
Kevätkasvikeräilijän aarteita
Helsinkiläisen kasvikeräilijä Sisko Chasen kevätkukkapuutarhan avainsana on yltäkylläisyys.
Helsinkiläisen kasvienkeräilijän kevätkukkapuutarhan avainsana on yltäkylläisyys.
– Kasvuun ja kukintaan puhkeava kevätkasvillisuus on minusta puutarhassa kaikkein ihaninta! huudahtaa Sisko Chase, joka hoitaa itähelsinkiläisen rintamamiestalon puutarhaa yhdessä miehensä Jonin kanssa. He muuttivat 1950-luvulla rakennettuun taloon Vartiokylään vuonna 2000. Yhteistuumin naapurien kanssa jaettavaksi hankittu tontti osoittautui onnekkaaksi sattumaksi lehtokasvillisuutta rakastavalle Siskolle.
– Tontin maa on vanhaa merenpohjaa, jota olemme lannoittaneet kompostilla ja hevosenlannalla, hän kuvailee.
– Isointa puustoa kaadettiin, mutta vanhoja puita myös säästettiin. Niiden lisäksi pihaa ympäröivät kasviaidanteet luovat puolivarjoa ja suotuisan mikroilmaston, Sisko kertoo. – Ennen tänne muuttamista asuimme kerrostalossa. Silloin viljelimme palstaa Uutelassa. Nykyisellä pihalla on tilaa kasvihulluudelle! Ja jos jotkut kasvit kasvavat täällä turhan isoiksi, siirrän ne mökille Porvooseen, hän jatkaa.
Ensimmäisiin puutarhaan istutettuihin erikoisuuksiin kuuluivat kolmilehdet (Trillium), joita kasvaa luontaisena metsän aluskasvillisuutena Jon Chasen synnyinseudulla Yhdysvalloissa. Nyt niitä kukkii Vartiokylässä punaisina, valkoisina ja keltaisinakin.
– Kolmilehdet olivat lähtölaukaus lehtokasvikiinnostukselleni, Sisko sanoo.
Hänen puutarhafilosofiansa perustuu runsauteen ja värikkyyteen.
– Minulle sopii more is more -ajattelu eli paljon vaan kasveja! Pihan istutusalueiden väriyhdistelmät saavat yllättää. Kasvikeräilijän luonteen olen varmaankin perinyt mummoltani ja äidiltäni, hän tuumaa. – Teen kasvihankintoja kotimaisilta erikoistaimia myyviltä tahoilta, mutta etenkin ulkomaisista nettikaupoista ja säännöllisiltä puutarhamatkoilta Eurooppaan.
Viime keväänä Sisko kävi Latvian Salaspilsissä ja toi tuliaisina seitsemän kassillista kaikenlaista, muun muassa pieniä erikoispensaiden taimia. Kasvien loppumatka taittui kottikärryillä, jotka Jon-puoliso oli tuonut tilausbussin pysäkille.
– Baltian maiden torimyyjiltä ja erilaisista kasvitapahtumista olen tehnyt jo vuosikymmenten ajan löytöjä, vaikkapa erilaisia vuokkojen erikoismuotoja. Kuunliljoja ja kämmeköitä olen tilannut hollantilaisista nettikaupoista. Kotimaisissa tapahtumissa olen myös alkanut myydä kasveistani lisättyjä taimia, Sisko kertoo.
Istutusalueet ryöppyävät kevätkasveja ympäri tonttia. Hengästyttävää laji- ja lajikemäärää ihailemassa kuljetaan hiekka- ja nurmikäytäviä pitkin.
– Varsinkin toukokuussa kaikki vapaa-aika kuluu puutarhan vauhdikasta kehitystä ihmettelemässä, Sisko sanoo. – Puolisoni vastaa yleensä ruoan valmistuksesta, kun vietän koko päivän ulkona. Puutarhan pääpaino on kevätlajeissa, vaikka myöhemmin kukintaa jatkavat muun muassa ruusut, kärhöt, pionit, liljat ja syysvuokot. Keveä jaloängelmä on yksi loppukesän mielikasveistani, hän jatkaa.
Jo talon ovelle johtavan käytävän viereinen istutusalue on erikoisuuksien kirjoma. Lumikit (Sanguinaria canadensis) aloittavat kevään kukinnan. Kerrattu valkovuokko 'Vestal' on levinnyt alueella hyvin. Useat erilaiset esikot tuovat penkkiin väriä, ja jokin puutarhan pilkkulehtisistä kämmeköistä on tehnyt sinne yllättäen siementaimia.
– Tähän penkkiin istuttamani litukka Tukholman Zetas-puutarhalta on yksi lempikevätkasveistani: rehevän vehreä ja kukkii kauniin pastelliliilana, Sisko esittelee Cardamine pentaphyllos -litukkalajia.
Sisääntulopihan puolelle rakennetun lammen reunalla kaartuu reilussa 20 vuodessa suureksi varttunut sateenvarjojalava (Ulmus glabra 'Camperdownii'). Lastenlasten vuoksi lampi on nykyisin reunustettu aidalla ja yksi vanhoista puista on saanut keinun oksalleen. Lammen partaalla viihtyvät kylpevien lintujen lisäksi pallorentukka (Caltha palustris 'Plena') nappimaisen kerrattuine kukkineen ja perennamaisena kasvava 'Hakuree'-tarhakellokärhö.
