Kesäkuun nimikkokasveiksi on valittu tiheäkasvuiset maanpeitekasvitlamoherukka ja sammalleimu. Kumpikin kukkii parhaillaan Etelä-Suomessa,lamoherukka vaaleankeltaisin tai punertavin, sammalleimu valkoisin,liilansinisin tai purppuranpunaisin kukin. Kukinnan jälkeen maata peittävätkasvien lehdet, jotka syksyn tullen hivelevät silmää upeilla ruskansävyillä.
Lamoherukka ja sammalleimu menestyvät lähes kaikkialla Suomessa. Matalatmaanpeitekasvit sopivat rinteisiin ja muihin paikkoihin, joissa nurmikonhoito on hankalaa.
Aikainen maanpeittäjä
Lamoherukka (Ribes glandulosum) on yksi parhaimmista maanpeittokasveista.Nopeasti kasvava, tiheä pensas pärjää hyvin kamppailussa rikkakasvejavastaan. Lamoherukka kukkii aikaisin, jo touko-kesäkuun vaihteessa. Myöslehdet puhkeavat varhain keväällä. Upean oranssin- tai viininpunaisensyysvärin kasvi saa eteläisimmässä Suomessa syyskuun alussa. Hintaaikaisesta kukinnasta maksetaan syksyllä, jolloin lehdet varisevat moniamuita pensaita aikaisemmin.
Matalalle, korkeintaan 40-50 senttiseksi kasvavalle lamoherukalle sopivinkasvupaikka on aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka ja tuore tai kosteahkomaa. Pensas menestyy silti myös herkästi kuivuvissa rinteissä.
Ahkerasti kukkiva sammalleimu
Sammalleimu (Phlox subulata) on erinomainen kuivien, niukkaravinteisten jaaurinkoisten paikkojen maanpeiteperenna. Sen lehdistö säilyy talven yliparhaiten lumen peittämillä alueilla. Oikein perustetulla kasvupaikallanuori taimi ei tarvitse muuta hoitoa kuin kitkennän silloin tällöin jakastelun. Kun kasvusto tulee vanhaksi ja alkaa harventua keskeltä, on aikajakaa kasvi.
Sammalleimun kasvusto peittyy kukkiin joka vuosi. Ensimmäiset kukatavautuvat jo toukokuun lopulla, mutta runsain kukinta ajoittuu kesäkuuhun.Neulasmaisen lehdistön väri riippuu lajikkeesta ja kasvupaikasta. Sevaihtelee ruohonvihreästä harmahtavan violettiin.
Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kasvukaudenkuukaudelle valitaan omat nimikkokasvinsa, yksi puuvartinen ja yksimonivuotinen kukkakasvi eli perenna. Kuukauden kasvien valinnalla tuodaanesille käyttökelpoisia, meillä hyvin viihtyviä ja kauniita kasveja. Samallamuistutetaan, että monivuotisia taimia voi istuttaa koko kesän maansulamisesta sen jäätymiseen saakka.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Kesäkuun kasvit suojaa antava rusokuusama ja kivikoissa viihtyvät rikot Kesäkuun nimikkokasveja ovat punaisina ja valkoisina kukkivat rusokuusama (Lonicera tatarica) ja rikot (Saxifraga). Rusokuusama on iso pystyoksainen pensas, joka suojaa pihaa tuulelta ja katseilta. Se kestää myös jonkin verran tiesuolaa, ja pärjää siksi jopa tienvarsilla, kunhan kasvi leikataan säännöllisesti eikä päälle talvella aurata painavia lumikuormia. Matalakasvuiset
Kesäkuun nimikkokasveiksi on valittu heti alkukesästä kukkivat kiinanlaikkuköynnös ’Annikki’ ja hopeahärkki. Yhteistä kukinta-aikaa lukuunottamatta muuta yhteistä näillä kasveilla ei sitten olekaan. Upean kirjava, puna-vihreä-valkoinen laikkuköynnös kiipeilee ylöspäin ja sen vahvasti kielolta tuoksuvat kukat tuottavat loppukesästä maukkaita, kiivin kaltaisia hedelmiä. Karun ja kuivan maan hopeahärkki puolestaan verhoaa maat ja kivimuurit sielläkin, missä vain harva muu kasvi
Kesäkuun 2009 nimikkokasvit ovat koivuangervo ja rönsytiarella. Pienikokoinen, pyöreähkö koivuangervo on pensas, joka sopii sekä aurinkoiselle että melko varjoisalle kasvupaikalle.Peittoperennoihin luettava rönsytiarella taas viihtyy parhaiten siimeksessä. Molemmat kukkivat valkoisenaan kesäkuussa. Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry. Koivuangervosta (Spiraea betulifolia) on myynnissä monia lajikkeita. Tyypillinen koivuangervo on 60–100 senttiä korkea ja hyvin tiheäoksainen pensas. Juurivesojen vuoksi pensaasta
Kesäkuun nimikkokasveiksi on valittu huumaavasti kukkivat pimpinellaruusut ja kirkkaina hehkuvat tyräkit. Molemmista kesäkuun kukkijoista useat lajit ja lajikkeet ovat suomalaisille tuttujakin tutumpia, todellisia perinnekasveja. Uusiakin lajikkeita innokkaille kasviharrastajille kuitenkin löytyy. Juhannusruusu tutuin pimpinellaruusu Ehkä tunnetuin pimpinellaruusu on juhannusruusu, Rosa pimpinellifolia ¹Plena¹. Sen runsas kukinta liittyy välttämättömänä osana juhannuksen aikaan, ja tuoksu herättää muistoja vuosien takaisista
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.