Tauti iskee vaivihkaa. Ensin yksi laatu, sitten toisenlainen, jossain vaiheessa täytyy jo tilata ulkomailta. Vähitellen tajuaa olevansa lumikellokuumeen vallassa.
Nämä lumikellot alkoivat kukkia kunnolla vasta vuosia istuttamisen jälkeen, sillä sipulit olivat pahasti kuivuneet lämpimässä myymälässä. Pussissa luki puistolumikello (Galanthus nivalis) mutta vaaleanvihreät, kiiltävät lehdet paljastivat kasvit turkinlumikelloiksi (Galanthus woronowii).
Eihän sille sitten enää mitään mahda. On vain podettava, sillä tauti on nykytiedon mukaan parantumaton. Lumikellokuumetta eli galanthofiliaa sairastavaa kirpaisee se, kuinka harvoin erikoisempia lajeja ja lajikkeita löytyy kotimaisista kaupoista. Niitä kun haluaisi aina vain uusia ja uusia.
Sekin harmittaa, kun syksyllä istutetuista sipuleista ei keväällä nousekaan juuri mitään. Jos sipulipussi on roikkunut viikkokausia puutarhamyymälän lämpimissä tiloissa, sipulit voivat olla näivettyneitä. Kokonaan kuolleita ne eivät ehkä ole, mutta kukkia lienee turha odottaa seuraavaksi kevääksi. Lehtiä voi nousta, mutta pieniä ja kapeita oraita ei välttämättä edes huomaa. Tieto varmaan silti lohduttaa: kun sipuleissa on eloa, ne alkavat myös kukkia – jonakin keväänä.
Tavallinen puistolumikello tuottaa reippaasti sivusipuleita ja siemeniä. Parhaat lisääntyjät ovat usein vanhoissa kasvustoissa, joten kannattaa rohkeasti kysellä somen puutarharyhmissä jakopaloja lumikellomättäistä tai sivusipuleita.
Kohti lumikellomattoa
On hyvä tietää, että vaikka sipulipussissa lukee jokin nimi, saattaa maasta hyvinkin nousta jotakin toista lumikelloa. Haluamaansa lajia tai lajiketta saa täydellä varmuudella vain tilaamalla erikoistuneilta ulkomaisilta myyjiltä tai hankkimalla sivusipuleita lumikelloja harrastavan tuttavan puutarhasta. Isoista tukuista puutarhaliikkeisiin tulevien sipulipussien kanssa elämä on arpapeliä.
Ehkä ei silti haittaa, mitä laatua pussista tulee, kunhan puutarhassa on joka kevät entistä enemmän lumikelloja. Niissä ihanissa vanhoissa pihoissa, joita keväisin koristaa valkoinen lumikellomatto, laji on useimmiten puistolumikello (Galanthus nivalis). Sen siro, yksinkertainen kukka on kauneudessaan vertaansa vailla. Ja mikä parasta, se leviää tuottamalla sekä siementaimia että sivusipuleita.
Puistolumikellon siemenkota on täynnä koukkuisia siemeniä. Koukku on lisäke, elaiosomi, joka houkuttelee muurahaisia öljypitoisella aineella. Muurahaiset kuljettavat siemeniä sitten uusille kasvupaikoille. Samaa taktiikkaa käyttää sinivuokko ja moni muukin kevätkukkija.
Puistolumikellon kerrottukukkainen muoto 'Flore Pleno' ei kuitenkaan tee siemeniä, jolloin sen leviämistahti on hitaampi. Se lisääntyy vain sivusipuleilla ja sitä levitetään laajemmalle alalle nostamalla sipulipaakku maasta kukinnan jälkeen, irrottamalla sipulit toisistaan ja istuttamalla ne harvempaan tai kokonaan uusille paikoille.
Kerrottu kukka pystyy silti osallistumaan pölytykseen, mikä voi vaikuttaa puutarhaan putkahtavien siementaimien perimään.
Puistolumikellon sipulit on nostettu heinäkuun alkupuolella jaettavaksi laajemmalle alalle. Juuret eivät ole vielä vaipuneet lepotilaan, mutta eivät todennäköisesti enää ime paljonkaan vettä ja ravinteita sipuliin, joten maasta nostosta ei ole haittaa.
Rohkea veitseen tarttuu
Ainoa tapa saada lisää tismalleen samanlaisia lumikelloja kuin emokasvi on kasvullinen lisääminen eli sivusipulit ja sipulin lohkominen. Sipulin leikkaaminen on jännittävää puuhaa. Sitä ei kannata harjoitella yhden ainoan ulkomailta tilatun erikoisuuden kanssa, vaan koekappaleeksi otetaan tavallisen puistolumikellon sipuli.
Sipulin täytyy olla kookas ja hyväkuntoinen. Sopiva aika leikkaamiseen on kesällä, kun lehdet ja juuret ovat kuihtuneet ja sipuli vaipunut lepotilaan. Sipuli kastetaan homeiden kasvua estävään aineeseen, esimerkiksi mehujen ja hillojen säilöntäpuuhasta tuttuun Atamon-liuokseen. Terävä veitsi desinfioidaan kiehuvassa vedessä.
