Siirry sisältöön

Huulikukkaiskasvien heimoon kuuluvia laventeleita (Lavandula) tunnetaan 39 lajia. Meille suomalaisille tutuimpia ovat varmasti perinteinen tähkälaventeli (L. angustifolia) sekä tupsulaventeli (L. stoechas), koska niiden taimia on yleisimmin saatavilla. Luontaisesti laventelia kasvaa Välimeren alueella. Tämä ainavihanta puolipensas pitää lämpimästä ja aurinkoisesta kasvupaikasta, maaperä saa olla mielellään ravinteikasta ja läpäisevää hiekkamaata.

Laventelin monipuolisen käytön juuret ulottuvat pitkälle historiaan. Muinaisessa Egyptissä tällä voimakastuoksuisella yrtillä parfymoitiin niin elävät ihmiset kuin palsamoitavat ruumiitkin. Kuningas Tutankhamonin hautakammio oli myös täytetty laventelilla ja sen tuoksu leijui vastaan vielä aikojen päästä, kun hauta avattiin. Itse Kleopatran sanotaan käyttäneen laventelia salaisena aseena viettelypuuhissa, koska tuoksun uskottiin houkuttelevan kosijoita. 

Laventeli on ollut myös Euroopassa kovassa käytössä niin ylhäisen väen stressaantuneen mielen rauhoittajana kuin talonpoikien pyykkien raikastajana. Ovensuuhun ripustettuna laventeli piti pahat henget loitolla, ja kylpyveden seassa tämän voimakkaasti rauhoittavan yrtin sanottiin ajavan riivaajahenget pois ylivilkkaista lapsista. 

Luostaripuutarhoissa munkit kasvattivat laventelia sen lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Laventelin eteerisen öljyn sanotaan ehkäisevän ihotulehduksia ja hoitavan hyttysenpuremia, sillä on hoidettu myös hierontaöljyyn sekoitettuna lihasjännitystä. Ensimmäisen maailmansodan aikaan desinfioivaa laventelia hyödynnettiin sairaaloissa paljonkin. Hienoimmat sokerileipurit saattavat käyttää laventelin kukkia myös leivonnaisissa. Astmaiset ja heinäallergiset välttäkööt kuitenkin laventelia, sillä monien muiden aromaattisten yrttien tavoin se voi aiheuttaa yliherkkyyttä.

Voimakkaalla ja miellyttävällä tuoksulla sekä kauniin tähkämäisillä, liiloilla kukinnoilla huomion varastavat laventelit talvehtivat Suomessa hyvällä onnella aivan etelässä. Mutta kasvi on ehdottomasti upea koristus yksivuotisena kesäkukkana ruukussa, ja yrttitarhassa romanttisena väriläiskänä. Halutessaan tähkälaventelin kukinnot voi kuivattaa hyötykäyttöön huonetuoksuksi tai sekoittaa merisuolan joukkoon, jolloin saa loihdittua itselleen rentouttavan jalkakylpysuolan. Omaa rauhaa rakastava suomalainen mökkeilijä voi sitoa kokeeksi laventelikranssin kesäpaikkansa oveen ja testata, josko se pitäisi kutsumattomat vieraat loitolla. Jospa pitäisi edes hyttyset... 

Mainos – sisältö jatkuu alla

Tutustu Oma PIHA -lehteen

Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.

Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *