Siirry sisältöön

1. Piikikäs hujoppi

Kaksivuotinen laidunkarstaohdake (Dipsacus fullonum) edustaa talventörröttäjien jopa monimetristä hujoppiosastoa ja erottuu paksustakin hangesta. Varret kannattelevat piikikkään oloisia, kanelinsävyisiä ja munanmuotoisia mykerökukintoja, joista talvilinnut löytävät ravintoa. 

2. Tukeva ja mehevä

Palmu- eli mustakaalit (Brassica oleracea Sabellica-Ryhmä)
vartioivat talvista kasvimaata kuin lumen keskelle päätynyt eksoottinen ryhmä pikkuisia puita. Palmukaali on monen hyötyviljelijän suosikki, sillä sen ravinteikasta, ensipakkasten makeut-
tamaa satoa kerätään vielä lumivaipan altakin. Kaalilla on siis hauskoja ja hyviä talviominaisuuksia, vaikka se tukevarunkoisena kasvina hieman poikkeaakin talventörröttäjämielikuvasta. 

3. Ryhdikäs koko vuoden

Jaloangervot (Astilbe) kuuluvat monen perennaryhmän vakiolajistoon. Ne pysyvät ryhdissä kasvukauden sateissa ja tuulissa sekä myös talventörröttäjinä. Erikorkuisia kasvustoja muodostavien jaloangervojen kukintovarret täplittävät puutarhan lumilakeutta hauskana minimetsänä. 

4. Itäinen putkisukulainen

Kaukoidästä kotoisin oleva dahuriankarhunputki (Angelica dahurica) esittelee sarjakukkaisten kasvien ihastuttavaa talventörröttäjätyyliä suurikokoisemmassa mittakaavassa kuin meillä tunnetummat karhun-, jättikarhun- ja väinönputket. Sarjakukkaisten talventörröttäjien sädehtivät ja arkkitehtoniset siluetit ovat vertaansa vailla. 

5. Vaaleanpunaisen aavistus

Komeamaksaruohon (Hylotelephium 'Herbstfreude') laakeat kukinnot näyttävät talvipuutarhaan ilmaantuneelta koomiselta hahmojoukolta saatuaan päälleen pakkaslumiset hatut. Kasvin talviväreissä näkyy ruskean lisäksi aavistuksia kuultavasta vaaleanpunaisesta ja oranssista. Kuihtuneen maksaruohopensaan muoto on kauniin kaareva ja linjakas. 

6. Häntiä hangessa

Kuvan jättiratamon (Plantago maxima) sekä tutumman piharatamon (P. major) ja sen erisävyisten puutarhamuotojen terhakkaat tähkät pistävät esiin matalasta hangesta. Ne muistuttavat hiirenhäntiä tai jonkin siiliä pehmeämmän eläimen selkäpiikkejä. Talvisessa puutarhassa kyykistelevälle katsojalle ratamo tarjoaa nähtäväksi maanläheisiä ruskean sävyjä.

7. Kiehkurainen ilmestys

Pensasmaisen hopeamarunan (Artemisia ludoviciana) metriset varret kasvavat tukeviksi auringossa, mikä auttaa pystyssä pysymistä talvella. Talvisessa puutarhassa ruskeanharmahtavaksi kuihtunut marunanvarsisto antaa siron ja keveän vaikutelman lumen yllä leijailevista savukiehkuroista.

8. Kahinaa tuulessa

Koristeheinien, kuten kuvan hieman talvenaran elefanttiheinän (Miscanthus sinensis) ja kestävämmän koristekastikan (Calamagrostis × acutiflora), röyhyt kannattaa jättää puutarhan talviseksi iloksi. Talvipäivän valo saa ne hohtamaan kauniisti, ja korretkin sävyttyvät lämpimän ruskeiksi. Kuivat koristeheinikot myös kahisevat mukavasti tuulessa. Leikkaamatta jättäminen edistää lisäksi heinien talvehtimista. 

9. Napsahtava nappikukka

Pietaryrtti (Tanacetum vulgare) on luontopihan parhaita talventörröttäjiä. Kuihtuneet, osin puutuneet ja taitettaessa napsahtavat varret ovat erityisen sitkeitä pysymään pystyssä. Tumma, miltei parkkiintuneen musta väri on dramaattinen varsien noustessa lumihangesta. Kuura koristelee nappimaisia mykerökukintoja pitsin kaltaisesti. 

10. Kuin muinaisesta maailmasta

Kun kotkansiipisaniaisten (Matteuccia struthiopteris) uljaat lehtitötteröt lakoavat syksyisin, paljastuu niiden sisältä yhä ryhdikkäitä ja koristeellisia itiöpesäkelehtiä. Nämä lehdet ovat matalahkoja ja nousevat maasta kimppuna kuin tummasakarainen kruunu. Itiölehdet luovat varjopuutarhaan jännittävää muinaismaailman tunnelmaa kevääseen saakka. 

11. Ruukut järjestyksessä

Varjolilja (Lilium martagon) on isoäitien puutarhoista tuttu sipulikasvi, joka kukkii heti keskikesän jälkeen vaihtelevan täplikkäin, vaaleanpunertavin tai valkoisin turbaanikukin. Ruukkumaisia kotahedelmiä kantavat liljanvarret voivat olla jopa yli metrin korkuiset. Kuihtuneina niistä tulee erityisen herkän näköisiä, hyvin pystyssä pysyviä talventörröttäjiä. 

12. Kuultavat hopearahat

Kesäkuuruoho (Lunaria annua) on talventörröttäjistä erikoisimpia ja käy mainiosti myös kuivakukaksi. Illakkoa muistuttava, yleensä kaksivuotinen ristikukkaiskasvi tekee liiloja tai valkeita kukkia. Kukkiessaan kasvi voi hyötyä tukemisesta etenkin tuulisilla paikoilla. Pyöreät ja litteät, hopearahoiksikin kutsutut lituhedelmät kuivuvat silkkipaperimaisiksi ja kuultavat valoisasti talviauringossa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

Tutustu Oma PIHA -lehteen

Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.

Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *