Puolukkaa voi viljellä pellossa, eikä se vaadi paljoa lannoitetta eikäkasvinsuojelukäsittelyä. Viljely näyttäisi onnistuvan myös täysinluonnonmukaisesti. Maatalous- ja metsätieteiden maisteri MEERI SAARIO tutkiväitöstutkimuksessaan tekijöitä, jotka vaikuttavat luonnonvaraisen puolukanmenestymiseen pelto-oloissa sekä varastointiajan ja -olojen vaikutuksiapuolukan marjojen laatuun.
Puolukan peltoviljelykokeet toteutettiin Viikissä Helsingissä vuosina1989-1994 ja lajikkeina olivat Ruotsista peräisin olevat Sussi ja Sanna.Lajikkeista Sanna oli Sussia satoisampi. Saario kertoo saaneensa yhdeltäneliömetriltä jopa 1,5-2 kiloa puolukkaa.
Puolukan viljelymahdollisuuksia on tutkittu monissa maissa, mutta missäänviljelyä ei ole saatu kunnolla liikkeelle. Suurimmat viljelmät, yhteensämuutamia kymmeniä hehtaareita, sijaitsevat Saksassa ja Pohjois-Amerikassa.Puolukan peltoviljely mahdollistaisi koneellisen korjuun ja sadon tasaisenlaadun.
Rikkakasvit ongelmana, ei siedä typpilannoitteita
Rikkakasvien pitäminen kurissa on vaikea ongelma puolukan peltoviljelyssä.Orgaaninen kate, mieluiten männyn kuorike tai vastaava, havupuista peräisinoleva katemateriaali yhdessä sopivan rikkakasvihävitteen kanssa torjuutehokkaasti rikkakasveja. Myös muovikate ensimmäisinä viljelyvuosina antaahyvän suojan. Myöhemmin puolukkakasvuston levitessä muovi on kuitenkinpoistettava.
Puolukka sisältää fenolisia yhdisteitä, jotka vaikuttavat haitallisestitoisiin kasveihin. Tätä puolukan ominaisuutta voitaisiin Saarion mukaanhyödyntää rikkakasvien torjunnassa puolukan peltoviljelyssä.
Mykoritsoilla eli sienijuuri välittää ravinteita isäntäkasvilleenpuolukalle ympäröivästä karikkeesta. Toimiva mykoritsasymbioosipuolukkaviljelmällä edellyttää, että lannoite ei sisällä nitraattityppeä.
Riittävästi lunta suojaksi
Puolukan versot kasvavat täyteen mittaansa 4-6 vuodessa, minkä jälkeen nealkavat ikääntyä. Leikkaamalla versosto alas maanrajaa myöten se saadaanparhaiten uusiutumaan. Kokonaan alasleikatun puolukkakasvuston maanalainenjuurakko tuottaa paljon uusia voimakkaita versoja, joihin kehittyy joensimmäisenä vuotena runsaasti kukkanuppuja.
Etelä- ja Länsi-Suomessa puolukan peltoviljelyä vaikeuttavat vähälumisettalvet erityisesti silloin, kun samaan aikaan on kovia pakkasia ja tuulia.Nämä tekijät yhdessä kuivattavat puolukan versoja niin, että ne saattavatjopa kuolla. Muualla Suomessa lunta on yleensä riittävästi. Myöskeväthallat saattavat vierailla puolukkaviljelmillä aivan samoin kuinmetsissä.
Parin asteen lämmössä puolukat säilyvät pitkään
Varastointiaika ja -lämpötila vaikuttavat eniten puolukan marjojensäilyvyyteen ja laatutekijöihin. Tutkimuksessa puolukat säilyivät 1-2 asteenlämpötilassa neljä viikkoa ilman havaittavaa pilaantumista. Myös se, kuinkakypsinä puolukat korjataan sekä lajike vaikuttavat säilyvyyteen ja marjojenlaatuun.
Puolukan marjat sisältävät runsaasti sekundaarisiaaineenvaihduntatuotteita, kuten flavonoideja ja muita bioaktiivisia,ihmisen terveyttä edistäviä ainesosia. Näiden kaikkia vaikutuksia ei vielätäysin tunneta.
Meeri Saarion puutarhatieteen alaan kuuluvan väitöskirjan nimi on CulturalManagement of Lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) and storage oflingonberry fruit. Se tarkastetaan Helsingin yliopistonmaatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa perjantaina 16. toukokuuta.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Mustikan, suomuuraimen ja puolukan sadot kehittyvät tänä vuonna hyviksi. Mustikan kukinta on edennyt suotuisissa merkeissä koko Suomessa. Mustikan kukkia on laskettu tutkimusmetsien koeruuduilta (80 metsää, 400 koeruutua) keskimäärin 196 kpl. Jokaiseen tutkimusmetsään on sijoitettu viisi, yhden neliömetrin kokoista koeruutua mustikkakasvustoihin, joilta kukat, raakileet ja kypsät marjat lasketaan. Läänien välillä ei ollut suuria eroja.- Kukinnan määrä
Valtioneuvosto hyväksyi 8.12. asetuksen elintarvikevalvonnankansallisista järjestelyistä. Tuleva asetus ei ole tuomassahelpotuksia elintarvikkeiden pienimuotoiselle jatkojalostukselle jamyynnille. – Luomuliitto ja MTK:n luomuvaliokunta vaativat asetuksen uuttakäsittelyä ja parempaa valmistelua, toteavat Luomuliitonedunvalvontavastaava Jukka Lassila ja MTK:n luomuvaliokunnanpuheenjohtaja Arto Hanelius. – Hallitusohjelmassa on sitouduttu parantamaan pienimuotoisenelintarvikejalostuksen ja myynnin toimintaedellytyksiälainsäädännöllisin keinoin. Nyt suunnitellut uudistukset vesittäväthallitusohjelmassa esitetyt tavoitteet luomu- ja lähiruoan tuotannonkääntämisestä
Puolukasta ja sienistä on tänä vuonna saatu keskinkertaisia satoja. Sateinen kesä on sopinut etenkin kanttarelleille ja suppilovahveroille, joista saadaan hyvä sato. Puolukoiden määrä vaihtelee metsästä riippuen, ja pienelläkin alueella voi marjojen määrissä olla suuria eroja. Metsäntutkimuslaitoksen satotutkimuksen mukaan sienisato on tänä syksynä ollut keskinkertainen. Kokeneet sieniharrastajat ovat voineet iloita siitä, että sienien kirjo on ollut
Hilla, lakka, lintti, valokki ja suomuurain. Rovaniemellä metsämarjojen ja luonnontuotteiden parissa työskentelevä MTT:n vanhempi tutkija Rainer Peltola tietää ainakin viisi nimeä rakkaalle pohjoisen marjalle. MTT:n Rovaniemen tutkimustiimi sai elokuussa Vuoden Hillatuote 2013 -kunniamaininnan pitkäjänteisestä tutkimustyöstään lappilaisten metsämarjojen ja luonnontuotteiden puolesta sekä lappilaisen elintarvike- ja luonnontuotealan esilletuomisesta. Tunnustuksen myönsivät Ranuan kunta ja Rovaniemen Kehitys Oy. Rainer
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.