Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt Paraisilla sijaitsevan Bjursänginmarjatilan marjatuotannon Vuoden laatutuottajaksi. ELISIF VENNELÄN omistamamarjatila tunnetaan yhtenä marjatuotannon uranuurtajista. Tilallaaloitettiin mansikan myynti itsepoimintana jo noin 30 vuotta sitten, jasiitä lähtien tuotevalikoimaa ja palveluja on kehitetty monipuolisemmiksi.Yrityksessä viljellään marjoja sekä tuoremarkkinoille ettäelintarviketeollisuuden raaka-aineeksi.
Bjursängin marjatilan päätuote on mansikka, jonka viljelyala on noin 15hehtaaria. Tilalla viljellään myös herukkaa, vadelmaa, karviaista,pensasmustikkaa ja tyrniä. Herukka-ala on noin neljän hehtaaria ja tuotantomenee pääasiassa teollisuudelle.
Mansikkakausi kestää kesäkuusta elokuuhun
Elisif Vennelä korostaa perinteistä pidemmän sadonkorjuukauden merkitystä.-Kun mansikkaa on tarjolla pidemmän aikaa, ehtii entistä useampi kuluttajanauttia tuoreista kotimaisista marjoista. Mansikan säilöntäkausi ei enääpääse lipsahtamaan ohi kesäloman aikana nyt, kun marjaa saa vieläelokuussakin, hän sanoo.
Viime vuonna Bjursängin marjatila toimitti mansikkaa tuoremarkkinoilletoukokuun lopusta elokuun loppuun. Mansikan satokautta pidennetäänvarastoimalla mansikan taimet viileässä läpi talven. Kun varastoidut taimetistutetaan porrastetusti touko-kesäkuun aikana, myös marjasato kypsyyasteittain. Mansikkasesongin pitenemisestä hyötyvät kuluttajien lisäksimyös poimijat, joille on työtä pidemmäksi aikaa.
Itsepoiminnan lisäksi Bjursängin tilan marjaa kerätään tori- jatienvarsimyyntiin sekä lähialueen marketteihin. Aamulla kerätty ja nopeastijäähdytetty tuote pääsee kuluttajien naposteltavaksi vielä saman päivänaikana. Suuri osa tilan tuottamista tuoremarjoista myydään rasioihinpakattuna, jolloin tuote pääsee ensiluokkaisena perille saakka. -Niin kauankun mansikka valitaan maun perusteella, ei kotimaisen mansikan menekistätarvitse olla huolissaan, Elisif Vennelä toteaa.
– Kuluttajilla ei kuitenkaan ole enää suuria, 500 litran arkkupakastimia, vaan 100-200 litran pakastimia. Asiakkaat haluavat ostaa tilalta valmiiksi poimittuja mansikoita. Itsepoiminnan osuus on laskenut 30 prosenttiin, kertoo Elisif Vennelä.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Tutkija VILLE MATALA on koonnut marjatuotannon ja kulutuksen trendejä vieraillessaan tiloilla keräämässä lajikekokeiden tuloksia. Matala puhui Suonenjoella mansikan sadonajoituspäivänä 5.9.2002. – Alalla tulee tapahtumaan muutoksia. Kun viljelijä tekee ajoissa oikeita johtopäätöksiä, on hän vahvoilla jatkossakin, korostaa Matala. Kuluttajain käyttäytymistrendeinä mansikan ostossa ovat Matalan mukaan seuraavat: – Kuluttaja edellyttää isokokoista ja näyttävää marjaa. Polka ja Honeoye
Oma PIHA -lehden järjestämän Suomen Paras Piha 2017 -kisan voitti paraislainen saaripiha, Lola ja Ove Winqvistin piha Kuggössä. Käynti Kuggön saarella oli mukava kokemus, asunhan itsekin Turun saaristossa. Päivä alkoi laivamatkalla omasta saaresta mantereen puolelle ja toisella laivalla Kuggön saarelle. Laiva- ja lossimatkat ovat toki mukavia, etenkin kesällä, mutta saaristossa matkustamiseen kuluu aikaa. Lähden kotoa
Mesimarjan viljelypinta-ala on kaksinkertaistunut Pohjois-Savossa. Mesimarjan viljelypinta-ala ei Suomessa silti vielä päätä huimaa, ja hillo- ja likööriteollisuus potevatkin siitä raaka-ainepulaa. Vielä viime helmikuussa mesimarjan viljelypinta-alan sanottiin olevan Suomessa vain vajaat kolme hehtaaria. Lajikkeiden ja viljelytekniikan kehittymisen kautta viljelyn odotetaan kuitenkin lisääntyvän. Menestystä mesimarjasta Pohjois-Savoon -hankkeen ansiosta kesällä 2006 perustettiin mesimarjan koetilat 14 maatilalle, joille istutettiin
Kasvihuoneviljelyn Vuoden laatutuottajat ovat kasvihuonekurkun viljelyynerikoistunut Varpion Puutarha Oy ja Ylitalo Oy, joka tuottaa kukkiviaruukkukasveja. Kotimaiset Kasvikset ry:n keskiviikkona myöntämä tunnustusannetaan tuotteiden hyvän laadun ja yrityksen ansiokkaan toiminnan Veljekset HANNU ja TIMO VARPION omistamalla yrityksellä on kasvihuoneitasekä Orimattilassa että Lohjan Virkkalassa. Varpion Puutarhassa viljelläänkurkkua ympäri vuoden vajaan kahden hehtaarin pinta-alalla. Hannu Varpionmukaan huolellisella tuotannon seurannalla
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.