Siirry sisältöön

Useimmat yrtit, jotka vaativat esikasvattamista, voidaan kylvää jo maaliskuussa. Huhtikuulle odottamisessa on se etu, ettei keinovaloa enää tarvita, kunhan kasvatuspaikka saa riittävästi valoa – mielellään useammasta kuin yhdestä suunnasta. Muuten taimista tulee honteloita ja vinoja. 

Kylvötarvikkeet: hiekkaista multaa, potteja ja siemeniä sekä jokin alusta poteille. Mukavaa puuhaa etenkin takatalvisena päivänä.

Onnistu kylvössä

Joidenkin yrttien siemenet ovat häviävän pieniä, kuin tomua. Timjami taitaa viedä ykkössijan. Sen siemeniä ei peitetä lainkaan, sillä ne tarvitsevat valoa itämiseen. Sääntö siementen peittämiselle kuuluukin: laita siemenen päälle vain sen läpimitan paksuinen kerros multaa. Häviävän pienet siemenet peitetään tosi ohuelti tai ei ollenkaan. Muita pienisiemenisiä yrttejä ovat meirami ja mäkimeirami sekä basilika. 

Kasvivalon puuttuessa taimet taipuvat kohti ikkunaa.

Oikean kylvömullan käyttö on erityisen tärkeää kaikkein pienimpien siementen kohdalla, sillä niiden idut ovat kovin ohuita eivätkä pysty tunkeutumaan raskaan perusmullan läpi, vaan näivettyvät ja mätänevät. Kylvömulta on kevytrakenteista ja siinä on vähän tai ei lainkaan lannoitetta. Itämisvaiheessa kasvit tarvitsevat vain vettä – liika lannoitus vaurioittaa kasvuun lähteneen idun. 

Mullan pinnalle siroteltu hiekka tai perliitti, joka ei ime itseensä nestettä, pitää taimet terveinä vähentämällä taimipoltteen riskiä. Polte, joka on sienitauti, iskee mullan pinnalle nousseisiin taimiin, jos multa on jatkuvasti kosteana – niin kuin sen toisaalta kuuluu ollakin. ”Kostea multa mutta kuiva pinta” on sopiva yhtälö.

Muovi kylvösten päällä takaa tasaisen kosteuden.

Tasainen kosteus ja lämpö

Taloudellinen tilankäyttö on kylvöpuuhissa valttia. Pienet sanomalehtipotit, turveruukut tai kylvönapit ovat hyviä, sillä niitä voidaan latoa vieri viereen kylvöalustalle. Se voi olla kaukalo tai tarjotin. Pottien alle kannattaa laittaa kastelumatto, joka on kuin paksua huopakangasta. Se sitoo itseensä kosteutta ja luovuttaa veden hitaasti ruukkuihin. 

Pottien päälle asetetaan läpinäkyvä muovinen kansi tai talouskelmu, mikä estää mullan kuivumisen. Etenkin pinnalle kylvetyt siemenet tuhoutuvat nopeasti mullan pinnan kuivuessa.

Samaan kaukaloon voidaan asettaa monen eri kasvin kylvöksiä, kunhan pysytään kärryillä siitä, missä lajit vaihtuvat.

Kosteuden lisäksi tuuletuskin on tärkeää, sillä seisova kostea ilma suurentaa tautien riskiä. Kattomuovia raotetaan päivittäin tai sen yläosaan puhkotaan pieniä reikiä.

Kaikki siemenet itävät helpommin, jos alusta on lämmin. Lattialämmitetty idätystila on ihanteellinen, mutta jos kylpyhuoneeseen ei mahdu, hankitaan siemenkennoston alle sijoitettava lämpömatto. Paras itämislämpötila on 20–24 astetta. Valoa ei tarvita ennen itämistä, paitsi jos siemenet ovat valossa itävää sorttia. Itujen ilmestyttyä mullan pinnalle on taimikasvatuspaikan lämpötilaa hyvä laskea noin 18 asteeseen.

Nips! Latvominen aiheuttaa haarautumista. Kuvassa on verenpisaran pistokas, mutta yhtä hyvin se voisi olla basilika. Tämä on tärkeä vaihe taimikasvatuksessa.

Vahvista ja latvo

Kun itämisestä on kulunut viikko, aletaan minitaimia lannoittaa varovasti hyvin laimealla lannoitteella sumutusveden seassa. Kastelu hoidetaan sumuttamalla, jotta vältytään kastelukannusta tulevan vesiryöpyn aiheuttamilta tuhoilta hennoille varsille ja juurille. 

