Sipuliviikolla (24.–30.1.) nautitaan kipakoista talvisäistä ja ulkoilun jälkeen maistuvista sipuliruuista. Suosi keltasipulin ohella myös muiden sipulien käyttöä.
Keltasipuli on edelleen käytetyin sipulimme, vaikka sen rinnalla suosiotaan ovat viime vuosina kasvattaneet värikäs ja koristeellinen punasipuli sekä aromaattinen, erityisesti ranskalaisen keittiön rakastama salottisipuli, joka tuodaan meille pääosin Etelä-Euroopasta. Sipulia valitessa huomioi ruoan muut raaka-aineet, niiden maku sekä koostumus. Pirteän punasipulin lisäksi muita aromaattisen voimakkaita vaihtoehtoja ruokiin ovat tuttu valkoinen tai lila valkosipuli, yksikyntinen eli kiinalainen valkosipuli, ruokasipulin muunnos hopeasipuli sekä Kainuun seuduilla viljeltävä voimakasarominen ryvässipuli. Huomioi myös, että tuoreet sipulit ovat kuivattuja sipuleita vesipitoisempia ja näin ollen myös yleensä miedomman makuisia. Miedompien, lempeäaromisten sipulien ystäville hyviä vaihtoehtoja raaka-aineiksi ja ruokien mausteiksi ovat jättisipuli, kevätsipuli, purjo sekä ruukussa rönsyävä ruohosipuli.
Sipulin voimakas maku ja tuoksu ovat peräisin sen rikkiyhdisteitä sisältävistä aromaattisista öljyistä. Näiden öljyjen itkettävää vaikutusta voit vähentää esimerkiksi silppuamalla sipulit jääkaappikylminä terävällä, ohutteräisellä veitsellä. Sipulin väkevyys leppyy makeaksi sitä kuullottaessa tai haudutettaessa. Samalla kun sipulin sisältämä makuaine umami tukee ja vahvistaa muiden ruoka-aineiden makua.
Sipuli on kevyttä syötävää, sillä keskikokoinen 100 gramman painoinen sipuli sisältää energiaa vain noin 30 kaloria. Sipuli on omenan ohella ruoka-aine, josta me suomalaiset ammennamme terveyttämme. Siitä saamme tehokkaita flavonoideja, kuten kversetiiniä, joiden tiedetään mm. alentavan kolesterolia, vahvistavan immuunijärjestelmää ja ehkäisevän syöpää sekä sydän- ja verisuonitautien puhkeamista. Sipulien sisältämät flavonoidit kestävät hyvin sekä säilytystä, että kypsennystä, joten sipuleista valmistettuja ruokia kannattaa suosia läpi vuoden.
Sipulia ajan hengessä
Sydäntalven viikonloppuina ruokahalua voi hyvillä mielin herätellä reippaasti ulkoillen, hiihtäen tai jäillä pilkkien, kun lähtiessään sujauttaa uuniin hautumaan ruokaisan padan. Raaka-aineiksi sipuliviikon perunattomiin merimiespihveihin varataan luonnollisesti erilaisia sipuleja. Joiden uunissa pyöristyvää makeutta tuetaan vielä tilkalla hunajaa. Valmis tuoksuva pata maistuu sellaisenaankin rapean leivän ja vihersalaatin seurassa, mutta toki ruoan kanssa nautittavaksi sopii myös täyttävämpi kuohkea perunamuhennos.
Pakkasilmojen piirityksessä kannattaa sisäistä lämpöä ja vastustuskykyä hakea toki muistakin sipulin siivittämistä ruuista. Italialaistyylisen risoton sijaan kiireiseen arkeen sopii paremmin helppotekoinen pilahvi. Siihen makua tuovat makeaksi kuullotetun keltasipulin lisäksi myös katkaravut ja sinihomejuusto. Itämaista eksotiikkaa kaipaavalle nopea lisäke, vaikkapa kalalle syntyy sitä vastoin kätevästi kevätsipulista, rusinoista ja pinjansiemenistä.
Sipulifaktaa: Suomalaiset syövät sipuleita yhteensä 5,5 kiloa vuodessa henkeä kohden. Tästä luvusta kelta- ja punasipulin osuus on 4,4 kiloa, purjon 0,5 kiloa, valkosipulin 0,28 kiloa ja muiden sipulien (kevät-, shalotti, hopea- ja ryvässipuli ym.) 0,36 kiloa vuodessa.
Kelta- ja punasipulia viljeltiin vuonna 2003 yhteensä 961 tilalla ja vajaalla 1000 hehtaarilla. Purjoa viljeli 168 tilaa ja valkosipuliakin viljeltiin 115 tilalla. Eniten ruokasipuleja sekä purjoa viljellään Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla.
Kotioloissa kelta- ja punasipuleita kannattaa säilyttää keittiön pöydällä astiassa käyttövalmiina pieniä määriä. Isompien määrien säilyttämiseen otollisin paikka on kuiva ja viileä noin 10 asteen huonetila. Jääkaapissa, kosteassa ja muovipussissa säilytettäessä sipulit lähtevät helposti itämään.
Ruskista ohueksi viipaloitu liha pienissä erissä pannulla. Pane lihat uunivuokaan, lisää kuoritut ja lohkotut sipulit ja valkosipulit sekä huuhdottu purjo kookkaina paloina. Yhdistä loput aineksista lihan paistoon käytetylle pannulle, kuumenna ja kaada seos uunivuokaan. Painele sipulit nesteen peittoon ja paista uunissa 200 asteessa noin 70 minuuttia. Anna vetäytyä hetken uunista nostamisen jälkeen ja tarjoa perunamuhennoksen kanssa.
Kuullota kuorittu ja silputtu sipuli kattilassa öljyssä. Lisää riisit ja hetken päästä kalaliemi. Laske lämpö alhaisimmalle tasolle ja anna pilahvin hautua kannen alla noin 20 minuuttia. Lisää loput ainekset. Sekoita ja kuumenna nopeasti. Halutessasi ripottele pinnalle sinihomejuustomuruja. Tarjoa pilahvia raikkaan salaatin kanssa.
Itämainen kevätsipulilisäke 4:lle
200 g kevätsipulia 1 dl pinjansiemeniä 1,5 – 2 rkl öljyä 2 dl huuhdottuja ja valutettuja rusinoita 1,5 rkl thaimaalaista kalakastiketta (fishsauce) (tai soijakastiketta + anjoviksen lientä) mustapippuria myllystä
Pieni pestyt kevätsipulit noin 2 sentin paloiksi ja ota erikseen kovemmat vaaleat palat. Paahda pinjansiemenet pannulla ja nosta sivuun. Kuullota sipulin vaaleita osia parin minuutin ajan öljyssä ja lisää loput sipulipalat, rusinat ja kalakastike. Paista edelleen seosta käännellen parin minuutin ajan. Aseta tarjolle, mausta mustapippurirouheella, viimeistele paahdetuilla pinjansiemenillä ja tarjoa heti esimerkiksi paistetun kalan seurana.
Vinkki: Kalakastikkeen sijasta voit käyttää ruokaan maustamaan myös soijakastiketta. Aitoa kalakastikkeen makua siihen saat lisäämällä sekaan hiukan anjoviksen lientä.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Salaattien suosiota on kasvattanut se, että viljely ruukussa mahdollistaa herkuttelun tuoreilla salaateilla myös talvella, jolloin avomaasalaattien tarjonta hiipuu. Ruukkusalaattien etuna ovat tuoreus ja pidempi säilymisaika, jonka mahdollistaa myynti kasvatusruukussa. Ruukkusalaatit tulivat markkinoille 1980-luvun puolivälissä. Ruukkusalaatit ovat olleet pohjoismaalaisia erikoisuuksia, joiden viljely on laajentunut täältä myös muualla maailmaan aina eteläiselle pallonpuoliskolle asti. Kuluttajat suhtautuvat uusimman Taloustutkimus
Kevät valmistellaan nyt! Syksyllä istutetuista kukkasipuleista saadaan väri-iloa maaliskuulta keskikesään. Sipulien maahan upottaminen sopii myös kärsimättömälle, sillä syyssahramit ja syysmyrkkyliljat kukkivat pian istuttamisen jälkeen.
Terassimme edessä olevassa kukkamaarinteessä, jota kylläkin peittävät pääosin havukasvit, on asunut sisilisko jo usean kesän ajan. Se ilmestyi vähän sen jälkeen, kun tulppaanisipuleilla herkutelleen myyrän kohtaloksi tuli Fiskarsin pistolapion heilahdus. Kun muitakaan myyriä, jotka tilaisuuden tullen ottaisivat varmasti sisiliskon saaliikseen, ei ole näkynyt, on sympaattisen oloinen sisilisko saanut elellä ja paistatella päivää varsin rauhassa. Kolosta
Viime syksynä laitoimme paljon tulppaanin sipuleita terassimme edessä olevaan rinteeseen, missä on runsaasti multaa. Lumien sulettua tulppaaneja alkoi nousta kuin ”sieniä sateella”. Samalla havaitsimme, että joku käy herkuttelemassa tulppaanin sipuleilla. Arvuuttelimme mikä se voisi olla. Mullassa näkyi kissan käpälien jälkiä ja joskus olimme nähneet kissan terassillakin. Rastaita on ollut suurina parvina pihamaalla etsimässä matoja, joten
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.