Anja ja Mikko Kourusen piha on rakennettu tavanomaiselle tontille. Piha osoittaa sen, että kauniin pihan luominen ei ole ympäristöstä kiinni, vaan siihen tarvitaan kiinnostusta, ahkeruutta ja pitkäjänteisyyttä. Piha oli Paras Piha -kilpailun finalisti vuonna 2016. Artikkeli on julkaistu Oma PIHA -lehden numerossa 3/2017.

Alapihalla on huvimaja, grilli ja kaariportein rajattu pieni kahvittelupaikka. Ylä- ja alapihan erottava luiska peittyy vuorenkilvillä.

 

Kouruset rakensivat omakotitalon vuonna 1977 Kuopion pohjoispuolelle Siilinjärvelle. Osoitteena on Suruttomankierto, ja Anja ja Mikko eivät jääneet suremaan 750 neliön tontin asettamia haasteita, vaan alkoivat luoda heti kaunista pihaa.

Kourusten piha on säntillisessä kunnossa kaiken kesää.

– Piha on rakennettu saviselle peltomaalle. Maan parantamiseksi tontille ajettiin 400 kuutiota hiekkaa ja 600 kuutiota maata. Tontti on pengerretty kahteen tasoon, kertoo Mikko.

Ylemmällä tasolla on talo oleskelupihoineen, suihkulähteineen ja perennaistutuksineen. Siellä on myös kesäkukkien ruukkupuutarha. Alapihalla on huvimaja, grilli ja kasvihuone. Pihaa reunustaa kolmelta sivulta orapihlaja-aita ja takasivua leveä perennapenkki.

Kouruset ovat hoitaneet pihaa antaumuksella alusta alkaen. He saivat Siilinjärven kunnan palkinnon vuonna 1988 pihakilpailussa, joka oli peräti kolmivuotinen.

Mikko teki työuransa prosessinohjaajana Siilinjärven apatiittikaivoksella. Työ oli kolmivuorotyötä ja vapaapäivinä jäi aikaa paneutua puutarhaan. Anja puolestaan työskenteli lastenhoitajana. Pariskunta jäi eläkkeelle kymmenkunta vuotta sitten ja kiinnostus pihanhoitoon on vain lisääntynyt.

Anja ja Mikko ovat tehneet pihan sananmukaisesti olohuoneen jatkeeksi.

Anja suunnittelee, Mikko toteuttaa

– Olemme uusineet pihaa. Isot kuuset on kaadettu. Heikosti menestyneiden marjapensaiden paikalla on nyt kasvihuone. Nauhuspenkki vaihdettiin kuunliljoihin, listaa Anja puutarhan muuttumista.

– Talvi vei kuunliljat osittain, kun pakkasta oli 30 astetta ja maa oli paljas ja märkä, muistelee Anja toissatalven kovia olosuhteita.

Anja on suunnitellut sekä talon että puutarhan. Mikon ilona on ollut toteuttaa puolisonsa suunnitelmat.

– Anja saa pään kääntymään, toteaa Mikko ja kiittelee Anjaa hyvistä suunnitelmista.

– Yhdessä me talvella mietitään, mitä ensi kesänä toteutetaan. Molemmilla on kiinnostus kasveihin, lisää Anja.

Anja nimeää suosikkiväreiksi sinisen ja valkoisen, mutta pihalla on myös keltaisia kukkia kuten samettiruusuja, kulleroita ja päivänliljoja. Mikon lempikukkia ovat siniset iirikset. Samettikukat he kasvattavat itse siemenestä alkaen.

Isossa perennapenkissä kasvavien, kauniinsinisten tarhavaleunikoiden (Meconopsis × sheldonii) ja hempeänpunaisten jaloakileijojen (Aquilegia Cultorum-Ryhmä) kukanvärit sointuvat hienosti yhteen.

 Nauhuksista eroon netissä

– Samettiruusut ovat ihania. Katkon ensimmäiset kukat, jotta ne pensovat. Myös anemonet ovat hyvännäköisiä, mutta ne lähtivät huonosti kasvuun, harmittelee Mikko.

Mikko tykkää aloittaa päivänsä aamulenkillä.

– Kerään lenkillä luonnonkukkia kuten kieloja. Lenkin päätteeksi kierrän poistamassa puutarhasta huonot kukat ja sitten menen aamupuurolle.

Kourusten pihalla on runsaasti erivärisiä jaloangervoja. Nauhukset viihtyvät pihalla liiankin hyvin ja niitä riittää poistettavaksi.

– Keväällä hävitimme taimia Tori.fi -sivuston kautta. Kilvan menevät pientä maksua vastaan tarvitseville, kun olen ottanut nauhuspenkistä hienoja kuvia, kertoo Mikko, joka harrastaa valokuvausta.

– Otan kesässä 1000–1500 valokuvaa pihasta. Kuvien perusteella on hyvä verrata kasvien kasvua eri vuosina.

Jaloangervot värittävät oleskelupihan heinä–elokuun vaihteesta alkaen. Ruukuissa on kesäbegonioita, tarhaorvokkeja ja punavaulaköynnös. Kuva Mikko Kourunen.

Puutarhamatkailu avartaa

Kourusten pihan nurmikko on hyvinvoiva ja siisti. Mikko kertoo pitävänsä nurmikon kunnossa leikkaamalla sen kaksi senttiä korkeaksi ja leikkuuväli on alle viikon.

Kasvihuoneessa kasvavat kurkut ja kypsyvät tomaatit. Kasvihuoneen ulkopäädyssä on runsaasti kukkiva orvokkipenkki.

Oleskelupihalla on suihkulähde ja ruukkupuutarha.

– Mikko teki orvokeille siskonpedin. Orvokit olivat alun perin ruukuissa ja amppeleissa, selittää Anja.

Anja ja Mikko kuuluvat kahteen puutarhaseuraan, Ylä-Savoon ja Kuopioon, jotta retkiä tarjoutuu useammin.

– Kiertelemme paljon pihoja. Pihakiveys valittiin sen perusteella, mitä matkoilla vertailtiin, kertoo Mikko.

Pariskunnan harrastuksena on matkailu ja he ovat vierailleet yli 30 maassa. Anjan harrastuksena ovat myös Tiffany-lasityöt. Molemmat keräilevät Arabian posliinia. Huvimajassa on eri maista hankittu kukkopillikokoelma.

Kasteluapua naapureilta

Matkojen aikana naapuriapu on kasvien kastelussa tarpeen.

– Naapurit arvostavat pihaharrastustamme ja ovat hengessä mukana. Voimme luottaa, että kasvit tulevat kasteltua, sanoo Anja.

– Meillä on 60 tötteröä, mitkä pitää kastella. Keräämme sadevettä katolta pönttöön. Pienellä sähköpumpulla siirrämme kasteluvettä lämpenemään 70 litraan astiaan, lisää Mikko. Hän pitää epäoikeudenmukaisena sitä, että

Mikko ja Anja keräilevät Arabian posliinikannuja. Huutokauppakeisari olisi innoissaan, jos pääsisi meklaamaan Kourusten kokoelmaa.

kunnallisesta vedestä pitää maksaa myös jätevesimaksu, vaikka kasteluvesi ei rasita viemäriverkostoa.

Kourusten tontti on viimeistä piirtoa myöten huoliteltu ja jokainen neliö on käytetty hyväksi. Piha on säntillisesti hoidettu ja erityisen siisti. Anja ja Mikko kertovat, kuinka ekakertaa kasteluapua antamaan tullut naapuri oli vaistomaisesti riisunut kengät astuessaan pihaan.

Katso video Kourusten pihasta tästä

Jaa artikkeli