Sipulista leikataan varovasti kärki ja juurten alut varoen poistamasta yhtenäistä pohjaa, johon sipulin suomut ovat kiinnittyneet. Sitten sipuli halkaistaan ylhäältä alas. Seuraavaksi se voidaan jakaa niin moneen pystysuuntaiseen lohkoon kuin on mahdollista niin, että jokaisessa palassa on tallella osa pohjaa.
Lohkot laitetaan muovipussiin, jossa on kourallinen vermikuliittia ja loraus vettä. Pussia pidetään huoneenlämmössä. Vähitellen sipulisuomut avautuvat, ja parin kuukauden kuluttua voi niiden väleistä havaita kasvaneen uusia sipuleita. Pussia on hyvä tarkkailla, sillä osa paloista voi homehtua ja ne täytyy poistaa heti, jotta eivät saastuta muita.
Pikkuruiset sipulit voidaan istuttaa saman tien ruukkuun kasvamaan kokoa ennen kuin ne siirretään puutarhaan. Kukkia voi odottaa muutaman vuoden kuluttua.
Sipulin lohkominen tuottaa kopioita emosipulista. Sipuli viipaloidaan, palat laitetaan vermikuliitin sekaan muovipussiin ja sitten odotellaan. Parin kuukauden kuluttua on suomujen väleihin kasvanut pikkusipuleita!
Nosta ja levitä
Varma tapa saada nopeasti laajeneva lumikellomatto on nostaa sipuliklimppejä ja istuttaa sipulit harvempaan niinkin usein kuin parin vuoden välein. Lumikellomättään lehdistä voi päätellä, montako sipulia siinä suunnilleen on. Sivusipulien tuotantonopeus yllättää. Jakamisen jälkeen jokainen erikseen istutettu sipuli alkaa tuottaa ympärilleen yhä uusia sipuleita.
Nopeimpia sivusipulien tuottajia ovat perinteinen puistolumikello sekä eräät sen lajikkeet, kuten 'Viridapice'. Risteymälajikkeista parhaita on 'S. Arnott'. Tämä siro ja korkea, suurikukkainen lumikello on monen muun lajikkeen tavoin steriili eli ei tuota siemeniä, mutta sivusipuleita sitäkin paremmin.
Hitaimpia lisääntymään ovat erikoisemmat lumikellot, kuten lajikkeet, joiden kukissa on vihreän sijaan keltaiset läikät. Niiden kanssa täytyy vain olla kärsivällinen, mutta niitäkin kannattaa jakaa niin pian kuin tupas on kohtuullisen kokoinen, jotta saadaan levitettyä erikoisuutta laajemmalle alalle.
Lumikelloja suositellaan usein nostamaan ja jakamaan siinä vaiheessa, kun lehdet ovat vielä vihreinä, ja se onkin kätevää sipuleiden löytämisen kannalta. Siinä vaiheessa juuristo on kuitenkin yhä toiminnassa, joten on varottava katkomasta juuria.
Lehtien kuihduttua alkaa juuristonkin toiminta hidastua, vaikka vielä keskikesällä ylös kaivetuissa sipuleissa voi näkyä valkeita, reippaita juuria. Ne kuolevat pois vain lyhyeksi aikaa ennen uusien juurten kasvua eli sipuleiden lepokausi on erittäin lyhyt. Tähän perustuukin kuivana hankittujen lumikellonsipuleiden riski. Uusia juuria alkaa kasvaa elokuun lopussa, jolloin lumikellot haluaisivat jo olla kosteassa mullassa, vaikka kukkasipulit eivät välttämättä ole ehtineet vielä kauppoihinkaan.
Tämä puistolumikellomätäs on niin tiheä, että se kannattaa nostaa ja jakaa kesällä. Sipulit istutetaan saman tien laajemmalle alalle tai useaan eri paikkaan.
Toiveena pitkä kukinta
Paras kasvupaikka on sellainen, joka ei ole kuiva kuin korkeintaan keskikesällä, jolloin lumikellot ovat lepotilassa. Lehtomainen sijainti lehtipuiden alla on mieleisin: kevät on valoisa ja kesällä puiden varjo pitää maan viileänä. Lumikellot taantuvat kuivassa ja paahteisessa paikassa. Sankka varjo esimerkiksi kuusikossa ei myöskään ole niiden mieleen.
Paras tae viihtymiselle on kasvurauha; ettei kaiveta ja myllätä. Uutta humusta saa lisätä kasvupaikalle vuosittain. Mieleisintä katetta lumikelloille ovat lehtipuiden lehdet. Haravoi niitä syksyisin lumikellopaikkojen päälle tai sullo talveksi jätesäkkeihin, joista puolimaatunut lehtikomposti levitetään lumikellojen ympärille keväällä tai alkukesällä.
