Siirry sisältöön

Kesäkuun nimikkokasveiksi on valittu tiheäkasvuiset maanpeitekasvitlamoherukka ja sammalleimu. Kumpikin kukkii parhaillaan Etelä-Suomessa,lamoherukka vaaleankeltaisin tai punertavin, sammalleimu valkoisin,liilansinisin tai purppuranpunaisin kukin. Kukinnan jälkeen maata peittävätkasvien lehdet, jotka syksyn tullen hivelevät silmää upeilla ruskansävyillä.

Lamoherukka ja sammalleimu menestyvät lähes kaikkialla Suomessa. Matalatmaanpeitekasvit sopivat rinteisiin ja muihin paikkoihin, joissa nurmikonhoito on hankalaa.

Aikainen maanpeittäjä

Lamoherukka (Ribes glandulosum) on yksi parhaimmista maanpeittokasveista.Nopeasti kasvava, tiheä pensas pärjää hyvin kamppailussa rikkakasvejavastaan. Lamoherukka kukkii aikaisin, jo touko-kesäkuun vaihteessa. Myöslehdet puhkeavat varhain keväällä. Upean oranssin- tai viininpunaisensyysvärin kasvi saa eteläisimmässä Suomessa syyskuun alussa. Hintaaikaisesta kukinnasta maksetaan syksyllä, jolloin lehdet varisevat moniamuita pensaita aikaisemmin.

Matalalle, korkeintaan 40-50 senttiseksi kasvavalle lamoherukalle sopivinkasvupaikka on aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka ja tuore tai kosteahkomaa. Pensas menestyy silti myös herkästi kuivuvissa rinteissä.

Ahkerasti kukkiva sammalleimu

Sammalleimu (Phlox subulata) on erinomainen kuivien, niukkaravinteisten jaaurinkoisten paikkojen maanpeiteperenna. Sen lehdistö säilyy talven yliparhaiten lumen peittämillä alueilla. Oikein perustetulla kasvupaikallanuori taimi ei tarvitse muuta hoitoa kuin kitkennän silloin tällöin jakastelun. Kun kasvusto tulee vanhaksi ja alkaa harventua keskeltä, on aikajakaa kasvi.

Sammalleimun kasvusto peittyy kukkiin joka vuosi. Ensimmäiset kukatavautuvat jo toukokuun lopulla, mutta runsain kukinta ajoittuu kesäkuuhun.Neulasmaisen lehdistön väri riippuu lajikkeesta ja kasvupaikasta. Sevaihtelee ruohonvihreästä harmahtavan violettiin.

Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kasvukaudenkuukaudelle valitaan omat nimikkokasvinsa, yksi puuvartinen ja yksimonivuotinen kukkakasvi eli perenna. Kuukauden kasvien valinnalla tuodaanesille käyttökelpoisia, meillä hyvin viihtyviä ja kauniita kasveja. Samallamuistutetaan, että monivuotisia taimia voi istuttaa koko kesän maansulamisesta sen jäätymiseen saakka.

Mainos – sisältö jatkuu alla

Pihakalenteri 2025

Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!

Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.

224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *