Syksyn myöhäisimmätkin omenat ovat kypsyneet punaposkisiksi. Sateisista säistä ei myöhään kypsyville lajikkeille koitunut haittaa. Päinvastoin omenat kasvoivat kosteassa ja viileässä säässä kookkaiksi ja mehukkaiksi. Ammattiviljelmiltä saadaan tänä vuonna hieman normaalia pienempi omenasato, sillä toukokuiset hallat haittasivat omenoiden kukintaa. Talviomenoiden satomäärä on silti noin 1,2 miljoonaa kiloa, josta riittää rouskutettavaa moniksi viikoiksi. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta kerrotaan, että talvikauden ykköslajike on aromikas Lobo.
Kevään hallat häiritsivät omenoiden kukintaa, mutta omenalajikkeidenkin välillä on eroja. – Hallat eivät puraisseet talvilajikkeisiin yhtä pahasti kuin aikaisemmin kukkineisiin kesä- ja syyslajikkeisiin, kertoo Hedelmän.- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo. Kotimaisia talviomenoita riittää kauppojen myyntitiskeissä marraskuulle asti.
Kotona omenat säilyvät varmimmin kellarissa. Jokainen hedelmä kannattaa kietaista erikseen sanomalehtipaperiin. Kolhut ja naarmut kuoressa heikentävät omenien säilymistä, joten varastoitavat omenat poimitaan hellävaraisesti. Yksittäispakattuina oman pihan omenat voivat säilyä jouluun saakka. Sikin sokin laatikkoon heitellyissä omenoissa taudinaiheuttajat tarttuvat herkästi kolhusta ja omenasta toiseen.
Aromikas Lobo edelleen talven ykkönen
Kuten monina aikaisempinakin vuosina, on viljelymääriltään suurin talviomenalajike edelleen Lobo. Lobo on ollut myöhäisten lajikkeiden suosikki niin ammattiviljelmillä kuin kotipihoilla, mutta Hedelmän- ja Marjanviljelijöiden liiton mukaan tilanne saattaa lähivuosina muuttua. Lobo on saamassa rinnalleen maukkaita ja taudinkestäviä kilpailijoita.
-Aroma- ja Amorosa-lajikkeita on viime vuosina istutettu ammattiviljelmille melkoisesti, arvioi Hannu Salo. Uudet lajikkeet ovat happoisia ja mehukkaita ja sopivat suomalaiseen makuun. Aroma on väritykseltään kellertävä, Amorosa on sen punaisempi muunnos. Molemmat kasvavat perinteistä Loboa suuremmiksi. Maukkaiden omenoiden lisäksi uudet lajikkeet ovat taudinkestäviä.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Uudessa Puutarha-Sanomat –lehdessä (nro 8/2013) on artikkeli Timo Krappen omenaviljelykseltä. Tila sijaitsee Lohjan Lohjansaaressa. Timo kertoo artikkelissa omenalajikkeista, omenan perusrungoista, kasvitaudeista ja isoista ja pienistä tuholaisista. Timo Krappe markkinoi omenat viiteen pääkaupunkiseudun markettiin. Tänä vuonna kysyntä on ollut tasaista, kun kotipuutarhaomena ei ole häirinnyt markkinoita. Krappen tilalla on perusteilla uusi omenatarha, jossa käytetään piiskataimien sijaan
Uudessa Puutarha-Sanomat –lehdessä (nro 8/2013) on artikkeli Timo Krappen omenaviljelykseltä. Tila sijaitsee Lohjan Lohjansaaressa. Timo kertoo artikkelissa omenalajikkeista, omenan perusrungoista, kasvitaudeista ja isoista ja pienistä tuholaisista. Timo Krappe markkinoi omenat viiteen pääkaupunkiseudun markettiin. Tänä vuonna kysyntä on ollut tasaista, kun kotipuutarhaomena ei ole häirinnyt markkinoita. Krappen tilalla on perusteilla uusi omenatarha, jossa käytetään piiskataimien sijaan
Kahdelta suomalaiselta omenaviljelmältä on todettu vaaralliseksi kasvintuhoojaksi luokiteltua omenan lisäversoisuustautia (Apple proliferation -fytoplasma, Candidatus Phytoplasma mali). Taudin aiheuttaa fytoplasma, jota levittävät ainakin Suomessa esiintyvät omenanlehtikempit. Evira selvittää yhdessä asiantuntijoiden kanssa taudin kartoittamista ja hävittämistoimenpiteitä. Omenan lisäversoisuustauti aiheuttaa omenapuilla versojen luutamaista kasvua ja satotappioita. Satotappiot johtuvat omenoiden pienestä koosta ja makuvirheistä. Tautia havaittaessa tai epäiltäessä on
Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton virittämänä on ollut kisa Suomen suurimmasta omenasta. Suurimman omenan kasvattajina kunnostautuivat Anita ja Esa Eela, joiden tuntematonta lajiketta oleva puu tuotti 471 gramman omenan. Omenan halkaisija oli 110 millimetriä. Kisassa toiseksi tuli Carola ja Ulf Weckströmin kasvattama omena. Tällä helsinkiläisellä omenalla oli painoa 448 grammaa. Kolmanneksi tuli anjalankoskelaisen Helena Tirkkosen Antonovka-omena,
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.