Lammikon vierellä levittäytyy yksi puutarhan isoista istutusalueista, joka rajautuu nurmikkoon. Sinne Sisko on istuttanut esimerkiksi ihania sinikämmeniä (Glaucidium palmatum) sekä tikankonttikämmeköitä (Cypripedium), kuten vaalea- ja pulleakukkaista lajiketta 'Sabine Pastel'. Kirpputoreilta kasvituiksi hankitut metallituolit sekä valuraudasta tehdyt telineet odottavat kärhöjen ja ruusujen kasvua. Valkean ja vaaleanpunaisen sävyissä kukkivan kevätlinnunherneen (Lathyrus vernus 'Alboroseus') taimi tuotiin matkalta Saksaan. Kärsäkallakin (Arisaema) kohottaa kasvijoukkoon alkukantaiselta näyttävän kukintonsa.
Talon toisella puolella versoo monilajinen ja suuri kevätkasviryhmä kuin taikamatto. Herkkiä ja Suomessa harvinaisia pihakasveja on puhjennut maasta esiin vieri viereen.
Sisko istuttaa kokeilumielessä vaateliaita ja meillä eteläisiä kasveja, joista pääosa on alkanut menestyä suojaisessa puutarhassa. Hän ei juuri talvisuojaa kasveja, ja kastelukin rajataan yleensä vain nuoriin taimiin.
Matalahkon, siemenin penkissä levinneen kevätputken (Hacquetia epipactis) erikoisen vihreät kukat ja lemmikkien sinisyys luovat jännittävän vierusparin.
– Lemmikit ja idänunikot ovat hyviä peruskasveja cottage garden -puutarhaan, mutta kohta niiden kasvustoja täytynee rajata, Sisko suunnittelee. – Valkoinen morsiusleinikkikasvusto hohtaa iltaisin täältä etupihalta valon lailla.
Sirosta kasvillisuudesta pistää paikoittain esiin jalkalehtien (Podophyllum) kyhmyisiä muotoja sekä metsäunikon (Hylomecon japonicum) ja kielokkien (Uvularia) keltaista kukintaa.
– Kasvimattoon olen istuttanut kukkimaan myös koiranhampaita ja jouluruusuja, Sisko mainitsee. – Joskus kyllä yllätyn iloisesti kevään versoista, kun olen ehtinyt unohtaa, mitä kaikkea täällä jo kasvaa!
Adiantum-saniaisten kähärinä avautuvat versot täyteläistävät istutusta ja ovat hauska yhdistelmä tiikerililjojen kanssa. Varjohiippojen (Epimedium) ja varjosiippojen (Vancouveria) lehdistöt säilyvät miellyttävän näköisinä pitkin kesää.
Tonttia kiertävästä ojasta löytyi mainio kasvupaikka karhunlaukalle (Allium ursinum), josta Jon Chase valmistaa pestoa.
– Tätä aluetta viereiseltä pihalta varjostanut vanha syreeniaita kaadettiin viime vuonna naapurien tehdessä remonttia. Saa nähdä, miten lehtokasvillisuus reagoi ennen kuin uusi tuijarivistö kasvaa, Sisko pohtii.
Iloisen punaiset tillipionit ja tulppaanit toistavat rintamamiestalon väriä. Etupihan toisella laidalla talon vierellä pilkottaa rivi viimeisimpiä taimilisäyksiä, Latviasta tuotuja pikkukurjenmiekkoja (Iris Pumila-Ryhmä).
– Lajike 'Snow Tree' on valtavan kaunis valkoisine terälehtineen, joissa on vihreää raidoitusta, Sisko huokaa. – Kukat ovat minun juttuni puutarhassa, hyötykasvit eivät niinkään. Kukkakasveja istuttamalla on esimerkiksi tästä etupihastamme tullut aikamoinen pörriäisparatiisi, hän lisää.
Talonnurkan takana jatkuu marjakuusiaidan suojaama lehtopenkki, jossa suurilehtiset varjosontikat (Diphylleia cymosa) ja kolmilehdet vaihettuvat valkovuokkolajikkeiden herkkään kukintaan.
Sisko ja Jon Chase ovat koristaneet puutarhaansa mosaiikkitöillä ja kierrätysmateriaaliestetiikalla. Pihan katveisimpaan Varjopuutarhaan on valmistettu vanhoja lasiastioita yhdistelemällä kukkaveistoksia, jotka taittavat kauniisti valoa. Rintamamiestalon seiniin sointuvat punasävyiset mosaiikkipallot ja -seinätyöt värittävät puutarhaa talvellakin.
– En voi kauan olla tekemättä jotakin käsilläni, Sisko naurahtaa. – Kierrätysikkunoista koottuun majaan syntyi esimerkiksi värikkäistä napeista tehty ”kattokruunu”. Majassa on mukava lueskella sadepäivinä. Siirrän sinne myös huonekasveja kesää viettämään, hän jatkaa.
Majan oven vierellä kukkii suloisesti tähtimagnolia (Magnolia stellata).
– Monet näistä puuvartisista ovat täällä lähteneet hyvään kasvuun, vaikka olen pelastanut ne risumaisen pieninä ja pikkurahalla syysalennusmyynneistä, Sisko sanoo.
Muualla puutarhassa keväällä kukkivat monenlaiset koristekirsikat (Prunus) sekä heisipensaat (Viburnum). Myös avomaalla talvehtineet japaninvaahterat (Acer palmatum) värjäävät keväisiä perennaryhmiä punaisilla lehdillään.
Siskon puutarha Helsingin Vartiokylässä osallistuu yleensä Avoimet Puutarhat -tapahtumaan.
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.