Tappajaetana eli espanjansiruetana on aiheuttanut päänvaivaa monelle puutarhaharrastajalle. Kostea sää on enteillyt runsasta etanakesää, mutta nyt niljakkaiden tuholaisten torjuntaan on löydetty tehokas apu. Uusimpien tutkimuksien mukaan koivusta saatava tisle pysäyttää etanoiden matkan tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.
MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) ja Helsingin yliopiston ympäristöekologian laitoksen alustavat tutkimukset osoittavat, että etanoiden sekä kotiloiden pääsy viljely- ja koristekasveille voidaan rajata koivutisleellä sivellyillä aidoilla. Koivutisleiden sisältämät aineet ovat osoittautumassa luonnonmukaisen kasvinsuojelun uudeksi aarrearkuksi. Koivutisle sisältää arviolta 10 000 erilaista bioaktiivista yhdistettä, joiden avulla on mahdollista korvata useita synteettisiä valmisteita. Erityisesti tutkijoita kiinnostavat fenolit, joiden osalta tisleet poikkeavat selvästi havupuiden tervoista.
Koivutisleen mahdollisuudet selvitettävä tarkoin
Koivutisleen mahdollisuuksia tutkitaan myös rikkakasvien, kasvitautien ja muiden tuholaisten torjunnassa. Kasvinsuojelun lisäksi koivun tisleillä on monia muita käyttötapoja, joiden historia tunnetaan jo tuhansien vuosien ajalta.
– Tisletutkimukseen on tartuttava nyt kaikin käytettävissä olevin keinoin. Mäntytervan kohtelu EU:ssa on osoittanut, miten tarkkaan kasvien tuottamat aineet ja vaikutukset pitää tietää ennen tuotteiden kaupallistamista, korostaa professori Kari Tiilikkala MTT:stä. Tisleiden kemiallisen koostumuksen selvittäminen ja sen ympäristövaikutuksien arvioiminen vaatii vielä sekä kansallista että kansainvälistä yhteistyötä.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Suomessa käytetään torjunta-aineita lähinnä maataloudessa ja puutarhataloudessa. Torjunta-ainekaupan arvo oli vuonna 2004 n. 50 milj. € ja valmisteiden myyntimäärä oli n. 4.000 tn. Tästä määrästä suurin osa oli maataloudessa käytettäviä rikkakasvien torjunta-aineita (66 %). Suomessa käytetään muihin Euroopan maihin verrattuna hyvin vähän torjunta-aineita. – Suomalaiset vilja- ja puutarhatuotteet ovat kuluttajille turvallisia, eivätkä sisällä enimmäismääriä ylittäviä
Torjunta-ainejäämien esiintyminen kasviperäisissä elintarvikkeissa oli vuonna 2002 samaa tasoa kuin aiemmin. Määräystenvastaisten tuotteiden osuus tutkituista oli 4 prosenttia. Enimmäispitoisuuksien ylityksiä oli eniten maahantuoduissa vihanneksissa, pähkinöissä, hedelmissä ja marjoissa sekä teessä. Elintarvikeviraston vuonna 2000 tekemän tutkimuksen mukaan torjunta-aineiden saanti on vähentynyt 30 prosenttia kymmenen vuotta aiemmin tehtyyn tutkimukseen verrattuna. Keskimääräiseksi päivittäiseksi saanniksi vihanneksista, hedelmistä ja viljasta
”Mansikkapunkki on mansikan pahin tuhoeläin, jonka runsas esiintyminen voi muodostua todelliseksi ongelmaksi ja aiheuttaa kasvuston kitumista sekä huomattavia sadon menetyksiä. Viime talvena mansikkapunkit talvehtivat hyvin koko Suomessa ja punkkeja on esiintynyt kasvustoissa tänä kesänä runsaasti. Mansikkapunkkien hallinnassa on tärkeää yleinen viljelyhygienia, jatkuva kasvuston tarkkailu, terveen taimimateriaalin käyttö sekä viljelykierron nopeuttaminen. Mansikkapunkin imennän oireita on silminnähtävissä
Viime vuonna tutkituista kasviperäisistä elintarvikkeista lähes puolet sisälsi torjunta-ainejäämiä. Yli sallitun enimmäismäärän niitä oli kuitenkin vain viidessä prosentissa tutkittuja elintarvikkeita. Elintarvikeviraston mukaan enimmäismäärien ylityksistä ei aiheutunut akuuttia terveysvaaraa kuluttajille. Kaikkiaan viime vuonna tutkittiin 2171 kasviperäistä elintarviketta, joisa etsittiin 199 eri torjunta-aineen jäämiä. Valtaosa näytteistä oli tuoreita hedelmiä ja vihanneksia (1584 kpl), loput viljaa (137 kpl)
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.