Lumikellolajeja kasvaa monenlaisilla kasvupaikoilla luonnossa, mikä heijastuu niiden kasvupaikkatoiveisiin puutarhassa. Roteva ja leveälehtinen tähtilumikello (Galanthus elwesii), joka on kotoisin itäisen Välimeren ja Etelä-Ukrainan alueelta, viihtyy aurinkoisemmalla ja kuivemmalla kasvupaikalla kuin puistolumikello, joka näyttää rakastavan kosteaa maata. Sille parhaita sijainteja on keväisen puron partaalla, kun tähtilumikello näyttää viihtyvän jopa kumpareella, jonka maa on kesällä hyvinkin kuivaa.
Lumikellot ja niiden sukulainen kevätlumipisara (Leucojum vernum) viihtyvät samanlaisella kasvupaikalla lehtipuiden alla. Maatuvat puunlehdet tuottavat joka vuosi uuden kerroksen kuohkeaa humusta.
Turkinlumikelloa (Galanthus woronowii) tavataan Turkistakin, mutta kaikkein eniten sitä kasvaa Georgiassa, jossa sitä voi löytää keväisin aivan kaikkialta, metsistä pelloille ja ojanvierille. Se erottuu muista lajeista kiiltävien, raikkaanvihreiden ja kaartuvien lehtiensä ansiosta, minkä vuoksi se on oma suosikkini, jos lumikelloista pystyy yhtä ylitse muiden valitsemaan.
Lumikelloja kannattaa istuttaa niin monia erilaisia kuin suinkin pystyy haalimaan. Jotkin lajit kukkivat aikaisemmin (tähtilumikello), jotkut myöhemmin (kriminlumikello). Lisäksi sipuleita kannattaa upottaa eri puolille pihaa monenlaisille kasvupaikoille, kuten kohtiin, joista lumi sulaa ensin, ja kylmemmille alueille, joissa maa lämpenee hitaammin. Näin varmistetaan mahdollisimman pitkä lumikellojen kukinta-aika.
Neljä hurmaavaa lumikelloa
'Hippolyta' 'Hippolyta' on 1940-luvulla risteytetty kerrotun puistolumikellon (Galanthus nivalis 'Flore Pleno') ja kriminlumikellon (Galanthus plicatus) jälkeläinen. Tiheään kerrottu kukka on korkeassa varressa. Eräät samantapaiset niin kutsutut Greatorex-lajikkeet ovat jopa korkeampia. 'Snow Fox' Risteymälajike 'Snow Fox' omaa selvästi tähtilumikellon (Galanthus elwesii) perimää, sillä se kukkii hyvin aikaisin, lehdet ovat leveät ja kukat suuret. Kukkien sisemmissä kehälehdissä on myös tähtilumikellolle tyypilliset, kaksiosaiset vihreät läiskät.'Blonde Inge' Keltakuvioiset lumikellot ovat harvinaisia. Puistolumikello 'Blonde Inge' (Galanthus nivalis) löytyi Saksasta 1970-luvulla ja on yksi ensimmäisistä tämäntyyppisistä lajikkeista. Sittemmin on jalostettu tai löydetty myös kerrottuja keltakuvioisia lajikkeita. 'Viridapice' Joidenkin lumikellolajikkeiden kukkien pitkissäkin kehälehdissä on vihreää. Puistolumikello 'Viridapice' (Galanthus nivalis) on yksi tunnetuimmista, ja se nimettiin lajikkeeksi jo 1922. Se viihtyy kosteutta pidättävällä kasvupaikalla emolajin tapaan.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Ihanat syysvuokot (Anemone hupehensis tai A. x hybrida) kukkivat parasta aikaa. Nämä vuokkosuvun hujopit muodostavat noin metrin korkuisia kasvustoja, jotka laajenevat mukavasti ajan myötä. Syysvuokkojen suuret valkeat tai pinkinsävyiset kukat houkuttelevat hyönteisiä. Kuvan lajikkeella nuput ovat kukkia tummemmat, mikä luo hyvää sävyvaihtelua vuokkomereen. Syysvuokoista löytyy myös kerrattukukkaisia lajikkeita. Kukintaa on odotettavissa lokakuun puolelle saakka.
Orvokit (Viola cornuta) ovat kevään ensimmäisiä kasveja, joita voi istuttaa ulos jo huhtikuussa. Ne kestävät jopa viiden asteen pakkasia. Orvokki menestyy sekä aurinkoisilla että varjoisilla kasvupaikoilla, mutta kaikkein helteisimpiä paikkoja on syytä välttää. Se vaatii runsasta kastelua, mutta ei siedä jatkuvaa märkyyttä. Pitkäksi venähtänyt kasvusto voidaan uusia leikkaamalla se lyhyeksi. Kuihtuneet kukat poistetaan. Pistokaslisätty daalia
Alkanut vuosi 2013 on kuin kirja lukematon tarina juonineen tuntematon lukemalla sivu sivulta elämällä päivä päivältä kokemuksia keräten luomme omaa tarinaamme
När vi andra kikar efter de första vårblommorna i trädgården är det redan full fart i yrkesträdgårdsodlarnas växthus. Långa rader av snöflinga, pelargon, margerit, alströmeria och andra välkända sommarblommor är planterade för flera veckor sedan. Sommarblommornas allra första blomknoppar har slagit ut men det dröjer ännu två månader eller mer innan plantorna är klara för
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.