Siirry sisältöön

Innan trädgården vaknar från vinterdvalan är det dags att fundera på beskärning.

Äppelblom


De allra flesta fruktträd har vita blommor men det finns flera äppelsorter med rosa blommor vars frukter har rosarött fruktkött. Det finns även många rosablommande prydnadsäppelträd. Härdigast av dem är sorterna ’Kirjailija’ och ’Makamik’ som anges vara härdiga till zon IV och V. Bärapeln ’Susanna’ som är härdig till zon V är också ett alternativ om man drömmer om rosablommande träd om våren.

Äppelträdet Veinöun har rosa blommor och äpplenas fruktkött är rosa.


Det mest kända och älskade rosablommande trädet är nog ändå bergkörsbär vars popularitet bara ökar från år till år. Bergkörsbär är härdig till zon III. Andra prydnadskörsbärsträd tex. de med fyllda blommor är endast härdiga till max zon II.

Fördelen med bergkörsbär är att de sällan blir angripna av gnagare på vintern och att de inte alls har eller har väldigt lite körsbär. Detta gör att bergkörsbäret även är mycket populärt som gatuträd och i stadsparker där nedfallna körsbär skulle vara ett problem.

Bergkörsbär passar bra vid vägar och gångvägar. Bilden tagen en vår just innan träden skall slå ut i blom.

Beskära eller inte beskära

Äppelträd behöver beskäras varje år för att inte bli fula och risiga och för att ge en bra skörd. Målet är att ha en stam och en luftig välformad trädkrona med stora grenvinklar. Helst skall äppelträd inte bli så höga att man inte når frukten och helst skall de nedersta grenarna inte sitta så lågt att de är i vägen.


Körsbärsträd och prydnadskörsbärsträd behöver inte beskäras lika regelbundet och mycket som äppelträd. Men även körsbärsträd blir finare, hållbarare och mer långlivade om man gör uppbyggnadsbeskärning i tid. Det viktigaste för körsbärsträden liksom för äppelträd och alla andra lövträd att eftersträva en hållbar struktur.


Då det gäller körsbärsträd är de speciellt viktigt att inte beskära mycket på en gång eftersom resultatet då kan bli att trädet reagerar starkt på beskärningen och blir ännu risigare än vad det var från början och aldrig får den struktur man eftersträvar. Ta hellre några få kvistar per år än att vänta och behöva beskära mycket på en gång. Det man tar bort på ett körsbärsträd är kvistar som växer inåt i kronan, tävlande toppskott, kvistar långt ner på stammen samt ev. döda kvistar.
Målet med en plantering påverkar även beskärningsbehovet. Om det är trädgårdens finaste vårdträd eller ett gatuträd beskär man relativt ofta redan då trädet är ungt så att man får den struktur man önskar medan träd på områden där man eftersträvar vildare, naturlik växtlighet sällan beskärs.

Det här bergkörsbärträdet har onödigt små grenvinklar. Den allra nedersta grenen kunde gärna tas bort.

Oberoende om det är frågan om fruktträd eller prydnadslövträd beskärs de antingen på vårvintern innan träden vaknar från vintervilan eller mitt i sommaren då den kraftigaste tillväxten är över men innan hösten då löven gulnar. Det går också att beskära i början av vintern.

Starka grenvinklar och fin krona

En gren med liten grenvinkel är inte lika stark och hållbar som om grenvinkeln är stor dvs. närmare 90 grader. Små grenvinklar ökar risken för att grenen fläks vid storm eller om trädet bär en stor och tung skörd.

Det är viktigt att trädens grenvinklar är så stora som möjligt. En liten grenvinkel förorsakar ofta invuxen bark som omöjliggör att grenen förankras ordentligt i stammen. I värsta fall får man två tävlande stammar/toppar med invuxen bark emellan.

Mainos – sisältö jatkuu alla

Tutustu Oma PIHA -lehteen

Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.

Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *