Mustikan, suomuuraimen ja puolukan sadot kehittyvät tänä vuonna hyviksi. Mustikan kukinta on edennyt suotuisissa merkeissä koko Suomessa. Mustikan kukkia on laskettu tutkimusmetsien koeruuduilta (80 metsää, 400 koeruutua) keskimäärin 196 kpl. Jokaiseen tutkimusmetsään on sijoitettu viisi, yhden neliömetrin kokoista koeruutua mustikkakasvustoihin, joilta kukat, raakileet ja kypsät marjat lasketaan. Läänien välillä ei ollut suuria eroja.- Kukinnan määrä edustaa runsasta satotasoa, jolloin vaihteluväli on 151-300 kukkaa viiden koeruudun keskiarvona, kertoo valtakunnallisesta luonnonmarjojen ja kauppasienten satotutkimuksesta vastaava vanhempi tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitokselta (Metla).
Raakilevaihe on edennyt 1.7.2005 mennessä Lapin läänin alueelle asti. Laskettujen raakileitten lukumäärä oli keskimäärin136 raakiletta neliömetrillä ja se osoittaa edelleen runsasta satotasoa. Raakileita on laskettu 26 % vähemmän kuin kukkia Etelä-Suomen läänissä, Itä-Suomen läänissä vastaava luku oli vain 7 % ja Länsi-Suomen läänissä 31 %. Oulun ja Lapin lääneistä puuttuu vielä monen mustikkametsän raakiletulokset. Normaali hävikki kukinnasta raakilevaiheeseen on 20-30 %, joten pölytys ei ole epäonnistunut, vaikka kukintavaiheessa hyönteisten määrä arvioitiin koeruuduilla vähäiseksi.
Valtakunnallisen satotutkimuksen yhdeksäs vuosi osoitti mustikkasadon kehittyvän sitä paremmaksi, mitä myöhemmin mustikka kukkii Etelä- ja Keski-Suomen alueella. Oulun ja Lapin läänien selvästi myöhäisempi kukinta touko-kesäkuun vaihteessa tai kesäkuun alkupuolella ei näytä vaikuttavan niin ratkaisevasti mustikan satotasojen muodostumiseen kuin etelämpänä. Syynä on se, että lämpiminä keväinä, kuten vuonna 2002 ja 2004 mustikka kukki Etelä- ja Keski-Suomessa jo toukokuun puolivälissä ja hallat toukokuun loppupuolella vioittivat kukkia ja satotaso laski kukintavaiheen menetyksen takia jopa 50 %.
Tänä vuonna mustikka kukki Etelä- ja Keski-Suomessa toukokuun loppupuolella ja kesäkuun alussa. Hallat eivät vaivanneet mustikkaa kukinta-aikana ja pölytyskin onnistui, joten satotaso muodostuu vuoden 2003 tasolle eli runsaaksi. Vuonna 2003 mustikan kukinta alkoi myös toukokuun loppupuolella Etelä- ja Keski-Suomessa. Tänä vuonna mustikkatyypin metsissä on marjoja keskimäärin 25-30 kg/ha. Mustikan kukinnan alkamisesta marjojen kypsymiseen kuluu 46-54 vuorokautta. Hyvissä mustikkakasvustoissa marjoja voi olla 200-300 kg/ha. Tällaisia mustikkapaikkoja marjastajat, karhu ja metsäkanalinnut etsivät ja tänä vuonna tällaisia kasvupaikkoja myös löytyy.
Mustikan marjat kypsyvät heinäkuun puolivälissä Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisempana heinäkuun lopulla
Mustikan marjat kypsyvät poimittavaksi Etelä- ja Länsi-Suomessa 12.-18.7. ja Keski-Suomessa 16.-22.7.2005 sekä Oulun ja Lapin lääneissä heinäkuun loppupuolella. Kartassa esitetyt vyöhykejaot tarkoittavat marjojen kypsymisen alkamista ja eri vyöhykkeiden sisällä marjat kypsyvät noin viikon aikana riippuen metsätyypin puulajisuhteista ja latvusvarjostuksesta. Mustikan marjojen poiminta-aika on kyseisillä alueilla noin kuukauden pituinen.
Suomuuraimesta hyvä sato
Suomuuraimen kukinta on onnistunut hyvin ja emikukkien lukumäärät ovat joka kolmannella suolla ylittäneet runsaan kukinnan määrän (yli 20 kukkaa viiden neliömetrin keskiarvona). Tällä hetkellä suomuuraimen raakileet ovat avautumassa ja ensi viikolla raakileet kypsyvät paikoin Etelä-Suomen soilla. Pääsato Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Lapin läänissä kypsyy heinäkuun puolivälin jälkeen ja heinäkuun lopussa. Suomuuraimen kukinnan alkamisesta marjojen kypsymiseen kuluu 40-45 vuorokautta.
