Kuiva ja helteinen kesä söi avomaantuotantoa: vihannessato jäi 163 miljoonaan ja marjasato 12 miljoonaan kiloon. Kasvihuonevihanneksia kuitenkin tuotettiin edellisvuotta enemmän, yhteensä 75 miljoonaa kiloa. Ruukkuvihannesten määrä kohosi ennätyslukemiin eli 81 miljoonaan ruukkuun. Tiedot perustuvat Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) vuoden 2010 puutarhatilastoihin.
Puutarhayritysten lukumäärä on puolittunut 2000-luvulla, mutta samanaikaisesti tuotantoala on pysynyt lähes ennallaan. Vielä vuonna 2000 puutarhatuotantoa harjoittavia maatiloja ja puutarhayrityksiä oli 8 234 ja tuotantoalaa 18 563 hehtaaria. Vuonna 2010 puutarhatuotantoa oli 4 491 yrityksessä (-45 %) 16 446 hehtaarin alalla (-12 %). Alasta kasvihuonetuotantoa oli 435 hehtaaria.
– Lopettavat tilat ovat keskimääräistä pienempiä ja tuotanto loppuu usein viljelijän eläköitymisen myötä. Jatkavilla tiloilla on tuotantoaloja kasvatettu ja tuotantoa tehostettu. Vihannesten ja marjojen tuotantomäärät ovat pysyneet melko ennallaan, tosin avomaantuotannossa säistä johtuvat vuosittaiset satovaihtelut ovat melko suuria, erityisesti marjantuotannossa, kertoo aktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen.
Juurekset, keräkaali ja sipuli avomaan tuotannon perusta
Avomaavihannesala oli viime vuonna 8 656 hehtaaria. Pieni kasvu edellisvuoteen verrattuna johtui tarhaherneen ja sipulin alojen kasvusta.
– Kuivuus haittasi kasvua ja heikensi muun muassa keräsalaatin ja parsakaalin laatua ja avomaavihannessato jäi reilut 15 miljoonaa kiloa edellisvuotta pienemmäksi, toteaa Jaakkonen.
Satomäärältään tärkeimmät olivat porkkanaa (67 milj. kg), valkokaali (22 milj. kg) ja ruokasipuli (20 milj. kg). Pinta-alaltaan suurimman eli tarhaherneen sato jäi vajaaseen 5 miljoonaan kiloon.
Marjantuotantoa oli lähes joka toisella puutarhatilalla yhteensä 6 152 hehtaarin alalla. Yleisimmin viljeltiin mansikkaa, joka oli myös pinta-alaltaan ja satomäärältään tärkein marja. Viime vuoden 15 miljoonan kilon marjasadosta oli mansikkaa 12 miljoonaa kiloa. Mansikkaa viljeli 1 371 tilaa 3 311 hehtaarin alalla.
– Pitkään jatkunut mansikka-alan vähentyminen tuntuu pysähtyneen, sillä pinta-alat ovat lievästi kasvaneet parina viime vuonna. Toisaalta tilojen määrä väheni 55 yrityksellä edellisvuoteen verrattuna, päättelee Jaakkonen.
Sen sijaan pääosin teollisuuskäyttöön menevän herukan viljely on ollut selvässä laskussa. Pinta-alaltaan suurimman eli mustaherukan ala väheni edellisvuotisesta 83 hehtaarilla ja sato jäi alle miljoonan kilon. Marjojen kokonaissato oli kaksi miljoonaa kiloa edellisvuotta pienempi. Omena-ala kasvoi 24 hehtaarilla ennätykselliseen 678 hehtaariin, ja satoa korjattiin 4 miljoonaa kiloa.
Kasvihuonekurkku ja ruukkuvihannekset ennätystahdissa
Kasvihuonevihanneksia tuotettiin viime vuonna 244 hehtaarin alalla ja 823 yrityksessä. Alasta oli tomaattia 114 ja kasvihuonekurkkua 67 hehtaaria. Tomaatteja tuotettiin hieman edellisvuotta enemmän eli 39 miljoonaa kiloa. Kasvihuonekurkusta saatiin 32 miljoonaan kilon ennätyssato. Määrä oli reilut kaksi miljoonaa kiloa edellisvuotta suurempi. Myös ruukkuvihannestuotannon kasvu jatkui: 25 kasvihuonehehtaarin alalta saatiin 81 miljoonaa vihannesruukkua. Eniten kasvoi ruukkusalaatin tuotanto, mutta erikoisvihannesten ja -yrttien osuus oli myös voimakkaassa kasvussa.