Kasvavien taimien varsia vahvistaa hellä silittely, joka matkii tuulen rasitusta. Sisätiloissa kasvatetut taimet eivät pääse heilumaan ilmavirrassa, niinpä sitä täytyy leikkiä heiluttamalla kasvuston latvoja sormilla päivittäin.

Yrttejä kannattaa istuttaa

kukkapenkkeihin ja ruukkuihin.

Liikkeen lisäksi tarvitaan tasaista valoa. Kasvivalon alla taimista tulee tanakampia kuin ilman lisävaloa. Noin 14 tunnin valoisa aika vuorokaudessa on sopiva.

Kun taimet ovat noin kymmensenttisiä, ne latvotaan, jotta taimista tulee tuuheita. Kovin aikaisin kehittyvät kukkavarret poistetaan – kukkien muodostaminen keskittää taimen voimat latvaan sen sijaan, että se kasvattaisi vahvat juuret. Kukkavarsien poistaminen kannattaa muutenkin, sillä yrteistä halutaan mahdollisimman suuri lehtisato, ja sen tuottaminenhan lakkaa kasvin valmistautuessa kukintaan. Monet pensasmaiset yrtit tekevät kukat varsien päihin, niinpä säännöllinen sadonkorjuu versonkärjistä pitää kasvit pitkään satoikäisinä.

Kylvökset tuovat mukavaa seurattavaa kevätpäiviin. Mullan pinnalla on hiekanväristä vermikuliittia.

Ulos avaraan maailmaan

Ulkolämpötilan ollessa kymmenen asteen paremmalla puolella aletaan taimia karaista ulos muuttoa varten. Kertaheitolla avomaalle istuttaminen kevään oikukkaissa säissä saattaa tappaa huolella kasvatetut taimet. Niinpä taimiruukut viedään ulos esimerkiksi vadeilla tai tarjottimilla päivisin noin viikon ajan, kunnes voidaan todeta lämpötilan olevan turvallinen taimien kokonaan ulos jättämiselle. Tämä voidaan tehdä vasta, kun yölämpö pysyy nollan yläpuolella. Basilika paleltuu jo viidessä plusasteessa, minkä jokainen basilikaruukun jääkaappiin laittanut on voinut todeta. Jos luvassa on kylmä yö, levitetään hallaharso ulos istutettujen yrttien päälle.

Lähes kaikki yrtit ovat kalkinsuosijoita. Aikuisenakin yrtit arvostavat kalkittua, hiekkapitoista, kaktusmullan tapaista kasvualustaa enemmän kuin kosteutta pidättävää ja kovasti lannoitettua turvemultaa. Taimet ruukutetaan tai istutetaan avomaalle kalkittuun mutta muuten köyhään multaan. Ylenmääräisestä lannoittamisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä se tekee yrteistä pehmeitä, velttoja ja alttiita tuholaisille.

Sekoita pienet siemenet hiekkaan,

saat harvemman kylvöksen.

Yrtit ovat niin kauniita, että niitä kannattaa istuttaa kukkapenkkeihin ja ruukkuihin – etenkin kesäkeittiön lähelle – kasvimaan lisäksi. Monivuotisille yrteille paras on joko yhteinen paikka kasvimaalla tai perennapenkki eli kohta, jossa maata ei käännetä eikä uusia kylvöksiä tehdä.

Kaikki yrtit viihtyvät parhaiten auringossa. Tilli, lipstikka, persilja, minttu, sitruunamelissa, ruohosipuli ja kirveli sietävät puolivarjoa, mutta etenkin Välimeren alueen yrtit timjami, laventeli, iisoppi ja salvia kaipaavat suoranaista paahdetta. Aurinkoinen parveke soveltuu erinomaisesti yrttien viljelyyn.

Turvepitoinen multa ei ole yrttien mieleen. Se pidättää liikaa vettä ja toisaalta kuivuttuaan pinta kovettuu kuoreksi. Tihkusade tai sumuttaminen auttaa avaamaan pinnan vastaanottamaan kastelua.
Monivuotiset kasvit kuten väriminttu ovat helppoja. Ne voidaan kylvää vasta kesällä, jos kasvatustilaa ei sisällä ole. Syksymmällä taimet istutetaan kasvupaikoilleen.

Kasvikohtaiset vinkit
Yksi- ja kaksivuotiset yrtit

Anis (Pimpinella anisum)

Vaatii pitkän kasvukauden ja itää hitaasti, joten ehdottomasti esikasvatettava. Mahdollisimman aurinkoinen kasvupaikka.

Kaupan ruukkubasilika kannattaa istuttaa isoon astiaan, jolloin siitä saadaan enemmän satoa – etenkin, kun taimi latvotaan.