Puolukkakin kukkinut hyvin
Puolukan kukinta on edennyt Lapin läänin pohjoisosiin asti ja kukkien lukumäärissä on pieniä eroja läänien välillä. Etelä- ja Itä-Suomen lääneissä kukkien lukumäärä oli korkea, keskimäärin yli 300 kukkaa (runsas satotaso) koeruuduilla. Länsi-Suomen, Oulun ja Lapin lääneissä kukkia oli keskimäärin 250-270 kpl koeruuduilla. Lukumäärä merkitsee keskinkertaisen satotason ylärajaa. Puolukan marja kypsyy hitaammin kuin mustikan ja suomuuraimen marjat. Kukinnasta kypsään marjaan kuluu 60-70 vuorokautta.
Etelä-Suomessa puolukoita päästään poimimaan elokuun puolivälissä ja Salpausselkien pohjoispuolella seuraavalla viikolla. Oulun ja Lapin lääneissä puolukka kypsyy elo-syyskuun vaihteessa. Viime vuosina laajoilla metsäalueilla puolukkasadot ovat jääneet alle 30 kg/ha. Hyviä puolukkavuosia ovat yhdeksän tutkimusvuoden aikana olleet vuodet 1997 ja 2000. Tänä vuonna satotaso nousee viimevuotisia satoja paremmaksi. Puolukkasato voi kuitenkin kasvupaikasta riippuen muodostaa heikkonakin vuonna paikallisesti suuria satokeskittymiä. Heikkonakin marjavuonna löytyy poimittavaa, kunhan jaksaa liikkua erilaisissa metsissä.
Sienistä vielä vähän havaintoja
Ensimmäiset pienet kantarellit eli keltavahverot ovat nousseet heinien kätköistä koivumetsiin. Haperoita (koivu- ja keltahapero) ja tatteja (lehmäntatti, koivunpunikkitatti) ilmestyy kosteimpiin rantametsiin parin viikon aikana. Touko- ja kesäkuussa kosteutta ja lämpöä on ollut sopivasti sienirihmastojen kehittymiselle, joten hyvällä syyllä sienivuodestakin voi odottaa kelvollista. Viime vuoden heikon tattisadon vuoksi herkkutattien ilmestymistä odottaa moni sienestäjä. Vuonna 2003 tatteja oli ennätysmäärä.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Syysvadelman viljely on ulkomailla hyvin yleistä, mutta meillä on tehty vasta ensimmäisiä kokeiluja. Syysvadelmassa satoa saadaan ensimmäisen vuoden versosta, mutta se vaatii pitkähkön kasvuajan. Ruotsalaiset syysvadelmalajikkeet soveltuvat avomaalle. Syysvadelma tuottaa myös varhaissatoa, mitä moni viljelijä ei ole tiennytkään ja leikannut versot pois, kertoi hortonomi ISMO RUUTIAINEN tiistaina Lappeen maatalousoppilaitoksessa pidetyillä koulutuspäivillä. Syyssatoisuus on vadelman suvussa
Mahdollisimman luonnonmukaisen hyötytarhan perustaminen on arjen ekoteko. Tasapainoisessa puutarhassa ravinteet kiertävät, komposti tuottaa multaa ja satokasvit voivat hyvin. Kotitarveviljely on nykyisessä maailmantilanteessa ajankohtaisempaa kuin koskaan.
Suomessa pitäisi saada aikaan EU:n tukijärjestelmä metsämarjojenpoimintaan. Tukitarve olisi vuosittain noin 3 miljoonaa euroa, arvioiMetsämarja- ja sienialan erityistoimet -työryhmä. Työryhmä ehdottaa myös useita muita toimia, jotka liittyvät muun muassarahoitusjärjestelmiin, jalostuksen ja markkinoinnin tukeen,varastointitukeen, metsämarjojen talteenoton ja käytön edistämiseen sekäverotukseen. Työryhmä luovutti muistionsa maa- ja metsätalousministeriRAIMO TAMMILEHDOLLE keskiviikkona. Poimijoita ei ole tarpeeksi Metsämarjojen poimintahinta on selvästi
Toukotyöt ovat kiivaimmillaan niin kotipihoilla kuin ammattiviljelmilläkin. Monet viljelytavat leviävät ammattipuutarhoista kotipuutarhoihin. Myös kotipuutarhurit voivat olla kokeilevampia ja löytää uusia ammattituotantoon sopivia kasveja ja konsteja. Artikkeli on julkaistu Oma PIHA -lehden numerossa 3/2018. Varhaistuotantoon tähtäävät ammattipuutarhurit ovat viljelytoimissaan kotipuutarhureita kuukauden tai kaksi aikaisemmassa. Uutisista tuttuja ovat Rymättylän perunanviljelijät, jotka istuttavat siemenmukulat maaliskuussa heti, kun routa
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.