Kotitaloni on isovanhempieni rakennuttama ja se on valmistunut 1948. Mummulla oli trekoli hyötykasveja varten, siellä kasvoi viinimarjapensaita ja kolme omenapuuta. ’Antonovka’ kaadettiin menneenä kesänä. Muitakin omenapuita oli, kaneliomena ja ’Valkeakuulas’, mutta ne paleltuivat kovina pakkastalvina. Neljä muuta kaadettiin pois tieltä 70-luvulla, kun uutta kaivoa alettiin kaivaa kahden kaivinkoneen voimin. Perunamaalla viljeltiin perunat omiin tarpeisiin.
Arovuokko ja kielo
Pihapiirissä kasvaa vielä joitain kasveja, jotka ovat mummuni peruja. Talon eteläpäädyssä on kivijalan vieressä kapea koko talon mittainen kukkapenkki, jonka mummuni on tehnyt. Pihanpuoleisessa päädyssä kukoistavat arovuokot (Anemone sylvestris), niitä kasvaa myös kivijalan koloista. Arovuokkojen seassa kasvaa kielon (Convallaria majalis) lehtiä. Vasta parina viime vuotena se on taas intoutunut kukkimaan.
Lehtoakileija
Lehtoakileijan (Aquilegia vulgaris) siemenet tulivat pintaan muutama vuosi sitten, kun möyhin multaa trekolissa. Isäni muistaa, että näitä kukkia kutsuttiin ”Nooan linnuiksi”. Ja ovathan ne kieltämättä aivan linnun näköisiä!
Syysleimu
Tämä vaalean siniliila syysleimu (Phlox paniculata) on myös mummun peruja. Vanhanajan syysleimu ei ole samalla tavalla altis härmälle kuin uudemmat lajikkeet.
Kurjenkelloja, myskimalvaa ja maariankelloja
Tämä on se kaivo, jonka tieltä jouduttiin kaatamaan osa omenapuista. Kaivon ympärillä on kasvanut kurjenkelloja (Campanula persicifolia) niin kauan kuin muistan. Niiden seuraksi siirsin taustalla häälyviä vaaleita myskimalvoja (Malva moschata), joita alkoi pulpahdella mullan pinnalle viitisen vuotta sitten, kun käänsin maata trekolissa. Oikealla kukkivat tummanvioletit maariankellot (Campanula medium) ovat myös vanhanajan perennoja, mutta ne eivät ole mummuni peruja vaan omia siemenkylvöjä viime vuodelta.
Peurankello ja oikealla vuohenkellon vartta
Talon päädyssä kasvaa myös peurankelloja (Campanula glomerata) ja vuohenkelloja (Campanula rapunculoides), joiden lehtiä pukkaa ylös myös trekolin puolella lähes riesaksi asti.
vuohenkello kukassaSiperianunikko
Siperianunikot (Papaver croceum) kukkivat keltaisina ja oransseina, naapurilta olen saanut lisäksi vaaleanpunertavia yksilöitä.
Kevätlinnunherne
Vanhan ’Antonovkan’ juurelta löysin kesällä pienen kevätlinnunherneen (Lathyrus vernus) alun. Tätä oli isompi pöheikkö omenapuun toisella puolella trekolin kulmauksessa, kun olin lapsi. Muistan, että kissa tykkäsi maata kasvuston seassa kesähelteillä.
Kevätesikoita
Kevätesikot (Primula veris) ovat yksi sykähdyttävimmistä kasvilöydöistä. Viime kesänä kiinnitin huomiota esikkoimaisiin lehtiin nurmikon seassa. Lehtiä löytyi myös tekemästäni uudesta kukkapenkistä. Kuulin, että mummulla oli ollut tässäkin päässä taloa pitkänomainen kukkapenkki, jossa oli kasvanut muun muassa näitä esikoita ja todennäköisesti myös suikeroalpia (Lysimachia nummularia), sillä sitä löytyy myös nurmiheinien seasta.
Idänvirpiangervo
Idänvirpiangervoja (Spiraea chamaedryfolia) on pihassa kasvanut vanhan autotallin päädyssä sekä pihasaunan ikkunan alla. Olen siirrellyt alkuja muualle puutarhaan. Tämä yksilö kasvaa trekolissa.
Mustialanruusu
Mustialanruusu (Rosa ’Minette’) on niinikään mummun istuttama. Sen tuoksu on yksi parhaimmista tietämistäni tuoksuista. Nuput homehtuvat usein sateisella säällä (yleensä sataa, kun tämän pitäisi kukkia). Yhtenä vuonna virittelimme pressusta teltan pensaan päälle.
Mummuni kuoli, kun olin 2-vuotias. Minulla ei ole minkäänlaisia muistikuvia mummusta, mutta nämä perityt kasvit luovat jonkinlaista siltaa välillemme. Viimeksi löysin mäkikuisman (Hypericum perforatum), joka oli alkanut kukkia istuttamani kirsikan juurella. Hymyilin itsekseni ja ajattelin, että ”tällaisenkin yllätyksen olet minulle jättänyt.”
Mäkikuisma
Puutarhanhoito on siis kohdallani myös löytöretkeilyä oman sukuni historiaan!
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Kylvin nukkasalkoruusua kolmisen vuotta sitten, kun ihastuin siihen yhdessä julkisessa istutuksessa. Taimia sai odottaa kukkaan, sillä istutin ne melko huonoon maahan ja niistä onkin elossa enää yksi. Sekin riittää, sillä nyt se on kukassa! Eikö ole hurmaava väri. Nukkasalkoruusu on monivuotinen, joten toivon tästä pitkäaikaista iloa. Peurat valitettavasti herkuttelevat salkoruusuilla, siksi kukkani on suojakartion sisällä
Sataa tihuuttaa ja on hämärää. Ensi vilkaisulla ulkona näyttää tähän aikaan vuodesta harmaalta ja kuolleelta. Lumi satoi, suli, ja maa on taas musta. Mutta juuri silloin on laitettava saappaat jalkaan ja lähdettävä ulos. Harmaudesta löytyykin värejä ja sävyjä. Ruskeaa, mustaa, vihreää, voimakkaan punaista. Vesipisarat paljailla oksilla kääntävät maailman ylösalaisin ja kimmeltävät kuin pienet jalokivet. Nurmikko
Kävimme eilen (21.12.) Hagalandetissa joulukukkaostoksilla. Kauppapuutarha Hagalandet on inkoolainen perheyritys, joka on perustettu vuonna 1945. Puutarhalla on aikojen saatossa viljelty kaikkea avomaavihanneksista leikkoruusuun, mutta nykyään tuotanto on keskittynyt ruukkukukkaviljelyyn. Puutarha myy lähes koko tuotannon kuluttajille suoraan puutarhalta. Puutarha sijaitsee kantatie 51:n (Hanko-Helsinki tie) varrella, 13 km Karjaalta Helsingin suuntaan.
Tämä on upeaa aikaa vuodesta, kun loppukesän väsynyt vihreä on vaihtunut keltaisiin, lämpimiin sävyihin. Kallionauhus (Ligularia dentata) on yksi kauneimmista loppukesän kukkijoista. Omalla pihallani se viihtyy valtavan hyvin kosteassa paikassa, savisessa maassa ja pääosin auringossa, vain nuori japaninlehtikuusi sitä hieman varjostaa. Seurana sillä on mm. siperian-, loisto- ja kaunokurjenmiekkoja, päivänliljoja ja palmusaraa. Kukinta-aikakin on pitkä.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.