Tuulessa mukavasti kahisevat järviruo¤ot, kukkivat lumpeet ja laineiden liplatus ovat kesää parhaimmillaan. Koko rannan valloittava, runsaana rehottava ruovikko ei kuitenkaan ole mikään ilo silmälle. Sitä paitsi rannan liian tuuhea viidakko haittaa niin uimista, veneilyä kuin muutakin kesäistä menoa. Ruovikon osittainenkin poisto kohentaa rannan ilmettä yllättävän paljon ja samalla tulee omalta osaltaan parantaneeksi myös vesistön tilaa. Niittotalkoot lämpimänä kesäpäivänä voivat olla kesän kohokohta, jota muistellaan pitkään vielä jälkeen päinkin – talkoisiin kuuluvista grillintuoksuista illanistujaisista puhumattakaan.
Järviruokojen (Phragmites australis) ja muun rantakasvillisuuden runsas kasvu kielii veden rehevöitymisestä. Tosin matalilla rannoilla tai luonnostaan runsasravinteisissa vesissä kasvillisuus saattaa rehottaa ilman ihmisen toiminnasta johtuvaa ravinnekuormitustakin. Juuri järviruo¤ot muodostavat niin sanotun kaislikon, jonka oikeampi nimitys on kuitenkin ruovikko. Varsinainen järvikaisla (Schoenoplectus lacustris) on savipohjaisissa vesissä viihtyvä kortekasvi, joka ei järviruo¤on tapaan muodosta kasvustoja ¤kuivalle¤ maalle.
Puhuttiinpa sitten kaislikoista tai ruovikoista, paras keino rantakasvillisuuden kurissa pitämiseksi on säännöllinen niittäminen. Niitto on kuitenkin vain mahdollisen rehevöitymisen oireiden hoitoa, eikä vaikuta rehevöitymisen syihin.
Jollei niitto kohdistu omaan rantaan, kasvillisuuden niittämiseen tarvitaan rannan omistajan lupa. Etenkin laajaa niittoa suunniteltaessa on otettava huomioon niin lintujen pesintäajat kuin naapurisopukin.
Kaikkea ranta- ja vesikasvillisuutta ei yleensä ole syytä poistaa, vaan vain häiritsevä, ylimääräinen kasvillisuus pyritään hävittämään. Jolleivät kasvit sitoisi ravinteita, vedet saattaisivat rehevöityä entistä pahemmin. Liiallinen kasvillisuuden hävittäminen voi aiheuttaa jopa haitallisten leväkukintojen runsastumista.
Niitto tehoaa varsinkin ilmaversoisiin kasveihin, kuten järvikaislaan, järviruokoon ja järvikortteeseen (Equisetum fluviatile). Sen sijaan kelluslehtiset kasvit ovat niittämällä vaikeammin hävitettäviä, sillä ne kasvavat yhä uudelleen esiin juurtensa ravinnevarastojen turvin. Uposkasvien niittämisen hyötykin on kyseenalaista, sillä monet niistä lisääntyvät nopeasti palasistaan – uusia kasvustoja saattaa tulla näkyviin jopa viikon kuluttua niitosta.
Oikea ajoitus on onnistuneen niiton edellytys
Jotta niitosta olisi mahdollisimman paljon hyötyä, on se tehtävä heinäkuun puolivälin ja elokuun puolivälin välisenä aikana. Silloin ravinteita on eniten juurten yläpuolella sijaitsevissa kasvinosissa, kuten versoissa, mutta kasvit eivät ole vielä alkaneet varastoida ravinteita juuriinsa seuraavaa kasvukautta varten. Jos intoa riittää, voi niiton tehdä useammankin kerran kesässä. Ensimmäinen niitto kannattaa ajoittaa kesäkuun lopulle ja tehdä seuraavat niitot kolmen, neljän viikon välein.
Yleensä niiton vaikutukset näkyvät viimeistään parin vuoden kuluttua, jolloin kasvillisuus on jo harventunut ja yksittäiset kasvit ovat kooltaan aiempaa pienempiä. Tiheä kasvusto häviää hitaammin kuin harva, vaikka niitä niitettäisiinkin samalla tavalla. Runsasravinteisessa vedessä niiton vaikutukset näkyvät hitaammin kuin niukkaravinteisimmilla rannoilla.
Viikate heilumaan
Matalassa vedessä kasvit voi katkoa vaikka sirpillä tai puukolla. Kätevin työväline vedenalaisessa niitossa on kuitenkin pieni ja terävä, mutta tarpeeksi pitkävartinen viikate. Kahluusaappaat tai vaikkapa vanhat tennistossut ovat hyvä suoja jaloille kahluuhommissa. Viikatteelta ne eivät kuitenkaan suojaa, joten työskennellessä tulee olla varovainen. Etenkin ruokojen teräviltä lehdiltä on myös hyvä suojautua työkäsinein.
Mitä syvemmältä eli lähempää juuristoa järviruo¤ot tai muut kasvit saa leikattua poikki, sen parempi. Esimerkiksi järviruo¤on tyngän kasvuunlähdön edellytykset heikkenevät, koska valoa on syvemmällä vähemmän ja ravinteitakin kasvi menettää niitetyn verson myötä. Varren katkaisu myös estää juurakkoa saamasta happea, mikä osaltaan estää tehokkaasti uutta kasvua.
Vaikka vedessä kahlaamista ei niitettäessä voikaan välttää, kannattaa pohjan pöyhintää kuitenkin varoa, jotta ravinteet eivät lähtisi ylen määrin liikkelle eivätkä sekoittuisi veteen. Silti veden ohimenevä sameneminen on lähes aina seurauksena niittopuuhista.
Niitetyt kasvit hyötykäyttöön
Niitetyt kasvit on syytä korjata vedestä pois vihoviimeistä kortta ja vartta myöten, jotta ravinteet saadaan pois kierrosta. Niitto sujuu mukavasti ja tehokkaasti vaikkapa siten, että yksi niittää ja toinen kerää niitetyt kasvit saman tien pois vedestä. Niitettyjen kasvien keruussa hyvä työväline on esimerkiksi teräspiikkiharava. Niittojätteet voi korjata pois myös veneestä käsin.
Niittojätteitä ei kannata jättää lojumaan vesirajaan tai sen lähettyville, vaan ne on vietävä tarpeeksi kauas rannasta, jotta ravinteet eivät pääsisi valumaan takaisin veteen. Märät ja siksi painavat kasvit voi jättää kuivumaan rannalle vähintään 20 metrin etäisyydelle tulvarajasta. Muutaman päivän ajan kuivunutta niittojätettä on sitten kevyempi kuljetella vaikkapa kottikärryjen avulla.
Niitetyistä kasveista saa hyvää maanparannusainetta joko kompostoimalla tai käyttämällä ne hyödyksi sellaisenaan. Ensin kasvit kannattaa kuitenkin pieniä esimerkiksi oksasilppurilla tai omin käsin vesurin tai kirveen avulla. Pienityn niittojätteen voi sekoittaa sellaisenaan maahan tai käyttää vaikkapa kateviljelyyn, jollei komposti kaipaa kuivaa ja ravinnepitoista seosainetta. Niittojäte kelpaa myös karjan rehuksi, kunhan siinä ei ole mukana myrkyllisiä kasveja, kuten suokortetta (Equisetum palustre) tai myrkkykeisoa (Cicuta virosa).
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Markkinoille on tullut kaikkiin kulmavaihteellisiin polttomoottorisiimaleikkureihin ja -raivaussahoihin sopiva sahalaitainen leikkurisiima, kertoo Jari Tamminen Tammituotteet Oy:stä. -Uusi Oregon FlexibladeTM -hammassiima parantaa selvästi koneiden leikkuutehoa, työskentelynopeutta ja käytettävyyttä sekä pidentää käyttöikää. Tammisen mukaan alkukesän hento ruoho leikkautuu nopeasti ja murskaantumatta, joten leikkuujälki ei kellastu. – Syyskesän sitkeä ruoho sekä mm. saunakukka, horsma ja pujo – jopa
Tekniikan tohtoriksi toukokuussa väitellyt SANNA VILJAKAINEN esittää väitöskirjassaan kaksi menetelmää, joilla marjamehusta saadaan poistettua happoja jatkokäsittelyn helpottamiseksi. Pohjoisten alueiden marjat soveltuvat monien tuotteiden valmistamiseen. Nesisältävät kuitenkin paljon happoja ja vähän sokeria, mikä aiheuttaaongelmia jatkojalostukselle. Esimerkiksi viininvalmistuksessa kotimaistamarjamehua laimennetaan ja siihen lisätään runsaasti sokeria. Näinkuitenkin viinin aromi kärsii ja marjoille tyypilliset ominaisuudetlaimenevat. Kaksi menetelmää Sanna Viljakainen
Maatiaiskasvien suosio kasvaa yhtä tahtia uuden viljelyinnostuksen myötä. Maatiaisten ja muiden vanhojen, kulttuurisesti arvokkaiden alkuperäislajikkeiden eteen vuosikymmeniä työskennelleitä Hyötykasviyhdistystä ja Maatiainen ry:tä kehitys ilahduttaa, sillä viljeleminen on ainoa keino pitää vanhat lajikkeet hengissä. Maatiaisen makuun pääsee kylvämällä vielä tänä syksynä maahan esimerkiksi talvivalkosipuli Aleksandraa, jota on viljelty Suomessa lähes sata vuotta. Alun perin Pietarista tuotu
Kävin eilen (15.2.) merenrannalla Lappohjassa katselemassa olisiko muutaman asteen pakkanen ja vapaina vellovat aallot tehneet viime kesän jäljiltä oleviin korrenpätkiin jäisiä muotoja. Ja olihan niissä, kuten oheiset kuvat osoittavat. Itselleni tulee mieleen kahdesta ensimmäisestä kuvasta äkkiseltään vilkaistuna, että siinähän on kuin pajunoksia kissoineen. Korret ovat järviruokoa, joista muodostuu tälle rannalle kesäisin 3-4 metrin korkuinen ruovikko,
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.