Siirry sisältöön

Kuningatar Viktorian ajan Englannissa kukat olivat arvossaan, sillä niitä käytettiin niin lääkkeinä, suunraikastajina kuin ruokien somistajinakin. Tuolloin käytettiin eniten ruusun ja orvokin terälehtiä. Ruokien koristeluun voi poimia myös monia muita puutarhassa ja luonnossa kasvavia lajeja. Salaatit, kakut ja muut leivonnaiset puhkeavat väriloistoon ja tavallinen juomavesikin muuttuu juhlavaksi, kun se koristellaan kukilla tai jääpalojen sisään jäädytetyillä terälehdillä. Suositut smoothiet saavat herkullisen loppusilauksen kauniilla kukkakoristeella. 

Kesäjuhlien herkulliset kakut saavat viimeisen silauksen syötävillä kukilla.

Syötävät kukat kannattaa kasvattaa itse. Muut kuin luomukasvatetut koristekasvit eivät sovellu lautaselle, sillä niissä saattaa olla kasvinsuojeluaineiden jäämiä. Luonnosta poimitaan vain varmasti tunnistettuja lajeja. Esimerkiksi keto-orvokin, lemmikin, kissankellon, maitohorsman, voikukan, apilan ja niittynätkelmän kukkia voi kerätä syötäväksi, kunhan niitä ei noukita tienvarresta. Myös kaupasta ostettuja kukkia voi käyttää koristeina, mutta ne täytyy eristää foliolla tai kelmulla kakuista tai muusta syötävästä. 

Kukkien ravintoarvo ei ole kovin korkea, mutta ne tuovat ruokiin ja kattaukseen makua, kauneutta ja ripauksen ylellisyyttä. Helposti nahistuvat, ohutterälehtiset kukat kannattaa leikata päivää ennen käyttöä ja laittaa yöksi jääkaappiin vedellä täytetylle lautaselle kellumaan. Näin ne keräävät riittävästi vettä terälehtiinsä ja pysyvät kakkujen ja ruokien päällä virkeinä pidempään. 

Koreat kesäkukat

Käytetyimpiä kukkayrttejä ovat tutut kehäkukka, köynnöskrassi ja ruiskaunokki, jotka voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle keväällä. Ne ovat helppohoitoisia ja kukkivat sitä runsaammin, mitä enemmän kasvustoa nypitään. Kehäkukkaa voi käyttää niin tuoreena kuin kuivattunakin. Murskatut terälehdet antavat kauniin värin esimerkiksi pullataikinaan tai keitettyyn riisiin sahramin tavoin. 

Miedonmakuinen ruiskaunokki sopii salaatteihin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Köynnöskrassista käyttökelpoisia ovat myös tuoreet siemenet, joita voi säilöä kapriksen tavoin. Yksivuotisena köynnöskasvina kasvatettavasta ruusupavustakin voi napsia kukkia ruokia koristamaan. Neilikoiden punasävyiset kukat sopivat erinomaisesti kakkujen ja leivosten päälle. 

Ohutterälehtiset kukat saavat kellua vedessä lautasella yön yli keräämässä nestejännitystä.

Kääpiösamettikukka (Tagetes tenuifolia) on sitruunanmakuinen koriste- ja hyötykasvi. Siitä on saatavana muun muassa lajikkeet 'Pumila' ja 'Tangerine Gem'. Hienoliuskaiset lehdet maustavat kalaruokia, ja pienet keltaiset, oranssit tai kirjavat kukat somistavat salaatteja ja muita ruoka-annoksia. Kääpiösamettikukan kasvutapa on kauniin pensasmainen. Siemenet voi kylvää suoraan avomaalle, mutta taimikasvatus sisätiloissa aikaistaa kukintaa. 

Pelargonin kukat soveltuvat mainiosti ruokien koristeluun. Niin sanotut gourmetpelargonit ovat mietoja, sillä niiden lehdissä ja kukissa ei ole kitkeryyttä. Niitä ovat muun muassa piparminttu- ja omenapelargonit sekä sitruunainen 'Lemon Fizz', pähkinäinen 'Concolor Lace' ja inkiväärin makuinen 'Torento'. Myös kesäbegonialla on raikkaan makuiset kukat ja lehdet. 

