Kotimaiset Kasvikset ry antaa perusohjeet vihannesten ja marjojen säilöntään. Säilykkeiden säilyvyys perustuu kuumennuskäsittelyyn, hapen määrän minimointiin, happamuuteen sekä veden aktiivisuuden alentamiseen sokerin avulla. Tärkeää on raaka-aineiden tuoreus ja työskentelyn nopeus ja puhtaus. Tuotteiden, työvälineiden, tölkkien, pullojen ja sulkimien on oltava ehdottoman puhtaita.
Puhdistus
 Upota tölkit, pullot, kannet ja korkit jo säilöntää edeltävänä päivänä kylmään veteen.  Pese kylmässä vedessä liotetut tölkit ja pullot astianpesuaineella  Kuumenna pullot ja tölkit 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.  Kiehauta kannet ja korkit vedessä.
Tölkkien ja pullojen täyttäminen
 Täytä kuumat pullot ja tölkit kuumalla säilykkeellä aivan piripintaan.  Tuotteen pinnalle ilmestyvä vaahto poistetaan aina tarkasti, sillä vaahto mahdollistaa homeen kasvun.  Sulje täytetyt pullot ja tölkit välittömästi.  Merkitse nimi ja päivämäärä.  Varastoi viileässä, pimeässä, kuivassa ja puhtaassa paikassa.
Lisä- ja säilöntäaineet
 Mehut, hillot ja hyytelöt säilyvät ilman lisäaineitakin, jos niissä on riittävästi sokeria. Suomalaisten makutottumusten mukaan tällainen tuote maistuu kuitenkin jo liian makealta. Säilöntäaineiden käyttöön joudutaan turvautumaan, jos sokeripitoisuus ei ole riittävän korkea ja tuotteen säilyvyys avaamisen jälkeen halutaan varmistaa. Säilyvyyttä lisäävistä aineista bentsoehappo ja sorbiinihappo saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita.
Askorbiinihappo eli C-vitamiini estää säilykkeen tummumisen. Askorbiinihappoa saa apteekista jauheena ja sitä käytetään ½ – 1 g säilykekiloa kohti. Askorbiinihappo liuotetaan ensin tilkkaan kylmää vettä, joka sekoitetaan valmiiseen säilykkeeseen.
Atamon on hajuton ja mauton vähäsokeristen ja sokeroimattomien marja-, hedelmä- ja etikkasäilykkeiden säilöntäaine. Se estää säilykkeen käymisen ja homehtumisen. Atamonia voi käyttää sekä säilykkeisiin että säilöntäastioiden huuhtelemiseen. Sitä saa sekä jauheena että nesteenä. Lisätään kuumaan, valmiiseen säilykkeeseen. Yliannostus voi antaa sivumakua. Atamon sisältää natriumbentsoaattia ja bentsoehappoa.
Etikka sisältää etikkahappoa, joka estää pilaantumista aiheuttavien pieneliöiden kasvua. Väkiviinaetikan etikkahappopitoisuus on 10 %. Säilykkeisiin väkiviinaetikka laimennetaan vedellä 5-7 prosenttiseksi, 2 osaa etikkaa ja 3 osa vettä, suhde voi vaihdella hiukan eri ohjeissa. Muissa etikoissa happopitoisuus on 5-7%.
Säilöntäliemi on valmis etikka-mausteliemi, johon käytön yhteydessä lisätään vesi ja suola. Liemen etikkahappopitoisuus on 5 % ja se ei sisällä säilöntäaineita.
Säilöntämauste on valmis maustesekoitus, joka lisätään vesi-sokeri-etikkaliemeen. Eri maustesekoituksia kurkulle, punajuurelle, kurpitsalle ja sienille.
Fruktoosia eli hedelmäsokeria voidaan käyttää säilönnässä tavallisen sokerin tapaan. Fruktoosi on tavallista sokeria makeampaa ja siksi sitä käytetään mehuissa ja nektareissa vähemmän kuin tavallista sokeria.
Hillosokeri sisältää hyytelöitymistä edistävää pektiiniä ja sitruunahappoa sekä säilyvyyttä lisäävää kaliumsorbaattia. Hilloa valmistettaessa hillosokeria käytetään puolet marjojen painosta. Hillosokeria käytettäessä hillojen, hyytelöiden, soseiden ja marmeladien keittoaika lyhenee ja rakenne kiinteytyy.
Sakkaroosi eli tavallinen sokeri pitää säilövän vaikutuksensa lisäksi säilykkeiden värin ja aromin hyvänä. Sokeri estää myös C-vitamiinin tuhoutumista.
