Porkkalan kartanon etupihalla tulijoita ovat tervehtineet jo lähes vuosisadan ajan huolella vaalitut jättiagaavet. Ne saavat nyt historiallisen puutarhan tunnuskasvin arvon. Jättiagaavet kuuluvat oleellisesti kartanon miljööseen, jonne ne tuovat olemuksellaan menneiden aikojen kartanokulttuurin henkeä.
Hämeenlinnan Lammilla sijaitseva Porkkalan kartano ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) Kasvigeenivaraohjelma kutsuvat yleisöä historiallisen puutarhan tunnuskasvin julkistustilaisuuteen kartanopuistoon sunnuntaina 28.6. klo 14. (Porkkalankuja 60, Lammi).
Vuodesta 2012 lähtien tunnuskasvi-arvoja on myönnetty neljälle ainutlaatuiselle historiallisen puutarhan kasville. Luken kasvigeenivaratutkijoiden kehittämän tunnuskasvikonseptin avulla halutaan nostaa esiin historiallisten puutarhojen vanhoja kasvikantoja ja lisätä ymmärrystä vanhojen kasvien arvosta.
Agaavet selvisivät sodasta ja pula-ajasta
Vuodesta 1898 Porkkalan kartanon omistanut agronomi August Laurell hankki jättiagaavet matkustellessaan Saksassa 1920-luvulla. Erilaiset eksoottiset kaktukset, palmut ja agaavet olivat suosittuja 1800- ja 1900-lukujen vaihteen kartanopuutarhoissa, sillä innostus kasviharrastukseen sai omistajat haalimaan erikoisia lajeja kaikkialta maailmasta. Myös kasvihuoneiden kehittyminen mahdollisti kaukaistenkin lajien kasvattamisen ja säilyttämisen.
– Onneksi agaaveista on huolehdittu vaikeina pula- ja sota-aikoinakin. Jättiagaaveilla on aina ollut suuri merkitys niin kartanolle kuin suvullemmekin August Laurellin alenevassa polvessa neljättä sukupolvea edustava hortonomi Anniina Rikala iloitsee.
Trooppisena kasvina jättiagaave tarvitsee aurinkoa ja läpäisevän maan, eikä se kestä talvella märkyyttä tai kylmyyttä. Niinpä agaavet kaivetaan syksyisin ylös, teräväpiikkiset lehdet sidotaan ja kasvit siirretään talven ajaksi lämpimään. Jättiagaavet viihtyvät Porkkalan kartanolla niin hyvin, että ne lisääntyvät aika ajoin kasvullisesti tehden pieniä taimia, poikasia.
– Jättiagaaven valinnalla Porkkalan kartanon tunnuskasviksi haluamme osoittaa arvostusta sille pitkäjänteiselle työlle, jota näiden vaativien kasvien vaaliminen on vaatinut. Kartanon puutarhassa on säilynyt myös joukko muita vanhoja arvokkaita kasvikantoja, joiden ylläpito vaatii omistautumista ja asian tiedostamista, Luken tutkija Merja Hartikainen kertoo.
Porkkalan kartanolla satavuotinen historia
Porkkalan kylästä ja kartanosta on mainintoja jo 1300-luvulta. Kartanon ovat omistaneet muun muassa maineikkaat Tavastin, Fincken ja Hornin aatelissuvut.
Nykyään kartanon päärakennusta ympäröi laaja, 1800-luvulta periytyvä puisto. Päärakennukselle johtaa 600-metrinen koivukuja, jonka puut on istutettu 1880-luvun puolivälissä. Porkkalan kartano kuuluu Ormajärven kulttuurialueeseen, joka on yksi valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista.
Nykyisin Porkkalan kartano toimii maa- ja metsätaloustilana. Kartanon puutarhaa on kunnostettu ja entisöity sekä puiston kasvillisuutta kartoitettu. Osaa kartanopuiston alkuperäisistä vanhoista kasveista on saatavilla Porkkalan kartanon puutarhamyymälässä.
Porkkalan kartanopuiston aukioloajat löytyvät tästä. Vierailuaikoja muihin ajankohtiin voi sopia etukäteen. Puistossa järjestetään tilauksesta myös opastettuja kierroksia.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Myös oppineidenkukat eli tsinniat (Zinnia elegans) ovat kukoistaneet kuluvan kaltaisena hellekesänä. Kyseisestä perinnekesäkukasta on viime vuosina ilmaantunut näkyville uusia hauskoja lajikkeita, joiden kukat ovat superkerrottuja. Taimet itse siemenestä kasvattamalla on laajimman värivarannon äärellä. Kasvi tuo kesäkukkaistutuksiin sekä vihreää lehtirehevyyttä että raikkaita värejä. Monisävyisissä kukissa on samaa piristävää vaikutusta kuin kesäisen jäätelöannoksen karkkiväreissä. Muotonsa ja pitkälle
Helsingin Vanhassakaupungissa sijaitsevan Annalan huvilan ympärille on perustettu puutarhahenkinen levähdys-, virkistys- ja neuvontakeskus. Kaupunki omistaa kiinteistön ja on antanut sen Hyötykasviyhdistyksen hoitoon ja hallintaan. Kaikki kaupunkilaiset ja Annalasta kiinnostuneet kautta maan ovat tervetulleita viihtymään ja tutustumaan paikkaan. Kauppaneuvos G.O.Waseniuksen entisen huvilan puisto on kunnostettu, istutukset ovat hyvin hoidettuja, ja kaikkialla on miellyttävä ja rauhallinen tunnelma.
Toukotyöt ovat kiivaimmillaan niin kotipihoilla kuin ammattiviljelmilläkin. Monet viljelytavat leviävät ammattipuutarhoista kotipuutarhoihin. Myös kotipuutarhurit voivat olla kokeilevampia ja löytää uusia ammattituotantoon sopivia kasveja ja konsteja. Artikkeli on julkaistu Oma PIHA -lehden numerossa 3/2018. Varhaistuotantoon tähtäävät ammattipuutarhurit ovat viljelytoimissaan kotipuutarhureita kuukauden tai kaksi aikaisemmassa. Uutisista tuttuja ovat Rymättylän perunanviljelijät, jotka istuttavat siemenmukulat maaliskuussa heti, kun routa
Hortonomien Yhdistys ry on puutarhaopistoista ja ammattikorkeakouluista valmistuneita hortonomeja yhdistävä yhdistys, joka perustettiin vuonna 1925 Hämeenlinnan lähellä, Hattulan Lepaalla. Yhdistys viettää tänä vuonna 80-vuotisjuhlavuottaan. Perustettaessa yhdistys sai nimekseen Suomen Puutarhateknikkojen Seura ry. Vuonna 1956 oli nimenmuutoksen aika, jolloin yhdistyksen nimeksi tuli Hortonomien Yhdistys ry. Jäseniä on tällä hetkellä yhdistyksessä noin 500. Vuoden hortonomiksi valittiin tänä
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.