Koristekasveja tuotettiin kasvihuoneissa vajaan 15 hehtaarin alalla. Tästä leikkoruusua oli enää 10 hehtaaria. Leikkokukka-ala on pudonnut voimakkaasti ruusun viljelyn vähetessä, sillä vielä vuonna 2000 ala oli 50 hehtaaria. Sen sijaan kesäkukkatuotanto on pysynyt noin 44 miljoonassa kappaleessa, josta amppeleita oli 2,5 miljoonaa kappaletta. Sipulikukat ovat lisänneet merkitystään selvästi. Eniten tuotettiin tulppaaneita, lähes 60 miljoonaa kappaletta. Narsissiruukkuja myytiin kolme miljoonaa kappaletta.
Voit klikata itsesi Tiken tilastosivulla alla olevasta linkistä.
Paitsi kasvihuonekurkku myös sen pikkuserkku avomaankurkku ansaitsee tulla esiin juuri nyt, kun sen satokausi on parhaimmillaan. Avomaankurkkua luonnehditaan aromikkaaksi, rakenteeltaan melko kiinteäksi ja maussa erottaa hivenen makeutta. Avomaankurkku sopii yllättävän monenlaisiin ruokiin. Tuoreen avomaankurkun käyttö on monille vierasta. Sen sijaan teollisuuden säilömät etikkakurkut tunnetaan, ja ne ovatkin oiva, kirpeä täydentäjä moneen muutoin tasaisen makuiseen ruokaan. Enää säilykekurkut eivät maistu
Kesäkuun puolivälistä aina syyskuun lopulle saakka Suomessa voidaan nauttia lähellä tuotettuja avomaan salaatteja. Salaattiviljelijät istuttavat pelloille uusia salaattitaimia viikoittain, joten tuoretta satoa on saatavissa koko satokauden ajan. Sipoolainen Anders Åström kuuluu suomalaisen salaattiviljelyn uranuurtajiin ja kehittäjiin. Hän aloitti 1970-luvulla jäävuorisalaatilla ja tavallisella keräsalaatilla. 1980-luvulla hän alkoi kokeilla erikoissalaatteja, esimerkiksi lollo rossoa, lollo biondaa ja tammenlehtisalaatteja.
Suklaakosmos (Cosmos atrosanguineus) on tyylikkään tummanpunainen, samettiterälehtinen kesäkukka, jonka tuoksu on herkullisen suklaavivahteinen. Pitkät kukkavarret antavat kasville ilmavan ulkomuodon. Suklaakosmos sopiikin vaikkapa koristeheinien lomaan niittymäiseen, aurinkoiseen kukkaistutukseen. Terälehtien sävy on poikkeuksellinen kesäkukkien joukossa, ehkäpä jotkut daalialajikkeet ovat yhtä tummaa sävyä. Koristeheinistä, tai oikeastaan koristesaroista, ilahduttavimpia on pronssisara Carex ’Frosted curls’. Se on kuin tehty ruukkuihin
Viime kesän lämpimyys riitti kasvattamaan jättikurpitsoita Amerikan malliin. Miika Mäntyniemi kasvatti Suomen suurimman kurpitsan Porvoon kaupungin vuokrapalstalla. Painoa kurpitsalle kertyi 333,8 kiloa. Jättikasvisten kasvatuksen suosio ja taito ovat lisääntyneet Suomessa rivakasti. Lokakuun alussa ratkottiin Ruotsinpyhtään Ruukissa Suomen mestaruuksia. Mäntyniemen jälkeen toiseksi oranssisten kurpitsoiden sarjassa tuli keravalainen Kaarina Rinne 319 kilon Sepi-niminellä kurpitsalla. Vihreiden kurpitsoiden sarjassa
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.