Basilika (Ocimum basilicum)

Basilikan lukemattomia erikoislaatuja, kuten thai-, kaneli-, sitruuna- ja lakritsibasilikaa, löytyy kaupoista aniharvoin, niinpä niiden kasvatus on palkitsevaa. Basilikan siemenet itävät nopeasti, jopa vain muutamassa päivässä. Mullan annetaan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Kasvia voidaan pitää hengissä pari ylimääräistä kuukautta siirtämällä se sisälle syksyllä.

Kirveli (Anthriscus cerefolium) 

Helppo ja nopea. Voidaan kylvää moneen otteeseen kesän mittaan uutta satoa varten. 

Korianteri kukkii niin kauniisti, että se kelpaa kesäisiin kimppuihinkin. Edessä kukkii isoköynnöskrassi 'Empress of India' (Tropaeolum majus), syötävä kasvi sekin.

Korianteri (Coriandrum sativum)

Vaikka korianteri on yksivuotinen, ei sitä tarvitse kylvää kuin kerran. Se kylväytyy runsain mitoin kasvupaikalleen, ellei kaikkia siemeniä ole kerätty syksyllä. Helpoin kylvää suoraan avomaalle, sillä korianteri ei pidä juuriston häiritsemisestä. Maan täytyy olla jo lämmennyt ja pakkasöiden ohi, kun korianteri kylvetään. Itämiseen kuluu viikkoja.

Kumina (Carum carvi)

Lähes koko Suomessa tavattava, nykyään harvinaistunut luonnonkasvi. Kaksivuotinen, mutta sama kasvi saattaa elää muutamankin vuoden. Siemenet varisevat nopeasti kypsyttyään, joten siementen keruussa tulee olla nopea.

Kesäkynteli (Satureja hortensis)

Meillä yksivuotinen. Talvikynteli (S. montana) on monivuotinen. Kylvetään papujen tavoin lämmenneeseen maahan vasta kesän alussa, minkä jälkeen kasvaa nopeasti.

Maustemeirami (Origanum majorana)

Meillä ulkona yksivuotinen, täytyy ottaa sisälle talvehtimaan. Siementen itämiseen kuluu 2–3 viikkoa, multa pidetään tasaisen kosteana. Kylvöstä ei peitetä mullalla.

Papalo, salsakorianteri (Porophyllum ruderale)

Meksikon keittiössä käytetty voimakas, korianterimainen mauste. Helppo kasvattaa siemenestä. Herkkä kylmälle: puutarhaan vasta yöpakkasten mentyä.

Persilja (Petroselinum crispum)

Kaksivuotinen yrtti, joka tuottaa lehtisatoa toisenakin kesänä ennen kuin alkaa kasvattaa kukkavarsia. Kukinnan jälkeen saadaan siemeniä seuraavan vuoden kylvöä varten. Persilja ei pidä uudelleen istuttamisesta, joten se kylvetään suureen ruukkuun, helposti maatuviin paperipotteihin tai suoraan kasvupaikalle avomaalle. Persilja itää hitaasti, jopa kuukauden.

Rohtosarviapila (Trigonella foenum-graecum)

Intialaisesta keittiöstä tuttu mauste, jonka kasvattaminen onnistuu valoisalla ikkunalaudallakin. Sadon varmistamiseksi kannattaa esikasvattaa, sillä vaatii pitkän, aurinkoisen kasvukauden. 

Tilli (Anethum graveolens)

Kaunis kasvi, jota kannattaa kylvää myös kukkapenkkiin. Jos jokunen kukkavarsi jätetään kehittämään siemenet, ne varisevat ja seuraavana keväänä maasta nousee tillintaimia omia aikojaan.

Monivuotiset yrtit 

Iisoppi (Hyssopus officinalis)

Kasvaa nopeasti, kun on ensin itänyt. Kylvöstä ulos istuttamiseen kuluu yleensä noin kuukausi. Pölyttäjien suosima kauniskukkainen kasvi, joka sopii kukkapenkkiinkin.

Tähkälaventeli on ikivanha mauste- ja lääkeyrtti.

Laventeli (Lavandula angustifolia)

Pienet siemenet ripotellaan hiekkapitoiseen multaan ruukkuihin keväällä tai suoraan avomaalle mihin aikaan kasvukaudesta tahansa. Laventelista kerätään sekä lehti- että kukkasatoa. Kuivuneiden kukkavarsien leikkuu kannattaa jättää keväälle, jotta niistä on talvenaralle laventelille suojaa.