Maistuvat perennat 

Värimintun karmiininpunaiset, ruusunpunaiset tai valkoiset kukat tai oikeastaan värittyneet ylälehdet ovat kauniita ja maistuvia. Lajikkeen 'Cambridge Scarlet' punaiset lehdet ovat makeita kuin karamellit. Kuivattuina värimintun lehdet antavat makua yrttiteehen. 

Monivuotisen vuorikaunokin sinisiä kukkia voi käyttää ruiskaunokin tapaan. Puutarhan monivuotisista orvokeista tuoksuorvokilla (Viola odorata) on hienoin aromi. Myös kaunokaisten, kurjenpolvien, syysleimujen ja illakoiden kukat sopivat ruokien koristeluun. 

Orvokit ja kehäkukat ovat syötävistä kukista tutuimpia.

Syötäviä koristepensaita 

Ruusun kukkia käytetään yleisesti ruoanlaitossa. Somat terälehdet sopivat koristeiksi kakkuihin, leivoksiin ja jälkiruokiin. Terälehdistä saa hilloa, ruususokeria ja ruusuvettä. Ne voidaan kuorruttaa kananmunanvalkuaisella ja sokerilla. Kuivatut terälehdet maustavat teetä. 

Myös pihasyreenin kukat käyvät leivonnaisten ja muiden ruokien koristeluun. Kukan maku on yhtä voimakas kuin tuoksukin, hieman parfyymimainen. Jos kukkia käytetään liikaa, voimakas tuoksu ja maku voivat peittää alleen muut maut. Kukilla voikin esimerkiksi maustaa sokeria, jolloin maku on miedompi. Syreenisokeri sopii leivontaan ja antaa kakuille ja muille leivonnaisille vienon, kukkaisen säväyksen. 

Kukkivat mausteyrtit 

Mausteyrttien kukat ovat yhtä käyttökelpoisia kuin muukin kasvi. Ruoka-annoksiin voi ripotella koristeeksi terälehtiä samasta yrtistä, jota on käytetty pääruoan maustamiseen. Sinikukkaisia maustekasveja ovat muun muassa iisoppi, kurkkuyrtti, laventeli ja yrtti-iiso. Kyntelillä on pienet liilanpunaiset kukat. Perhosia ja kimalaisia houkuttelevalla mäkimeiramilla on ruusunpunaiset tai valkoiset terälehdet. 

Tillin näyttäviä kellanvihreitä kukintoja kannattaa käyttää muuhunkin kuin kurkkujen maustamiseen ja raputarjottimelle. Muita koristeellisia kukkayrttejä ovat mintut, salviat ja timjamit sekä tietenkin ruohosipuli ja kamomillasaunio. Valkosipulilta maistuvalla monivuotisella kiinansipulilla (Allium tuberosum) on erityisen kauniit valkoiset, tuoksuvat kukinnot, jotka avautuvat alkukesällä. 

Punaparsamaitteella eli punaparsaherneellä on koristeelliset kukat.

Vihannesten kukkia 

Kurpitsojen kullankeltaiset kukat ovat parhaimmillaan juuri avautuessaan. Pulleaperäisiä emikukkia ei kannata kerätä, jos haluaa saada kurpitsasatoa, ja osa hedekukistakin täytyy jättää paikoilleen pölyttämistä varten. Tuoreet kukat maistuvat salaatissa sellaisinaan. Taikinoiduista, friteeratuista kukista saa pieniä alkupaloja tai ihan oman ruokalajin täyttämällä ne mozzarellalla ja anjoviksella. 

Asterikasveihin kuuluva kruunusuvikakkara (Glebionis coronaria) tunnetaan myös vihanneskrysanteemin nimellä. Sitä käytetään Japanissa ja Kiinassa lehtivihanneksena esimerkiksi vokeissa. Myös kauniin keltaiset, päivänkakkaraa muistuttavat kukkamykeröt ovat syötäviä. 

Kirpeän makuisilla retiisin, rypsin ja sinappien kukilla voi maustaa esimerkiksi salaatteja. Ruoka-annoksiin käyvät herneen palkojen ohella myös niiden kukat. Punaparsamaitteen eli punaparsaherneen (Lotus tetragonolobus) värikkäät kukat ovat erityisen koristeelliset. 

Kiinansipulilla on erityisen kauniit valkoiset, valkosipulilta tuoksuvat kukat.
Mainos – sisältö jatkuu alla

Tutustu Oma PIHA -lehteen

Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.

Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *