Suomessa esiintyy alustavan kartoituksen mukaan runsas 120 haitallista vieraslajia, joista valtaenemmistö on maa- ja puutarhatalouden tauteja. Haitalliset vieraslajit voivat aiheuttaa ympäristöllistä, taloudellista tai muuta yhteiskunnallista haittaa, ja niitä on kartoitettu kansallisen vieraslajistrategian valmistelua varten. Strategialla edistetään vieraslajien aiheuttamien uhkien ja riskien saamista hallintaan Suomessa.
Parhaillaan valmisteltavassa kansallisessa vieraslajistrategiassa tavoitteena on tunnistaa haitalliset vieraslajit sekä löytää keinoja vieraslajien aiheuttamien riskien ja haittojen estämiseksi.
– Vieraslajistrategiaa tarvitaan, koska Suomeen saapuu jatkuvasti uusia vieraslajeja ja vieraslajien aiheuttamat vahingot voivat paikoin jo nyt olla hyvin merkittäviä, toteaa ympäristöjohtaja Veikko Marttila maa- ja metsätalousministeriöstä.
Strategian valmistelusta vastaa maa- ja metsätalousministeriö. Valmistelua varten on perustettu ohjausryhmä, joka valmistelee vieraslajistrategian sekä siihen liittyvän toimintasuunnitelman. Työ saadaan valmiiksi vuoden 2010 loppuun mennessä.
Suomen ympäristökeskuksen vanhemman tutkijan Terhi Ryttärin mukaan vieraita haitallisia kasvilajeja Suomessa esiintyy 21 eri lajia. Vieraslajeista jättiputket aiheuttavat ihmisille terveydellistä haittaa, ja kurtturuusu selkeää taloudellista haittaa. Vieraskasvit myös kilpailevat elintilasta sekä risteytyvät alkuperäisten lajien kanssa. Mm. jättipalsami, komealupiini sekä jättitatar ovat myös haitallisia kasvilajeja.
Suomessa esiintyvien tuotantokasvien, tautien ja tuholaisten joukossa on yli 80 haitallista lajia, joista jo osasta lajeista säädetään lailla, kertoo vanhempi tutkija Terho Hyvönen maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta. Koloradonkuoriaisen, joka on yksi perunan pahimpia tuhoojia, lisäksi esim. espanjansiruetana on levittäytymässä Suomeen. Espanjansiruetana on kaikkiruokainen massalaji, joka leviää kauppapuutarhojen ja multa-asemien kautta.
Itämeressä Suomen aluevesillä tavataan 25 vieraslajia, joista viiden lajin on todettu olevan haitallisia, kertoo erikoistutkija Maiju Lehtiniemi Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksesta. Merirokko mm. kiinnittyy veneiden pohjiin sekä muokkaa rantojen elinympäristöjä ja eliöyhteisöjä, ja valekirjosimpukka sekä runkopolyyppi molemmat tukkivat voimaloiden vedenottoputkia. Petovesikirppu puolestaan limottaa kalastajien pyydyksiä sekä kilpailee kalojen kanssa ravinnosta.
Suomessa tavataan kuusi haitallista vierasta maaselkärankaista, kertoo dosentti Petri Nummi Helsingin yliopistosta. Kanin aiheuttamat taloudelliset haitat ovat jo nähtävissä pääkaupunkiseudulla, muista vieraslajeista mm. minkin haitat kohdistuvat pääasiassa arvokkaisiin lintuvesiin. Supikoira puolestaan levittää vesikauhua eli raivotautia.
Haitallisia vierasperäisiä kaloja on yksi; puronieriä, joka syrjäyttää alkuperäislajia järvitaimenta. Amerikkalaista alkuperää oleva täplärapu on myös haitallinen vieraslaji niissä vesissä, joissa on jäljellä kotoperäinen jokirapukanta. Jokirapua vaivaa myös täplärapukaupan mukana tullut toinen vieraslaji, rapurutto. Vesikasveista Kanadan vesirutto on noussut äskettäin yllättäväksi vieraslajiongelmaksi mm. Kuusamossa, kertoo ohjelmapäällikkö Markku Pursiainen riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.
Vieraslaji on luontoon levinnyt laji, joka ei alun perin kuulu ekosysteemiin eikä olisi pystynyt omin keinoin leviämään uudelle esiintymisalueelleen. Suomeen on kotiutunut alustavien arvioiden mukaan runsas 600 Suomen luontoon alkuperäisesti kuulumatonta lajia parin viimeisen vuosisadan aikana.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Kansallisen vieraslajistrategian valmistelu on loppusuoralla. Luonnos on parhaillaan kommentoitavissa internetissä helmikuun ajan. Strategiaa valmistellut työryhmä toivoo kansalaisten antavan palautetta strategian sisältämistä näkökulmista ja ehdotetuista toimenpiteistä ennen ehdotuksen viimeistelyä. Kansalaisia kannustetaan ottamaan kantaa erityisesti siihen, ovatko strategiassa esitetyt keinot vieraslajien aiheuttamien haittojen vähentämiseksi toimivia. Haitalliset vieraslajit ovat koskettaneet viime vuosien aikana yhä useampaa suomalaista. Rapurutto on
Haitalliset vieraslajit ovat vakava uhka monimuotoiselle luonnolle. Nyt niitä halutaan torjua uuden vieraslajilain voimin, joka on parhaillaan lausunnoilla. Lain tavoitteena on yhdessä Euroopan laajuisten toimenpiteiden avulla estää kaikkein haitallisimpien vieraslajien tuominen Suomeen, niiden kasvattaminen sekä erityisesti luontoon leviäminen. Vieraslajit ovat ihmisen mukana uusiin paikkoihin levinneitä eliölajeja kuten puutarhakasveja, riistaeläimiä, vesieliöitä tai tuholaisia. Ne voivat
Haitallisia vieraslajeja ei pitäisi löytyä taimitarhojen valikoimista, ja puutarhajäte on tärkeää käsitellä oikein. Näin estetään haitallisten vieraskasvien leviämistä luontoon, jossa ne voivat syrjäyttää luontaisia lajeja tai muuttaa elinympäristöä muille lajeille sopimattomaksi. Vieraslajiasioiden neuvottelukunta laati ohjeistukset sekä taimimyymälöille että pihanhoitajille. Haitallisia, erityisesti puutarhajätteiden mukana leviäviä vieraskasveja ovat muun muassa jättiputki, jättipalsami, pohjoisamerikkalaiset suurikasvuiset piiskut sekä jättitatar
Viherympäristö-puutarhanäyttely tuo taas koko piha- ja puutarhatuotteiden kirjon ihailtavaksemme Espoon Marketanpuistoon 16.-18.5. Ideoita ja uutuuksia pihanomistajille ja puutarhaihmisille tarjoilee 150 näytteilleasettajaa. Marketanpuiston vehreisiin maisemiin nousee jokaisen viherpeukalon pieni paratiisi puutarhakoneineen ja -laitteineen, työkaluineen, kalusteineen ja loistavina hehkuvine kasveineen. Tänä vuonna keskitytään erityisesti koneisiin, joilla haetaan helpotusta pihan hoitotöihin, kerrotaan hyötypuutarhan uusista mahdollisuuksista ja esitellään perennoja,
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.