Punainen Melatin on hilloamisaine, joka on tarkoitettu vähäsokeristen hillojen ja marmeladien valmistukseen. Punainen Melatin säilöö, sakeuttaa ja hyytelöittää. Sisältää säilöntäainetta.
Sininen Melatin on marmeladien ja hyytelöiden valmistukseen tarkoitettu hyytelöimisaine. Sisältää säilöntäainetta.
Valkoinen Melatin on tarkoitettu pakastettavien marjojen ja hedelmien hilloamiseen. Ei sisällä säilöntäainetta.
Natriumbentsoaatti estää homehtumisen ja käymisen. Sitä saa apteekista ja annostellaan ½ – 1 g / säilykekilo. Yliannostus voi antaa sivumakua. Säilykettä ei pidä keittää enää säilöntäaineen lisäämisen jälkeen.
Pektiini on hyydyttävää ainetta, jota on luonnostaan puolikypsissä hedelmissä ja marjoissa. Pektiiniä on runsaasti puolukoissa, karpaloissa, herukoissa, karviaismarjoissa, ruusunmarjoissa, happamissa omenissa ja pihlajanmarjoissa. Pektiini hyydyttää vain riittävän happamia ja riittävästi makeutettuja säilykkeitä. Sitä saa apteekista.
Sitruunahappoa on luonnostaan monissa hedelmissä ja marjoissa. Sitruunahapolla lisätään säilykkeen happamuutta ja piristetään makua. Sitruunahappoa käytetään raakamehujen valmistuksessa sekä valmistettaessa vähähappoisista marjoista tai hedelmistä hyytelöä tai marmeladia, jolloin sitruunahappo auttaa hyytymistä. Sitä voi ostaa apteekista. Sitruunahappo liuotetaan vesitilkkaan tai pieneen määrään säilykettä ja lisätään valmiiseen tuotteeseen ½ – 1 ½ tl / säilykekilo.
Viinihappoa käytetään sitruunahapon tavoin.
Etikkasäilöntä
 Etikkasäilönnässä tuotteiden säilyminen perustuu etikan happamuuteen sekä sokeriin.  Vaihtelua ja lisäaromia saadaan erilaisista mausteista, kuten pippurit, neilikka, inkivääri, kaneli, tilli, laakerinlehti, piparjuuri ja viinimarjanlehdet.  Etikkasäilykkeitä tehdessä tulee käyttää teräs- tai emalikattilaa.  Koska etikka syövyttää metallikansia, peitä tölkki ensin muovikelmulla tai käytä muovitettuja kansia.
Etikkapunajuuret 2 kg punajuuria 1 ½ l vettä suolaa
Mausteliemi: 6 dl vettä 4 dl väkiviinaetikkaa 3 dl sokeria 2 tl suolaa 10 valkopippuria 15 neilikkaa 1 kanelitanko piparjuurilastuja  Keitä pestyt punajuuret miedosti suolatussa vedessä kypsiksi. (Jotta punajuuren hieno väri ei liukenisi keitinveteen, kanta, juuri ja kuori poistetaan vasta keittämisen jälkeen.)  Kuori punajuuret ja lado puhtaisiin tölkkeihin kokonaisina tai viipaleina.  Keitä vettä, sokeria ja mausteita noin 5 minuuttia. Lisää etikka ja kiehauta vielä.  Kaada kuuma liemi siivilän läpi punajuurien päälle.  Anna jäähtyä ja vie kylmään.
Viipalekurkut 1 kg avomaan kurkkuja piparjuurilastuja mustaherukanlehtiä tillin kukintoja
Mausteliemi: 6 dl vettä 2,5 dl väkiviinaetikkaa 1 ½ dl sokeria 2 rkl suolaa 1 tl kokonaisia valkopippureita 1 tl sinapinsiemeniä ½ – 1 tl kokonaisia neilikoita
 Pese kurkut ja viipaloi ne.  Lado kurkkuviipaleet, piparjuurilastut, mustaherukanlehdet ja tillin kukinnot kerroksittain puhtaisiin tölkkeihin.  Kiehauta mausteliemi ja kaada liemi kurkkujen päälle.  Anna jäähtyä ja vie kylmään.  Saa maustua vähintään viikon jääkaapissa.
Hapansäilöntä
 Hapansäilöntä perustuu maitohappobakteerien aikaansaamaan käymiseen, minkä seurauksena tuotteen pH laskee ja haitallisten mikrobien toiminta estyy.  Maitohappobakteereita on luonnostaa kaikkialla ja niiden ravinnokseen käyttämiä sokereita vapautuu, kun kasvisten soluseinät rikotaan pilkkomalla tai raastamalla.
