Haitalliset vieraslajit ovat vakava uhka monimuotoiselle luonnolle. Nyt niitä halutaan torjua uuden vieraslajilain voimin, joka on parhaillaan lausunnoilla. Lain tavoitteena on yhdessä Euroopan laajuisten toimenpiteiden avulla estää kaikkein haitallisimpien vieraslajien tuominen Suomeen, niiden kasvattaminen sekä erityisesti luontoon leviäminen.
Vieraslajit ovat ihmisen mukana uusiin paikkoihin levinneitä eliölajeja kuten puutarhakasveja, riistaeläimiä, vesieliöitä tai tuholaisia. Ne voivat muuttaa uutta ympäristöään, vaikeuttaa alkuperäisten lajien selviytymistä, levittää tauteja tai aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi viljelykasveille ja metsätaloudelle. Erityisen haitallisia vieraslajeja Suomessa ovat jättiputket, kurtturuusu, rapurutto, espanjansiruetana ja minkki sekä vaaralliset kasvintuhoojat.
Haitallisia vieraslajeja torjutaan myös EU-tasolla. Uusi EU:n vieraslajiasetus tuli voimaan tämän vuoden alussa. Yksi asetuksen tärkeimmistä toimista on koota luettelo kaikkein haitallisimmista vieraslajeista, joita torjutaan monin eri keinoin. Suomessa on tällä hetkellä noin 160 haitallista vieraslajia. Vielä ei tiedetä, kuinka moni niistä päätyy EU:n vieraslajiluetteloon.
Matkailijat ja puutarhurit avainasemassa
Vieraslajit kulkeutuvat maahan esimerkiksi matkustajien tuomisina ja internetostoksina. Luontoon ne leviävät yleensä puutarhakarkulaisina tai puutarhajätteen mukana. Haitalliset vieraat eläimet päätyvät puolestaan luontoon ihmisten vapauttamina, siirtäminä tai tarhakarkulaisina.
Jokainen kansalainen voi siis osaltaan auttaa torjumaan vieraslajien leviämistä. Asia on hyvä muistaa esimerkiksi silloin, kun miettii tuliaisia matkaltaan. On myös tärkeää, että puutarhajäte käsitellään ja sijoitetaan oikein. Myös oma lemmikki voi muuttua haitalliseksi vieraslajiksi, jos se pääsee karkaamaan vapaana luontoon.
Ilmoita havaintosi verkossa
Vieraslajeista voi lukea lisää osoitteessa Vieraslajit.fi. Sivustolta löytyy tietoa vieraslajien torjunnasta ja levinneisyydestä. Lisäksi kuka tahansa voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella omat vieraslajihavaintonsa eli kertoa esimerkiksi puutarhassa tuhoa tekevistä villikaneista tai espanjasiruetanoista.
Uuden kansallisen vieraslajilain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2016 alussa. Lakiluonnoksesta pyydetään lausuntoja 4.6.2015 mennessä. Lainvalmistelun ohella Suomessa toteutetaan myös kansallista vieraslajistrategiaa ja kehitetään haitallisten vieraslajien seurantaa vieraslajiasioiden neuvottelukunnassa.
EU:n jäsenmaat ovat hyväksyneet vieraslajiluettelon. Luettelon sisältämien lajien maahantuonti, myynti, kasvatus, käyttö ja ympäristöön päästäminen on EU:ssa kielletty. Sen sijaan täpläravun pyynti ja käyttö voi edelleen jatkua, vaikka laji sisältyykin EU:n luetteloon. Kansallinen vieraslajilaki on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä. Vieraslajilaki antaa mahdollisuuden nimetä myös kansallisesti haitallisia vieraslajeja, joista voi aiheutua vahinkoa erityisesti Suomen oloissa. EU:n jäsenvaltiot
Vieraat kasvi- ja eläinlajit ovat suuri uhka luonnon monimuotoisuudelle. Vuoden 2011 alussa Suomessa tunnistettiin 157 haitallista vieraslajia. Näiden lajien tuomia ongelmia Suomen luonnolle on pohtinut työryhmä, joka luovutti kansallisen strategiaehdotuksensa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle. Työryhmä esittää keinoja hallita vieraslajien aiheuttamia ongelmia sekä estää uusien haitallisten lajien saapumisen maahan. Vieraslajit ovat ihmisen mukana uusiin paikkoihin
Haitallisia vieraslajeja ei pitäisi löytyä taimitarhojen valikoimista, ja puutarhajäte on tärkeää käsitellä oikein. Näin estetään haitallisten vieraskasvien leviämistä luontoon, jossa ne voivat syrjäyttää luontaisia lajeja tai muuttaa elinympäristöä muille lajeille sopimattomaksi. Vieraslajiasioiden neuvottelukunta laati ohjeistukset sekä taimimyymälöille että pihanhoitajille. Haitallisia, erityisesti puutarhajätteiden mukana leviäviä vieraskasveja ovat muun muassa jättiputki, jättipalsami, pohjoisamerikkalaiset suurikasvuiset piiskut sekä jättitatar
Viheralan ammattilaiset kokoontuivat keskiviikkona Helsinkiin. Viherympäristöliiton ja Puutarhanrakentajien järjestämän rakentajapäivän teemoina olivat kasvualustojen laatu sekä puuvartisten kasvien leikkaaminen. Ajankohtaisia aiheita saapui paikalle kuuntelemaan ennätysyleisö. Ammattilaisia puhuttivat etenkin kasvualustojen laatustandardit. Mikäli uusi laki astuu voimaan, tulee jokaisesta turvekuormasta löytyä tuoteseloste. Rakentajapäiville ilmoittautuneiden lukumäärä yllätti järjestäjät. –Tulijoiden määrä yllätti meidät positiivisesti. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Paikalla
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.