Petuniat kurkottelevat tänäkin kesänä kaikissa kukkamyymälöissä. Petunialajikkeet ovat varsinaisia suursuosikkeja, vain lobeliat ja orvokit uhkaavat niiden asemaa kesäkukkien myynnissä. Suosion taustalla piilevät petunian monet käyttömahdollisuudet sekä lajikkeiden kirjo, josta löytyy kukkia jokaiseen makuun. Mutta joko tiesit, että näiden ruukuissa hehkuvien parvekekukkien lähisukulainen löytyy perunamaalta?
Nykyisin markkinoilla on lukematon määrä petunialajikkeita, jotka jaetaan ominaisuuksiensa perusteella alaryhmiin. Alun perin petunia on kotoisin Etelä-Amerikasta. Kasvi kuuluu Solanaceae -heimoon, ja niin oudolta kuin se kuulostaakin, kotipuutarhassa rehottavat perunat ja tomaatit ovat petunian lähisukulaisia. Mukuloiden ja hedelmien sijaan petunia kuitenkin käyttää energiansa kukkien muodostukseen.
Samaan sukuun kuuluu myös tupakka, jonka torvimaisia kukkia katsoessa sukulaisuus on helpommin uskottavissa. Nimensä petunia onkin saanut portugalin sanasta petun, joka tarkoittaa tupakkaa. Väriltään petunian kukat voivat olla valkoiset, keltaiset, vaaleanpunaiset, punaiset, violetit tai jopa sinertävät. Kukat voivat olla kaksivärisiä ja jopa raidallisia. Vain harvalla muulla koristekasvilla on yhtä kattava värikirjo.
Kukat kylpevät auringossa
Amppeleiden ja ruukkuistutusten lisäksi petunioita voi käyttää reunakasveina tai yksivuotisina maanpeittokasveina. Ne sopivat hyvin myös sekakasvi-istutuksiin, sillä petunioilla saa rehevyyttä korkeampien kasvien joukkoon. Silti ne eivät tukahduta matalampienkaan kasvien kasvua.
Petunia viihtyy parhaiten ulkona aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla. Kastelun suhteen petunia ei ole kovin kranttu. Se sietää myös ajoittaista kuivahtamista. Ohuet terälehdet kärsivät kuitenkin sateesta, ja niinpä petuniat kasvavatkin yleensä komeimmiksi parvekkeilla ja katetuilla terasseilla, joissa valoa on tarpeeksi, mutta katto antaa sateensuojaa.
Kasvin runsain kukinta alkaa heinäkuussa ja jatkuu syyspakkasiin saakka. Kukinnan jatkumisen takaa säännöllinen lannoitus ja kuihtuneiden kukkien nyppiminen. Kasteluveteen on syytä sekoittaa viikoittain liukoista ravinnetta tai lisätä multaan hitaasti liukenevia ravinnekiteitä.
Loppukesällä versot saattavat puutua, jolloin kukinta tyrehtyy. Tällöin petunian versot voi leikata poikki noin 10 sentin korkeudelta. Hyvässä hoidossa kasvit kasvattavat nopeasti uudet versot, ja kukista saa nauttia vielä elo-syyskuussakin.
Multiflora -lajikkeilla paras säänkesto
Suurimmat kukat ovat Grandiflora -ryhmällä. Amppeleihin istutettavat lajikkeet kuuluvat yleensä Multiflora-, Milliflora- ja Surfinia -ryhmiin. Lajikeryhmät eroavat toisistaan esimerkiksi säänkestoltaan. Grandiflora -lajikkeet eivät säily kauniina tuulessa ja sateessa. Myös kaikkein pienikukkaisimpien lajikkeiden heikkoutena on huono sateenkestävyys. Parhaiten sateisena kesänä kukoistavat Multiflora -lajikkeet. Riippuvaversoiset Surfinia -lajikkeet myös tuoksuvat.
Kaikki runsaasti kukkivat amppelilajikkeet eivät enää kuulu varsinaisiin petunioihin, vaikka lajikkeista käytetäänkin samaa yleisnimeä. Miljoonakellon nimellä myydään paljon petuniaa muistuttavia kasveja, jotka kuuluvat Calibrachoa –kasvisukuun. Joskus näitä kasveja nimitetään myös japaninkelloiksi, sillä ne on jalostettu Japanissa. Hoidoltaan miljoonakellot eivät poikkea petunioista. Ne viihtyvät aurinkoisella paikalla. Kuten monia muitakin kesäkukkia hoidettaessa, liika kastelu voi mädännyttää juuriston.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Kesän korvalla suomalaiset siirtyvät sankoin joukoin viettämään aikaa ulkona. Tämä näkyy myös Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan kyselyssä, jossa selvitettiin suomalaisten suunnitelmissa olevia kodin ja kesämökin hankintoja: listan kärkipään valloittivat pihaan ja puutarhaan liittyvät tuotteet. Selkeäksi ykköseksi kyselyssä nousivat taimet, joita kertoi Taloustutkimuksen toteuttamassa tutkimuksessa ostavansa liki neljäsosa, eli 23 prosenttia vastaajista. Seuraavaksi suosituimpiin sijoituskohteisiin kuuluivat puutarhakalusteet
Taimikasvatus onnistuu ensikertalaiseltakin. Taimikasvatuspaikaksi valitaan valoisa ikkuna ja kasvualustaksi puhdasta kylvö- tai taimimultaa. Multaan lisätyt hyötymikrobit parantavat taimien vastustuskykyä ja kasvutarmoa. Jotkut hyötykasvit ja kesäkukat esikasvatetaan, koska muuten ne eivät ehtisi kukkia tai tuottaa satoa kesän aikana. Kasvun ihmettä on hauska seurata omalla ikkunalaudalla. Itse kasvattamalla säästää ja voi myös hankkia sellaisiakin kasveja, joita ei
Hetki sitten otetuissa kuvissa Hangon kaupungin puistotyöntekijät ahkeroivat 30 asteen hellesäässä. He olivat rakentamassa kirkolle johtavien portaiden alapäähän jo perinteeksi tulleita petuniakukkapylväitä. Kesän kuluessa petuniat kasvavat ja täyttävät upealla kukinnallaan koko kasvualustan. Muutenkin Hangon kaupungin puistoissa on ollut alkukeväästä lähtien runsaasti kauniita istutuksia, joihin on liittynyt myös mielenkiintoisia ympäristötaideteoksia, kuten puistolammen vesihiisi sekä lammen ”syvyyksistä”
Turussa perjantaina avautuneessa Puutarhan Kevät 2010 -näyttelyssä on esillä 18 parvekekukka-asetelmaa, mikä on poikkeuksellista vuoden aikaan nähden. Yleisö pääsee äänestämään parvekekukka-laatikkoista mieleisintään. ”Pelargonit parvekkeille” -näyttely oli esillä jo Helsingin Oma Piha -messuilla maaliskuun lopulla. Siellä annettiin lähes 7000 ääntä ja voittajaksi tuli parvekekukkalaatikko numero 12, johon oli istutettuina pelargoni Americana White Splash, pikkupetunia Callie Purple
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.