Käytännön viljelmillä vuosina 1999-2002 tehtyjen mansikan lajikekokeiden keskeinen tulos oli, että Cavendish -lajiketta voidaan suositella viljelyyn Suomen olosuhteissa erityisesti jäykähköillä mailla sellaisissa olosuhteissa, missä mansikkahärmä ei ole ollut vaikea ongelma. Lisäksi Kent -lajike on mahdollinen vaihtoehto viljelyyn, vaikka suunnilleen samanaikaisesti satoa tuottava Polka on yleensä ollut sekä satomäärän että sadon laadun kannalta parempi lajike Suomen oloissa. Viljelmillä suosituimmat lajikkeet ovat Jonsok ja Polka, joka kasvaa tänä vuonna eniten viljellyksi lajikkeeksi.
Käytännön marjaviljelmille perustettiin mansikan lajikekokeet kesällä 1999. Ville Matalan ja Tuomo Tuovisen 33 sivuiseen raporttiin on koottu satotulokset ja lopulliset arviot koelajikkeiden menestymisestä Suomen olosuhteissa kolmen satovuoden jälkeen.
Mansikan tilakokeissa verrattiin kahdeksaa uutta mansikkalajiketta johonkin meillä tunnettuun verrannelajikkeeseen yhteensä 30 marjatilalla maan eri osissa. Kullakin koetilalla oli 2-4 uutta lajiketta, jotka olivat vierekkäisissä riveissä: Cavendish, Chambly, Emily, Gyda, Inga, Kent, Lina, ja Oka. Lisäksi jokaisella koetilalla oli yksi seuraavista verrannelajikkeista: Bounty, Honeoye, Jonsok, Polka tai Senga Sengana. Kutakin koelajiketta istutettiin 100-200 tainta. Koeviljelijät huolehtivat tutkijan laatimien ohjeiden mukaan koealueiden hoidosta, tietyistä kasvustohavainnoista sekä satoaikana koerivien poiminnasta ja marjamäärien punnituksesta.
MTT:n raportissa esitetään kaikkien kolmen satovuoden (2000, 2001 ja 2002) tulokset sekä lajikkeittain että koeviljelmittäin eriteltyinä. Lisäksi esitetään lajikkeiden sadon ajoittumista kuvaavia tietoja, havaintoja kukinnan runsaudesta sekä mansikkahärmän ja mansikkapunkin esiintymisestä koekasvustoissa. Yhteenvedot koelajikkeiden menestymisestä perustuvat sekä mitattuihin koetuloksiin että myös koeviljelijöiden ja tutkijan koekasvustoista ja myyntipaikoilla tekemiin havaintoihin. Koekasvustojen mansikkapunkkitilanteesta esitetään yhteenveto, joka perustuu MTT kasvinsuojelun kahden koevuoden aikana tutkimiin koekasvustoista kerättyihin suppulehtinäytteisiin.
Tutkimuksen keskeinen tulos oli, että Cavendish -lajiketta voidaan suositella viljelyyn Suomen olosuhteissa erityisesti jäykähköillä mailla sellaisissa olosuhteissa, missä mansikkahärmä ei ole ollut vaikea ongelma. Lisäksi Kent -lajike on mahdollinen vaihtoehto viljelyyn, vaikka suunnilleen samanaikaisesti satoa tuottava Polka on yleensä ollut sekä satomäärän että sadon laadun kannalta parempi lajike Suomen oloissa. Lina olisi viljelyvarma lajike mikäli kaikki jälkisadon pienikokoiset marjat pystyttäisiin keräämään talteen. Lajike sopisi mahdollisesti hillomarjatuotantoon. Lina todettiin selvästi kestävimmäksi mansikkapunkkia vastaan verrattuna muihin lajikkeisiin, mutta täysin ilman torjuntatoimia sitäkään ei voida viljellä.
Hedelmä- ja Marjanviljelijäin kyselyn mukaan sekä Jonsok- että Polka-lajikkeilla on neljänneksen viljelyosuus. Uusissa istutuksissa Polka on kuitenkin suosituin. Honeoye-lajikkeen osuus on 17 % ja vanhan valtalajikkeen, Senga Senganan, osuus on kutistunut 10 prosenttiin. Saman verran viljellään Bountya. Muita kyselyssä esille tulleita lajikkeita olivat Korona, Zefyr, Solprins, Kent. Kyselyyn vastasi 147 mansikkatilaa.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO kehottaa banaaninviljelijöitäsuosimaan nykyistä useampia lajikkeita. Julkisuudessa on esitetty, ettänykymenolla banaania uhkaa sukupuutto kymmenen vuoden kuluessa. Näin siksi,että suuret ylikansalliset banaaniyhtiöt suosivat viljelyksillään lähinnävain yhtä muotoa, cavendish-banaania. Nyt sen kimppuun on erityisestiKaakkois-Aasian viljelmillä hyökännyt Fusarium-sienen aiheuttamanlakastumistaudin uusi muoto, jota kutsutaan mm. nimellä Panama-tauti. FAO muistuttaa, että pienviljelijät ympäri maailmaa kasvattavat monenlaisiabanaaneja.
Kevät valmistellaan nyt! Syksyllä istutetuista kukkasipuleista saadaan väri-iloa maaliskuulta keskikesään. Sipulien maahan upottaminen sopii myös kärsimättömälle, sillä syyssahramit ja syysmyrkkyliljat kukkivat pian istuttamisen jälkeen.
Ensimmäiset mansikat tänä suvena on Suonenjoella poimittu kesän 2013 tapaan jo 11.6., mutta sen jälkeen mansikka on kypsynyt kovin verkkaisesti. Nyt vielä poimitaan aikaisten lohkojen varhaislajikkeita; Honeoyeta. Päämansikkalajike Polkan poiminta on aikaisella paikoilla alkanut ja Suonenjoen tienoolla yleisesti alkaa viikolla 28 eli heinäkuun 7. päivänä alkavalla viikolla. – Tämän kesän mansikka on hitaasti kehittynyt erittäin
Ensimmäiset mansikat tänä suvena on Suonenjoella poimittu kesän 2013 tapaan jo 11.6., mutta sen jälkeen mansikka on kypsynyt kovin verkkaisesti. Nyt vielä poimitaan aikaisten lohkojen varhaislajikkeita; Honeoyeta. Päämansikkalajike Polkan poiminta on aikaisella paikoilla alkanut ja Suonenjoen tienoolla yleisesti alkaa viikolla 28 eli heinäkuun 7. päivänä alkavalla viikolla. – Tämän kesän mansikka on hitaasti kehittynyt erittäin
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.