Lipstikka (Levisticum officinale)

Kookas, jopa parimetrinen. Yhdestä kasvista saadaan satoa suurperheenkin tarpeisiin. Itää hitaasti.

Minttu (Mentha)

Minttujen suhteen kannattaa muistaa, että ne leviävät loputtomasti juuristollaan. Moni minttu on risteymä eikä tee itävää siementä. Minttu voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle, mutta se kannattaa pitää erillään muusta kasvimaasta tai kukkapenkeistä, muuten maa on mintun vallassa muutaman vuoden kuluttua. Istuttamalla taimet juurimatosta tehtyyn pussiin saadaan minttukasvusto pidettyä kurissa. Ruukkukasvina minttu on erinomainen. Mintut kaipaavat paljon kastelua, jotta aromista tulee hyvä.

Mäkimeirami (Origanum vulgare)

Hidas itäjä, joten kärsivällisyyttä vaaditaan. Basilikan tapaan pidetään huoli siitä, että kylvös ei ole litimärkä, muuten idut voivat mädäntyä. Kun pihaan on saatu yksi kasvi, se leviää siemenillä ja juuristolla voimakkaasti.

Ranskanrakuuna (Artemisia dracunculus 'Sativa')

Hienoarominen yrtti. Hieman talvenarka, joten suojaus kannattaa. Siemenlisäys ei ole mahdollista; lisätään ainoastaan kasvullisesti eli juurenpaloista tai latvapistokkaista.

Rosmariini (Rosmarinus officinalis)

Vaikea siemenestä kasvatettava, oikeastaan myös vaikea talvetettava. Siemenet kaipaavat lyhyttä kylmäkäsittelyä itääkseen. Talveksi otetaan viileään, huoneenlämmössä kasvi kuivuu hetkessä. Sietää hieman pakkasta, joten viileä kuisti on parempi vaihtoehto talvettamiseen kuin lämmin huoneilma. Erittäin kaunis kasvi ruukkuistutuksiin.

Yrttipenkki kesäisessä loistossa. Kukassa timjami, ruohosipuli, rohtosalvia ja pillisipuli.

Ruohosipuli (Allium schoenoprasum)

Itää 10–15 päivässä. Kannattaa istuttaa kukkapenkin reunukseksi, sillä on kaunis kukkiessaan.

Saksankirveli (Myrrhis odorata)

Luultavasti munkkien keskiajalla tuoma mauste. Metrin korkuinen, kaunis kasvi. Tekee herkästi siementaimia ja päihittää jopa vuohenputken. Kylvetään syksyllä ruukkuihin ulos tai kasvupaikalle.

Salvia (Salvia officinalis)

Itämistä odotellaan kolmisen viikkoa. Kylvös pidetään tasaisen kosteana. Saattaa talvehtia avomaalla, mitä edesauttaa kasvin suojaaminen havuilla tai harsolla. Erittäin kaunis kukkiessaan.

Sitruunamelissa (Melissa officinalis)

Monivuotinen yrtti, joka ei aina talvehdi. Taimet istutetaan ulos vasta, kun hallayöt ovat varmasti ohi. Voidaan esikasvattaa tai kylvää suoraan avomaalle.

Sitruunaruoho (Cymbopogon citratus)

Monivuotinen kasvi, joka täytyy ottaa talveksi sisälle. Itää hyvin hitaasti, mutta muuten helppo kasvattaa.

Timjami (Thymus)

Koska siemenet ovat kuin tomua, niitä hulahtaa helposti liikaa pottiin. Siementen sekoittaminen hiekkaan auttaa saamaan harvemman kylvöksen. Itämiseen kuluu 2–3 viikkoa. Kylvös ei saa olla märkä, vain hieman kostea. Timjami on monivuotinen yrtti, joka talvehtii vaihtelevasti hangen suojassa tai lämpimällä paikalla eteläisessä Suomessa. Kasvupaikka saa mieluiten olla kohopenkki, jossa vesi ei seiso. 

Tarhaväriminttu 'Cardinal' (Monarda Media-Ryhmä) palsternakan (Pastinaca sativa) kukintojen seassa. Vaikka useimmiten vain värimintun villilajit mainitaan mausteena tai rohtona, ovat risteymät eli tarhavärimintutkin syötäviä.

Väriminttu (Monarda)

Kauniskukkainen perenna, jota käytetään myös mausteena. Helppo siemenestä kasvatettava: voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle kesällä. Aikainen kevätkylvö saattaa tuottaa kukinnan jo samana vuonna. 

Mainos – sisältö jatkuu alla

Tutustu Oma PIHA -lehteen

Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.

Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *