
Kevään kasviaarteita Siskon puutarhassa
Helsinkiläisen kasvienkeräilijän kevätkukkapuutarhan avainsana on yltäkylläisyys.
Kirjoitan monipuolisesti kasvimaailmasta. Vuodenaikojen inspiroimat aiheet ovat peräisin niin puutarhastani saaristossa kuin vaikkapa kotimaan kasvikohteista sekä ulkomaisista puutarhatapahtumista. Biologitaustaisena freelancer-toimittajana on kiinnostavaa käsitellä esimerkiksi sitä, millaisilla tavoilla puutarhanhoitokin voi ylläpitää luontoyhteyttämme. Pidän paljon muun muassa niityistä, hyötykasveista, kasveihin liittyvästä perinnetiedosta, kukkapuista ja syysväreistä.
Helsinkiläisen kasvienkeräilijän kevätkukkapuutarhan avainsana on yltäkylläisyys.
Kasviharrastaja Sisko Chasen lehtopuutarhan keväinen kukintahuippuaika on helmikuun alettua taas lähempänä. Puutarhaan itsetehtyjä koristeita löytyy niin puiden rungoilta kuin istutusalueilta kasvillisuuden lomasta.
Helmikuun alettua ovat kevään kukkaiset päivät taas askelen lähempänä! Kasviharrastaja Sisko Chasen lehtopuutarhassa kevät merkitsee kiireisintä kasvienihailuaikaa.
Helsinkiläisen kasvikeräilijä Sisko Chasen kevätkukkapuutarhan avainsana on yltäkylläisyys.
Hopeavillakko hohtelee yhä useammassa kesäkukkaistutuksessa.
Pitkään kukkiva pensashanhikki ihastuttaa vaaleanpunaisenakin.
Talventörröttäjiksi kutsutaan ruohovartisia kasveja, joiden kuolleet varret ovat tarpeeksi jäykkiä jäämään pystyyn nietosten keskelle jopa kevääseen saakka. Kuihtuneet muodot nousevat esiin lumisen puutarhan harmonista taustaa vasten. Kauneus piilee graafisuuden lisäksi varsien maanläheisen ruskeassa, ajoittain kuuran sävyttämässä värityksessä. Silmänilon lisäksi talventörröttäjät tarjoavat talvimuonaa linnuille.
Kasviaiheet kukkivat sisällä Pokrovan ortodoksisen veljesyhteisön kirkossa ja ulkona puutarhassa.
Jos oltaisiin miettimässä kasvinystävän erikoisimpia puutarhakauden viimeistelypuuhia, voisi sellaisiin lukeutua liljapuun lehtitöyhdön puhdistaminen pinseteillä! 😄🌿 Lehtienväleihin lennelleistä neulasista puhtaaksi nypitty liljapuu siirtyy talven kylmentyessä huonekasviksi, jonka voi seuraavana kesänä nostaa taas puutarhaan. Se kestää meillä ulkona melko viileitäkin syyssäitä ja voi esimerkiksi Isossa-Britanniassa talvehtiakin ulos istutettuna, vaikka on peräisin Uuden-Seelannin suunnilta. Viileähkö huoneilma ja maltillinen
Lehtikuuset (Larix) ansaitsevat tähän aikaan vuodesta erityishuomiota, sillä ne kuuluvat maiseman myöhäisimpiin värittäjiin. Kausivihantien lehtikuusten neulaset kellastuvat ennen putoamistaan perin kauniisti! Näyttää siltä kuin alkutalven aurinko säteilisi hetkisen juuri näiden puiden oksilta. Lehtikuusista voi kasvattaa järeän metsikön tai valita pienelle pihalle hauskaa muotoa tuovan vartetun riippaversion.
Ihastuttava katsura (Cercidiphyllum japonicum) tuo pirteän tuoksun ulottuvuuden syyspuutarhaan, vaikka se yleensä liitetään kasvukauden aiempiin vaiheisiin. Kuultaviin keltaisen ja punaisen sävyihin syttyvien ruskaisten katsuranlehtien aromi on ihmeellisen imelä. Tuoksun voi tuntea etenkin lehtien putoamisen tienoilla ja vielä niiden leijailtua maahan. Eri tuoksuttajat kuvailevat aromia eri sanoilla, mutta usein se tuo mieleen karkkimaisuuden. Syyspuutarhassa liikkuessa nenä
Puutarhan talvilevon aikana viherpeukalot voivat katsahtaa, millaisia kasviaiheita näyttelytiloista löytyykään. Tämänkertaisessa näyttelyvinkissä kasvit kukoistavat kirkkotekstiileissä, joita käsityömestari Helena Vaari on kirjonut 1980-luvulta lähtien maamme luterilaisissa seurakunnissa käytettäviksi. ’Kuin rukous’ -näyttely on avoinna Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 24.11.2024 saakka. Sisustuksellisten sekä päällepuettavien tekstiilien värikylläisyys on mukavan sävykästä koettavaa marraskuussa. Niistä voi löytää sekä kotimaisesta luonnosta että
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.