Hapankaalin valmistus
8 kg keräkaalia 120 g merisuolaa ½ kg porkkanaa tai omenaa (1/2 dl kuminaa tai katajanmarjoja)
 Huuhtele kaalit, poista vahingoittuneet lehdet sekä puumaiset kannat kovertamalla.  Leikkaa kaalit tasaisiksi suikaleiksi terävällä veitsellä tai käytä monitoimikoneen vihannesleikkuria.  Nuiji kaali puhtaalla survimella sangossa tai pienissä erissä muussa sopivassa astiassa, kunnes se mehustuu.  Lado kerroksittain kaalia, omenalohkoja tai karkeaa porkkanaraastetta, suolaa ja muita mausteita vuorotellen käymisastiaan.  Paina ainekset mahdollisimman tiiviisti käymisastiaan.  Peitä kaalisuikaleiden pinta voipaperilla. Peitä sitten astia lautasella tai kannella ja puhtailla painoilla, niin että kaalimehu nousee raasteen yläpuolelle.  Kaali saa seistä 2-3 päivää 20 – 24 asteen lämmössä, minkä jälkeen astia siirretään 15 – 18 asteeseen 2 – 3 viikoksi. Käymisen aikana pinnalle muodostuva vaahto kuoritaan pois.  Käymisen jälkeen kaali siirretään kylmään kypsymään muutamaksi kuukaudeksi ennen kuin sitä aletaan käyttää.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Kasvikset ovat tutkitusti mitä terveellisintä syötävää, sillä runsas kasvisten käyttö vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, aikuisiän diabetekseen ja tiettyihin syöpätyyppeihin. Arvioiden mukaan jopa kolmannes syöpätapauksista voitaisiin välttää syömällä enemmän kasviksia. Lisäksi kasvikset auttavat painonhallinnassa, koska ne täyttävät vatsaa syrjäyttäen epäterveellisempiä ruokia. Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan tutkimuksissa ei ole pystytty osoittamaan minkään yksittäisen kasviksen olevan
Lapset ovat aikuisten varassa oppiessaan ruokatottumuksia. Koulun arkikäytäntöjä hiomalla oppilaat kasvattavat mielellään syömiensä kasvisten määrää, osoittaa Kaappaa kasvis! -pilottikampanja Etelä-Pohjanmaalla. Kasvisten kaappaamiseen osallistui syyskuussa seitsemän alakoulua lakeudelta. Teemaviikon suunnittelussa mukana olivat alusta alkaen koulujen opetus- ja ruokapalveluhenkilöstö, kouluterveydenhoitajat ja vanhempainyhdistyksen edustajat. Kampanjan materiaalin tuotti Kotimaiset kasvikset ry. Oppilaat kilpailivat luokkien kesken kasviskourallisten ja kasvisten monipuolisuuden
Kotimaisten kasvisten saavuttua kauppoihin ja toreille on hyvä ollaerityisen tarkka marjojen, hedelmien ja vihannesten alkuperämerkintöjensuhteen, muistuttaa elintarvikevirasto. Paikalliset valvontaviranomaiset tekevät tarkastuksia alkuperämerkintöjenoikeellisuudesta ja elintarvike-erää seuraavista alkuperätodistuksista jaasiakirjoista. EU:n alueella on voimassa yhteiset kasvisten laatuvaatimukset yli 30taloudellisesti merkittävälle kasvikselle, kuten mansikalle, omenalle japorkkanalle. Näiden kasvisten tukku- ja kuluttajapakkauksiin on merkittävätuotteen alkuperämaa, viljelijä tai pakkaaja sekä laatuluokka.
Suomalaiset terveysjärjestöt ovat jo muutaman vuoden ajan kampanjoineetteemalla Elämä on väreissä – terveyttä kasviksilla. Nyt värikkään jakasvisvoittoisen ruokavalion puolesta on alettu puhua myös Yhdysvalloissa,jossa terveysjärjestöt ovat huolissaan väestön vähäisestä kasvistenkulutuksesta. Sikäläinen terveysjärjestö Produce for Better Health onvastikään julkistanut oman kasviskampanjansa Viidesti päivässävärikkäästi, joka kannustaa kansalaisia syömään päivittäin yhden annoksenkasviksia jokaisesta väriryhmästä. Väriopin mielekkyyttä kasvisten valinnassa
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.