Mustikasta saatiin viime vuonna keskimääräistä runsaampi sato ja sitä poimittiin myyntiin lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, kaikkiaan kolme miljoonaa kiloa. Tämä käy ilmi luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulotiedustelusta (MARSI), jossa ovat mukana tärkeimmät marja- ja sienikauppaa harjoittavat yritykset.
Poimintatuloa mustikasta kertyi koko maassa 4,1 miljoonaa euroa eli luonnonmarjoista eniten. Mustikan terveysvaikutukset ja myös sen hyvät vientimahdollisuudet ovat kohottaneet marjan arvoa. Eniten mustikkaa poimittiin Lapin läänin metsistä.
Ulkomaalaisten poimijoiden merkitys marjojen talteenotossa oli viime vuonna suuri, varsinkin Lapin ja Oulun läänien alueella. Alun perin mustikan ja puolukan poimintaan tulleet marjanpoimijat keräävät nyt jo muitakin marjoja ja sieniä.
Puolukkaa kerättiin viime vuonna myyntiin 3,6 miljoonaa kiloa. Määrä ei yltänyt aivan edellisvuoden tasoon. Puolukan myyntimäärät jakautuivat melko tasaisesti Oulun ja Lapin läänien sekä Länsi-Suomen kesken. Poimintatuloa kertyi kaikkiaan 3,8 miljoonaa euroa.
Lakkaa kerättiin eniten Lapin läänin soilta, mutta huono sato pudotti kokonaismyyntimäärän 73,8 tonniin. Poimintatuloa kertyi 0,6 miljoonaa euroa.
Muiden luonnonmarjojen kaupallinen merkitys on vähäisempi. Eniten kerättiin myyntiin variksenmarjaa, 33 tonnia. Karpaloa saatiin kokoon 11 tonnia. Metsävadelman poiminta myyntiin on tyypillisesti vähäistä, mutta viime vuonna sitä kerättiin poikkeuksellisen paljon, 1,7 tonnia.
Luonnonsienistä herkkutatti on ylivoimaisesti tärkein kauppasieni. Sen sato oli viime vuonna keskinkertainen. Herkkutattia poimittiin myyntiin sama määrä kuin edellisvuonna, yli 350 tonnia. Herkkutatti tulee myyntiin yleensä tuoreena, sillä sienet pilaantuvat nopeasti ja ne vaativat nopean jatkokäsittelyn. Herkkutatti on hyvä vientisieni. Poimintatuloa kertyi 1,4 miljoonaa euroa.
Rouskuja kerättiin myyntiin edellisvuotta enemmän. Haaparousku on arvostetuin suolasieni. Sitä poimittiin myyntiin 114 tonnia. Kangasrouskua kerättiin 39 tonnia ja karvarouskuakin vähäinen määrä.
Kantarellisato oli runsas ja satokausi pitkä. Myyntiin sitä kerättiin 29 tonnia, mikä on 2000-luvun paras tulos. Suppilovahveroa kasvoi pitkälle myöhäissyksyyn saakka. Myyntiin sitä poimittiin 28 tonnia. Korvasientä saatiin kokoon tavanomainen määrä 23 tonnia.
Luonnonmarjoista kertyi viime vuonna kaikkiaan poimintatuloa 8,7 miljoonaa euroa ja luonnonsienistä lähes kaksi miljoonaa euroa. Luonnonmarjoista saatiin eniten tuloa Lapin läänissä ja luonnonsienistä perinteisesti Itä-Suomessa.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Luonnonvaraisen mustikan tulevaisuus on säiden armoilla. Ilmaston lämpenemisen vuoksi mustikan kukinta alkaa entistä aikaisemmin, mikä altistaa kukinnot hallalle. Tänä vuonna mustikkaa riittääkin poimittavaksi vain halloilta säästyneissä metsissä. Pelloilla viljeltevä pensasmustikka on nopeasti yleistynyt. Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) keräämien tietojen perusteella on havaittu, että mustikka on kukkinut kolmena vuonna (2000-2002) ja tänä vuonna aikaisemmin kuin 1990-luvun loppuvuosina.Varhainen kukinta
Mustikan, suomuuraimen ja puolukan sadot kehittyvät tänä vuonna hyviksi. Mustikan kukinta on edennyt suotuisissa merkeissä koko Suomessa. Mustikan kukkia on laskettu tutkimusmetsien koeruuduilta (80 metsää, 400 koeruutua) keskimäärin 196 kpl. Jokaiseen tutkimusmetsään on sijoitettu viisi, yhden neliömetrin kokoista koeruutua mustikkakasvustoihin, joilta kukat, raakileet ja kypsät marjat lasketaan. Läänien välillä ei ollut suuria eroja.- Kukinnan määrä
Mustikan terveysvaikutusten saama myönteinen julkisuus on johtanut Iso-Britanniassa varsinaiseen mustikkabuumiin. Iso-Britannian johtavan vähittäiskauppaketjun Tescon mukaan mustikan myynti on lisääntynyt 185 prosenttia viime syyskuusta lähtien ja jatkaa kasvuaan kuukaudesta toiseen. Myös muut vähittäiskaupat ovat vahvistaneet havainnon. Brittiläiset ravitsemusasiantuntijat ja tutkijat ovat ylistäneet mustikan olevan on yksi luonnon terveyspommeista. Mustikan terveysvaikutuksista on saatu todisteita monissa tutkimuksissa, jotka
Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) ravintotaseen ennakkotietojen mukaan suomalaiset kuluttivat viime vuonna viljaa keskimäärin 80 kiloa, vihanneksia 71 kiloa, hedelmiä 79 kiloa ja lihaa 74 kiloa. Tiken vuosittain tekemä Ravintotase on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Tuoreiden vihannesten kulutus kasvoi 2,8 kiloa, 59,1 kiloon henkeä kohti, lähinnä avomaavihannesten poikkeuksellisen hyvän sadon
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.