: 0203 12213. Asiakkaalle puhelu maksaa lähipuhelunverran. Agrimarket-ketju avaa 19.5. kasvinsuojeluneuvonnan puhelinpalvelun. Puhelimessa kasvinsuojelun ammattilaiset vastaavat kasvinsuojeluun liittyviin kysymyksiin kasvinsuojelusesongin ajan päivittäin klo 8.00 – 19.00. Puhelinnumero on kaikkialta Suomesta soitettaessa sama:
Elokuun 1.-4. päivinä Hämeenlinnassa järjestettävä Farmari-näyttely kerää 100.000 kävijää. Puutarhaosastolla on teemana maatilan luonnon hoito. Kuluvavuosi on ruusun vuosi. Ruususeura esittelee perinteisiä ruusulajejamme jaasiantuntijat vastaavat kysymyksiin ruusuista ja ruusujen kasvatuksesta.Puutarhaosastolta voi ostaa perinneperennojen taimia. Farmari Suomen Maatalousnäyttely on maatalouden ja maaseudunammattilaisten näyttely. -Ammattitapahtuma kiinnostaa myös kuluttajia,joita maatalousnäyttelyn kävijöistä on noin puolet, sanoo näyttelynjohtaja JAAKKO KIVINEN.
Parikkalan Patsaspuisto lukeutuu Suomen suosituimpiin nähtävyyksiin. Kävijöitä on vuosittain kymmeniä tuhansia. Viidensadan betonipatsaan ja satojen kasvilajien puisto muodostui 50 vuoden aikana Veijo Rönkkösen (1944–2010) elämäntyönä. Suomalaisen nykykansantaiteen eli ITE-taiteen mittavin ja vaikuttavin teoskokonaisuus on myös kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu. Rönkkösen ensimmäiset patsaat ovat 1960-luvulta ja viimeisimmät 2010-luvulta. Tänäkin kesänä Patsaspuistossa kävi entiseen malliin kymmeniä tuhansia
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.