Palsternakka on kaksivuotinen sarjakukkaiskasvien heimoon kuuluva vihannes- ja rohtokasvi. Sen lähisukulaisia ovat mm. selleri, persilja, tilli ja porkkana, mikä on hyvä muistaa, kun suunnittelee palsternakalle toimivaa viljelykiertoa. Kaksivuotisuus tarkoittaa sitä, että palsternakka kasvattaa ensimmäisenä vuotena mehevän juurakon, mihin varastoituneiden aineiden turvin se kasvattaa toisena vuonna kukkavarren ja tekee siemeniä. Viljelyssä ihminen ottaa kuitenkin yleensä talteen juuren ja käyttää sen hyväkseen eikä odota siemensatoa.
Palsternakan villi esi-isä on kasvanut Euroopassa ja/tai Lähi-idässä, mutta nykyään sitä tavataan villiintyneenä lähes kaikkialla maapallon lauhkealla vyöhykkeellä. Meilläkin palsternakkaa on tavattu aina Oulun korkeudelle asti. Villiintynyt palsternakka on paikoin jopa yleinen Varsinais-Suomessa, missä sen vajaan metrin korkuisia, koiranputken tapaisia, mutta väriltään kellanvihreitä kukintoja näkee elokuun alkupuolella mm. tieluiskilla. Palsternakka siis talvehtii meillä paremmin kuin esimerkiksi villiporkkana.
Viljelyyn palsternakka on otettu Välimeren alueella jo paljon ennen ajanlaskumme alkua. Kuka ensimmäisenä alkoi keräilyn sijasta viljellä palsternakkaa, ei ole selvillä; eniten arvaillaan sen tapahtuneen Italian alueella. Antiikin Kreikan kirjallisissa lähteissä se jo tunnettiin. Kelttien, joiden alkukoti sijaitsi n. 1000 vuotta ekr Alppien pohjoispuolella, tiedetään viljelleen palsternakkaa. Roomalaisille palsternakka oli eräs tärkeimpiä ravintokasveja, jonka merkitys näkyy jo nimessä. Tieteellinen nimi Pastinaka pohjautuu latinan ruokaa merkitsevään sanaan pastus. Roomalaisten mukana palsternakka levisi koko tunnetun antiikin alueelle.
Palsternakka pysyi tärkeänä viljelykasvina koko keskiajan ja luostarit kunnostautuivat sen levittämisessä mm. Pohjoismaihin. Luostareita kiinnosti palsternakassa myös sen terveyttä edistävät ja lääkinnälliset ominaisuudet, mitkä olivat sittemmin meilläkin kansanlääkinnässä yleisesti tunnettuja, mm. Elias Lönnrot mainitsee palsternakkaa käytetyn ”helpompien horkkien torjunnassa”. Lähinnä näitä lääkinnällisiä vaikutuksia on saatu siemenistä ja nuorista lehdistä tehdystä yrttiteestä.
Uuden ajan koittaessa palsternakan suosio alkoi vähitellen hiipua. Sen korvaajaksi peruskasviksesi tuli Amerikasta 1500-luvulta lähtien peruna, jonka energiapitoisuus on selvästi korkeampi. Toinen palsternakan suosiota vähentävä kilpailija tuli porkkanasta, jonka lajikejalostus alkoi tuottaa ravinteikkaimpia ja makeampia juureksia 1800-luvun lopulta alkaen. Suomessa palsternakka ei koskaan saanut kovin suurta suosiota, sillä sen vaatima pitkä kasvukausi tuotti heikkoja satoja kylminä ajan jaksoina, jolloin nauris oli paljon varmempi tuottoinen.
Nykytiedekin on löytänyt palsternakasta monia mielenkiintoisia yhdisteitä kuten flavonoideja ja furokumariineja. Flavonoidit tunnetaan yleisesti sydän- ja verisuonitautien ehkäisijöinä. Furokumariinit sen sijaan ovat terveydellisesti ristiriitaisia aineita, joilla voidaan sanoa lääkkeen ja myrkyn rajan määräytyvän annoksen suuruudesta! Joka tapauksessa palsternakan siemenistä on uutettu muutamia furokumariiniyhdisteitä ja tehty niistä mm. yhtä sydänkohtauksia ja muita kouristuksia ehkäisevää ja toista valkopälvitaudin ja pälvikaljun hoitoon soveltuvaa lääkettä.
Palsternakan lehdissä on myös saman tapaista ihoärsytystä auringossa aiheuttavaa ainetta kuin sitä vaarallisemmassa jättiputkessa. Aineelle herkän ihmisen kannattaa siis käyttää esim. sadonkorjuussa suojakäsineitä.
SISÄLTÖTIEDOISSA VAIHTELUAKun tutkii kirjallisuustietoja palsternakan sisältämistä aineista, huomaa helposti niiden vaihtelevan eri tietolähteissä. Tiedot tuskin perustuvat oletuksille, vaan poikkeamat tulevat kahdesta eri syystä. Suurin syy lienee se, että kasveissa pitoisuudet voivat vaihdella hyvinkin paljon riippuen lajikkeesta, kasvupaikasta ja kasvukauden sään vaihteluista. Jonkin verran poikkeavuutta eri mittausten kesken voi tulla laboratorioiden erilaisista mittaustavoista.
Arne Rousin teoksessa ’Auringonkukasta viiniköynnökseen’ on koottu vertailutaulukko eri vihannesten ravintopitoisuuksista. Analyysit on pääosin tehty Suomessa ja niistä vastaavat suomalaiset ravitsemusasiantuntijat (Rasta ym 1993). Jos tästä taulukosta ottaa vertailun palsternakan ja sen lähimpien ”kilpailijoiden” energiayhdisteistä, huomaa niiden sisältävän 100 grammaa kohden seuraavia määriä:
Tuote
Kuiva- ainetta
Prote- iineja
Rasvaa
Tärk- kelystä
Soke- reita
Ravinto- kuitua
Palsternakka
19
1,6
0,6
3,0
3,2
4,5
Peruna
21
1,7
0,1
14,6
1,0
1,8
Porkkana
11
1,0
0,4
0,2
5,1
2,4
Edellä mainitut pitoisuudet on ilmoitettu grammoina eli ovat suoraan %-pitoisuuksia. Ravintokuitu on sulamatonta eli se ei kuulu energiayhdisteisiin, mutta on nykytiedon mukaan hyvin tärkeä tekijä ihmisen terveydelle.
Lars Johanssonin teos ’Vihreä keittiö’ ilmoittaa 100 grammaa palsternakkaa sisältävän rasvaa 0,3 g ja hiilihydraatteja 15,0 grammaa. Tärkkelyksen ja sokereiden lisäksi kasviksissa ei ole paljoa muita hiilihydraatteja, joten ero on melkoinen. Teoriassa voisi olettaa palsternakassa olevan mm. maa-artisokassa tunnettua inuliinia, mutta se jää arvaukseksi. Mielenkiintoisena yksityiskohtana voi mainita, että Johanssonin mukaan palsternakan energiasisältö on perunaa suurempi, porkkanan jäädessä siitä lähes puoleen. Suomalaisten asiantuntijain mukaan palsternakan energiasisältö on selvästi alhaisempi, mikä kielisi palsternakka-aineiston olevan hyvin vaihtelevaa.
Edellä mainitut teokset antavat palsternakan vitamiinipitoisuuksistakin poikkeavia tietoja:
A-vitam. mikrogr.
E-vitam. mg
B1-vitam. mg
B2-vitam. mg
Foolihappo mikrogr.
C-vitam. mg
Rousi
1
0,83
0,09
0,18
87
6
Johansson
2
–
0,10
0,09
–
20
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Palsternakalla on esihistorialliselta ajalta periytyvä mahtava menneisyys, joka sittemmin hiipui. Nykytiede on löytänyt palsternakasta monia terveyttä edistäviä aineita, vahvoja aromiaineita ja arvokkaita ravintoaineita, joten mahdollisuudet sen uudelleen tulemiseen ovat lupaavat. Olisi vain löydettävä muutamia osaavia tuottajia, jatkojalostajia ja markkinoijia, jotka voisivat muodostaa vahvan ketjun tuotannosta kuluttajalle. Kotimainen tutkimuskin voisi tuoda soppaan omat mausteensa. Tuottoisat paikat
Vuoden vihannes 2004 on porkkanalle läheistä sukua oleva palsternakka, joka myös ulkonäöltään muistuttaa porkkanaa. Palsternakka on tosin tyvestään porkkanaa paksumpi ja väriltään valkean kellertävä. Maultaan palsternakka on mieto, mutta sen aromaattinen tuoksu on astetta voimakkaampi kuin porkkanan. Vaikka palsternakka on useimmille tuttu liemijuures, on se aivan turhaan vielä tuntematon suuruus monissa muissa ruuissa. Vuoden Vihanneksen
Juurekset puoltavat paikkaansa ruokalautasilla juuri nyt niin makunsa, ravintoarvonsa, saatavuutensa kuin ekologisuutensakin takia. Juuresten laajasta valikoimasta pystyy helposti valitsemaan kahden viikon jaksolla eri juureksen jokaiselle päivälle. Juurekset sopivat Pohjolan kylmään kauteen loistavasti, koska niistä saa lämpimän makuista, hellivää ruokaa. Juuresten pehmeisiin makuihin kannattaa tutustua vähin erin, yhteen kerrallaan. Porkkana ja palsternakka ovat sukulaiskasveja, käytöltäänkin samankaltaisia,
Jouluvalojen syttyessä ruokalautasten kasvisosuus alkaa painottua selkeästi juureksiin. Tuttuun tapaan jo pikkujouluna maistellaan rosollia sekä porkkana- ja lanttulaatikoita. Perinneherkkujen lisäksi juureksista voi nauttia monin modernein tavoin. Tutustu juuresten koko kirjoon, ja kokeile oikopolkuina erilaisia juuresjalosteita ja työtä helpottavia, esikäsiteltyjä juureksia. Juurekset ovat kivunneet ruoan ammattilaisten ja ruokaharrastajien suosikeiksi. Juuressosekeitot, paahdetut juurekset ja juurespyreet ovat saaneet
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.