Kevääseen ja etenkin pääsiäiseen liittyvät erottamattomasti villavat pajunkissat, jotka ovat kasvin norkkokukintoja. Ne eivät kuitenkaan ole vielä aloittaneet kukintaansa, vaikka ovatkin tulleet esiin silmusuomujen peitosta. Hopeinen villapeite, pajunkissojen tunnusmerkki, on kukinnoille välttämätön suoja kevättalven pakkasia vastaan.
Paju, raita, halava – pajulajeja on yksistään Suomessa parikymmentä, puhumattakaan puutarhakäyttöön jalostetuista risteymistä. Kukapa ei tuntisi vaikkapa koristekasveina käytettyjä hopeapajua tai Terijoen salavaa.
Pajun kukinta toukokuun alkupuolella pelastaa monet hyönteiset nälkäkuolemalta. Esimerkiksi mehiläisten olisi ilman pajuja vaikea löytää mettä ja siitepölyä, koska ani harva mesikasvi kukkii niin varhain keväällä.
Alkukesästä useimpien pajulajien hedelmät ovat kypsiä ja tuuli lennättää valkeita hahtuvapalloja ympäriinsä. Pajut suosivat kosteita ja vetisiä kasvupaikkoja. Tuskin mitkään muut puuvartiset kasvit leviävät yhtä helposti kuin pajut. Suhtautumista pajuihin onkin leimannut ihmisen käymä taistelu nopeakasvuisia pajuvesakkoja vastaan niityillä, laitumilla ja rantojen tienoilla.
Toisaalta pajun ja veden liittoa on yritetty hyödyntää vesisuonten etsinnässä. Suomessa ja Virossa pajusta tehdyn taika- eli noitavarvun uskottiin paljastavan käyttäjälleen maanalaiset vesisuonet, sillä onhan vesi virolaisen sanonnan mukaan pajun sielu.
Pajunoksien tuonti maljakoihin pääsiäisen aikaan liittyy kristilliseen perinteeseen. Jeesuksen viimeistä saapumista Jerusalemiin muisteltiin viemällä palmun ja öljypuun oksia Öljymäeltä Pyhän haudan kirkkoon. Pohjois-Euroopassa ei palmuja kuitenkaan kasva, joten palmun ja öljypuun oksien sijaan on alettu käyttää pajunoksia, jotka pääsiäisen aikaan eroavat ulkonäöltään muista kasveista.
Virpomisella sen sijaan on vanhempi, pakanallinen taustansa. Vaikka virpomisperinne onkin saanut uusia piirteitä ja muuttunut leikkimielisemmäksi, on keväisten pajunoksien elinvoiman entisaikoina uskottu tosissaan siirtyvän virvottavaan. Virvottaessa perheenjäseniä ja naapureita heräteltiin palmusunnuntaina pajunoksilla huitomalla ja loitsuja lukemalla. Virkeästi ylösnousseen uskottiin pysyvän virkeänä koko tulevan vuoden, kun taas hitaan ylösnousijan velttouden uskottiin jatkuvan yhtälailla vuoden verran eteen päin. Myös eläimet saivat osansa virpomisesta ja pajunoksia saatettiin viedä pelloillekin.
Vaikka pajuja on käytetty veneiden ja jopa talojenkin tekoon maissa, joissa puusta on puutetta, on Suomessa ja Virossa pajunoksia käytetty lähinnä vain pienempien käyttöesineiden, kuten korien ja mertojen tekoon. Vieläkin saattaa purolaaksoissa nähdä jäänteitä pajutarhoista, joissa pajuja kasvatettiin tarveaineeksi. Pajunkuoresta tehtiin virsuja, jotka tosin eivät kestäneet käytössä kovin pitkään, mutta raaka-ainettahan oli runsaasti saatavilla uusien virsujen tekemiseen. Vaatteiden värjäykseen pajunkuoresta saatiin keltaista ja ruskehtavaa väriä, ja nahan parkitsemisessa pajunkuorella oli todella tärkeä merkitys.
Vertaansa vailla pajunkuori oli entisaikoina kansanlääkinnässä kuumeen ja erilaisten kipujen lievityksessä. Pajunkuoren sisältämä salisiini hajoaa elimistössä useiksi aineiksi, joista yksi on salisyylihappo. Pajunkuoren käyttö sai kuitenkin väistyä teollisesti valmistetun aspiriinin tultua markkinoille. Aspiriinin vaikuttavaa ainetta, asetyylisalisylaattia, on aspiriinitabletissa monin verroin suurempina pitoisuuksina kuin vastaavaa salisyylihappoa pajunkuorirohdoissa.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Lukuisat raidat ja pajut syttyvät parhaillaan valaisemaan pääosin vielä huhtikuisen beigenvärisiä metsänreunoja. Isoja puita ja hentoja pensaita, yhtä kaikki ne voivat kantaa ihmeellistä kukintomäärää oksillaan! Nämä aiemmin joutomaakasveiksikin mielletyt elinvoimaiset Salix-suvun edustajat ovat omiaan pihan ja puutarhan vaalituiksi, joskin sopivan ravinteikkaalla ja kostealla kasvupaikalla helppohoitoisiksi jäseniksi. Luonnonlajeja meillä kasvaa noin parisenkymmentä. Puutarhamyymälöistä löytyy lisää istutettavaa,
Suomalaisessa kristillisessä perinteessä pajunkissat liitetään pääsiäisen palmusunnuntaihin. Kun pääsiäinen on tänä vuonna vasta huhtikuun puolivälissä, emme malttaneet jäädä odottelemaan sen saapumista löytäessämme sattumalta oikein ”herkullisen” pulleita kissoja tulvivan ojan varrelta. Oksien pienimuotoisella keräämisellä koristeeksi maljakkoihin tai kukkalaatikkoihin ei ole merkitysta pajujen menestymisen kannalta. Siispä hyvällä omallatunnolla pajunoksia noutamaan! Vaikka pajut kukkivat eteläisimmässä Suomessa yleensä jo
Ihmeellisiä ovat olleet viime vuosina nämä eteläisimmän Suomen talvet. Nytkin tammikuu on päättymässä, vettä satelee ja maa on mustana kuin lokakuussa, eikä pakkasista ole tietoakaan. Monien mielestä varmasti hyvä näin, mutta ei tätä talveksi voi sanoa, ainakaan vielä. Kaikesta huolimatta vuodenajoista parhain eli kevät lähenee kuitenkin päivä päivältä. Ja kuin muistutukseksi tulevasta; oheisena on kymmenen
Tasaisen varmasti kevät on tehnyt tuloaan myös täällä Pohjois-Pirkanmaalla. Liukkaat jäätiköt alkavat pikkuhiljaa väistyä auringon lämmittäessä maata, ja myrskytuulen puhallettua maata kuivaksi. Tänään tein pienen pihakierroksen, ja ilokseni löysin kevään ensimmäiset nuput. Kuten aina tällä pihalla, aikaisimmat nuput kuuluvat vaaleajouluruusulle (Helleborus niger). Mikäli mitään äkillistä takapakkia ei tule, elän jo toivossa että kirsikkapuiden juurelta nousevat
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.